» Новини » Підсумки 28-го Економічного форуму у Криниці (Польща)

Підсумки 28-го Економічного форуму у Криниці (Польща)

4-6 вересня у Криниці (Польща) відбувся 28-й Економічний форум, який загалом об’єднав 180 дискусійних панелей, в одній з яких – “Стала, конкурентоспроможна, безпечна – яку енергію потребує Європа?” – взяв участь експерт напрямку “Енергетика” Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп.

Серед тем і проблем, які обговрювались, – майбутнє європейської енергетики.

— Європа стоїть перед складним вибором – трансформація підходів енергозабезпечення у відповідності із прийнятими раніше зобов’язаннями, для скорочення забруднення довкілля, — розповідає один із учасників щорічного форуму, експерт з енергетики Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп. — Країни скорочуватимуть споживання вугілля, окремі закриватимуть власні атомні електростанції. Натомість планується зростання ролі відновлюваних енергоресурсів, частково газу та нових енергетичних технологій, як, наприклад, акумуляції електроенергії. Водночас цей процес затягується через бажання країн використовувати існуючі резерви енергозабезпечення та високої вартістю енергетичної трансформації, що може підвищити ціни на електроенергію і негативно вплинути на конкурентоспроможність продукції європейських країн.

За розрахунками UIF, у разі успішної імплементації реформи ринку електроенергії, Україна матиме нижчу гуртову ціну електроенергії, аніж та, що встановлена на ринках країн ЄС, що означає її конкурентоспроможність  на цих ринках.

— А після інтеграції України із європейською системою операторів ринків електроенергетики ENTSO, країна буде спроможна наростити обсяги експорту електроенергії. Ці поставки можуть використовуватися для часткового заміщення виведених із експлуатації атомних та вугільних електростанцій. А відтак, сприятиме запланованій енергетичній трансформації ЄС, — зазначив він.

Потенційна співпраця ЄС та України у частині розвитку та перебудови електроенергетичного сектору обох сторін, що в кінцевому рахунку, зробить Україну ближчою до  ЄС та стане кроком для реальної інтеграції.

Такий сценарій буде можливим лише у разі успішного проходження реформи. В іншому випадку, вітчизняний енергетичний сектор чекає стагнація, що в  кінцевому рахунку призведе до дефіциту електроенергії для власних потреб вже у 2030 р, — підсумував аналітик.