» Новини » 10 кроків, щоб стати суддею Верховного Суду

10 кроків, щоб стати суддею Верховного Суду

ФОТО: zib.com.ua

2 серпня ВККСУ оголосила другий конкурс до Верховного Суду. Наразі триває прийом документів. Станом на зараз до Комісії звернулось 135 осіб. Які випробування чекають на кандидатів та як стати суддею Верховного суду, розповіла експерт програми реформування правоохоронної та судової систем Українського інституту майбутнього Тетяна Ющенко.

  1. Відслідковувати останні новини на офіційному сайті Вищої кваліфікаційної комісії суддів – https://vkksu.gov.ua/ua/news/. Це колегіальний орган у системі правосуддя, який вправі проводити кваліфікаційне оцінювання кандидатів на посади суддів Верховного Суду.
  2. В разі появи на сайті оголошення про проведення конкурсу, повідомити про намір взяти у ньому участь для визначення дати та часу прийому документів.
  3. Підготувати, зібрати та подати документи відповідно до зазначеного на сайті переліку (заяви, мотиваційний лист, декларації доброчесності та родинних зв’язків, копії документів про освіту, медичну довідку тощо).
  4. Перевірка на відповідність кандидата вимогам на посаду судді та вирішення Вищою кваліфікаційною комісією питання про допуск кандидата до участі в конкурсі, проведення спеціальної перевірки (державними органами та установами: НАЗК, Нацполіція, МОН, МОЗ, ГПУ, Мінюст, Міноборони тощо).
  5. Кваліфікаційне оцінювання кандидата з метою виявлення рівня знань, практичних навичок та вмінь (дворівневий іспит). Цей крок передбачає складення анонімного тестування для визначення рівня знань у сфері права та виконання практичного завдання. Таке оцінювання проводиться в режимі прямої відео-трансляції і особиста участь кандидата є обов’язковою.
  6. Дослідження кандидатського досьє. За наявності відповідних підстав Громадська рада доброчесності вправі надати Вищій кваліфікаційній комісії суддів України висновок про невідповідність судді займаній посаді або інформацію про кандидата (як позитивну так і негативну).
  7. Співбесіда із кандидатом. Проводиться в режимі прямої відеотрансляції. Окрім членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України участь у співбесіді приймають представники громадськості. Проведенню співбесіди передує тестування особистих морально-психологічних здібностей кандидата.
  8. За результатами проведення кваліфікаційного оцінювання ухвалення рішення про підтвердження або непідтвердження кандидата здійснювати правосуддя у Верховному Суді. Оголошення списку переможців конкурсу. Внесення рекомендації до Вищої ради правосуддя.
  9. Розгляд рекомендації Вищою радою правосуддя. Кандидат на посаду судді може бути запрошений для участі в засіданні Вищої ради правосуддя, однак його неявка не перешкоджає розгляду питання. Рада може прийняти рішення про внесення Президентові України подання про призначення на посаду судді Верховного Суду або про відмову у внесенні відповідного подання.
  10. Підписання Президентом України Указу про призначення судді Верховного Суду. Прийняття присяги суддями Верховного Суду.

Детальніше про формування нового Верховного Суду читайте незабаром у повній доповіді Тетяни Ющенко “Становлення Ліги справедливості”.