» Новини » Політичний експерт Ігар Тишкевич: вибори у «Л/ДНР» потрібні Кремлю, аби замінити «комбатів» на більш лояльних фігур

Політичний експерт Ігар Тишкевич: вибори у «Л/ДНР» потрібні Кремлю, аби замінити «комбатів» на більш лояльних фігур

ФОТО: obozrevatel.com

Місцеві вибори у терористичних «Л/ДНР» потрібні Кремлю, аби ввести до структури самопроголошених республік більш лояльних осіб, і вони не скасують дію «Мінських угод».

Про це у коментарі інтернет-виданню UA.News розповів експерт програми «Міжнародна і внутрішня політика» Українського інституту майбутнього Ігар Тишкевич.

На думку експерта, місцеві вибори у «Л/ДНР» потрібні Кремлю з двох головних причин. Перша – це зміна виконавчих фігур у структурі псевдореспублік. В якості підтвердження аналітик нагадав, що всі «народні» лідери, які у 2014-му році починали війну, або вже усунуті від керівництва, або їх немає в живих.

«Близько двох років тому Російська Федерація змінила політику і риторику щодо ОРДЛО. Російські ЗМІ перестали говорити про «Новоросію» і почали проштовхувати тезу, що Донбас – це Україна. В такій ситуації частина старих кадрів реально почала заважати. Тому частину ватажків ліквідували, а частину – як лідера «ЛНР» Ігоря Плотницького, – просто усунули від керівництва. Для подальшого розіграшу цієї «карти», Кремль змушений створювати хоч якусь видимість політичного процесу, начебто вигідного громадянам, які проживають на тимчасово окупованих територіях. Тому місцеві «вибори» потрібні, аби легалізувати такі кадрові перестановки», – говорить він.

Другою причиною запланованих на 11 листопада «виборів», Ігар Тишкевич назвав необхідність переформатувати «парламенти» республік та привести до них нові, більш лояльні кадри.

«У так званих «Л/ДНР» є «парламенти», якщо їх так можна назвати. Формально, саме ці структури приймають формальні рішення і саме вони контролюють виконання офіційних вказівок з Росії й освоєння бюджетів. Так от, ці «парламенти» формувалися також у 2014-му році, до їх складу входили особи, яких називали «комбатами». І ці люди сьогодні, по-перше, дуже заважають, а по-друге, частини з них уже немає в живих. Тому Росія оголосила вибори, аби переформатувати цю «законодавчу гілку влади» і створити нову потрібну групу людей, яка прийматиме потрібні рішення і буде більш слухняним виконавцем тез Кремля», – розповідає експерт.

Водночас він не вважає, що проведення місцевих «виборів» у самопроголошених «республіках», нівелює дію Мінських угод. Аналітик нагадав, жоден з пунктів цих угод за останні три роки, не був виконаний і тому цей документ має виключно декларативний характер.

«Сторони цього документу досі «топчаться» на першому пункті – «Розведення сторін та відведення важкого озброєння». Ми навіть до першого пункту «розведення сторін», не дійшли. Тому казати, що «вибори» 11 листопада зірвуть Мінські угоди, абсолютно недоцільно. Минуло вже кілька років і сьогодні Мінські угоди – це папірець, який виконує роль затягування часу для обох сторін, що вигідно як Україні, так і Росії. Доти, доки не буде сформовано прийнятний для обох сторін документ, і доки жодна зі сторін не здає своєї позиції, Мінські угоди – це чудова демонстрація, що ми начебто все правильно робимо. Відповідно, це «мертві» угоди. Будуть вони відкинуті чи ні, залежить не від того, чи відбудуться вибори в «Л/ДНР», а від того, наскільки є політична воля і готовий новий формат, на який можна перейти в діалозі з вирішення конфлікту Донбасу. А це, на превеликий жаль, буде залежати не від України, а від позиції Німеччини, Франції та США», – підсумував Ігар Тишкевич.

Нагадаємо, після вбивства ватажка терористичної «Донецької народної республіки» Олександра Захарченка, керівництво самопроголошених «Л/ДНР» призначили на 11 листопада вибори “голів республік” і “народних депутатів”. Керівництво Європейського союзу назвало анонсовані вибори порушення Мінських домовленостей.