» Новини » Політичний експерт Ігар Тишкевич: Росія намагається відновити контроль над Україною, повернувши до її складу ОРДЛО

Політичний експерт Ігар Тишкевич: Росія намагається відновити контроль над Україною, повернувши до її складу ОРДЛО

ФОТО: 112.ua

Кремль намагається повернути ОРДЛО до складу України на власних умовах і таким чином відновити контроль над Україною, який Москва втратила після Євромайдану.

Про це у коментарі інтернет-виданню UA.News розповів експерт програми «Міжнародна і внутрішня політика» Українського інституту майбутнього Ігар Тишкевич.

На думку аналітика, впродовж останніх 2,5 років Росія здійснює курс на повернення тимчасово окупованих територій до складу України. Таким чином Кремль намагається протиснути у Верховну Раду своїх представників з Донбасу, роздрібнити політичне поле і відновити втрачений контроль над країною.

«Уявімо, що ОРДЛО повертаються в Україну на умовах Росії. На виборах до Ради проходить частина депутатів від нині окупованого Донбасу. Це готова фракція, яка голосуватиме проти будь-якого рішення в державних інтересах. З іншого боку, в парламенті з’явиться крайньо права фракція і це подрібнить український політичний простір. Якщо парламент складатиметься з дуже великої кількості дрібних фракцій, це призведе до постійних торгів і продовження існування в країні системи олігархічного «договорняку», її перетворення на failed state. Кремль прагне повернути те, що він втратив після 2014 року, провівши до Ради проросійських депутатів з нинішніх ОРДЛО. Таким чином Україна, по-перше, буде неспроможна на будь-які різкі кроки щодо геополітичного вибору, по-друге, матиме достатньо потужні політичні й економічні сили, з якими можна домовлятися в Москві. І по-третє, всі наші депутати і політики будуть готові продати Україну. Якщо не оптом, то по частинах», – говорить він.

Ігар Тишкевич також зазначив, що реалізація чи неуспіх такого сценарію Кремля напряму залежить від внутрішньої та зовнішньої політики офіційного Києва.

«Україна має стати спроможною «переварити» ОРДЛО в будь-якому форматі. Найголовніше, що це має відбуватися за нашим сценарієм. Якщо ми продовжуємо розповідати про єдину, соборну, неподільну Україну і, водночас, не думаємо, як відбудувати потужну й модернову державу з нормальною економікою, яка б не залежала від зовнішніх фінансових вливань, у такому разі, будь-який формат повернення ОРДЛО може призвести до того, що країна просто «схлопнеться» сама собою і насправді перетвориться на failed state. Тобто, або Україна змінюється і тоді повертається Донбас, а пізніше Крим, або Україна залишається такою, як сьогодні, чи відкатується до рівня 2012-2013 років. У такому разі Донбас також повертається, але це призводить до ще більших проблем у країні», – розповідає експерт.

Також він не вважає, що Кремль сьогодні піде на воєнну операцію, схожу за масштабами на окупацію Дебальцево. Однак він припускає, що бойовики можуть збільшити кількість обстрілів позицій українських військових, як це відбувається перед кожним раундом консультацій або переговорів, оскільки «в будь-якій кризі Росія завжди грає на підвищення ставок».

Після вбивства ватажка ДНР Олександра Захарченка, керівництво самопроголошених «Л/ДНР» призначили на 11 листопада вибори “голів респулік” і “народних депутатів”. Керівництво Європейського Союзу назвало анонсовані вибори порушенням Мінських домовленостей.