» Новини » “Північний потік-2” не скасовується? Україні саме час подумати про план “Б” — аналітик

“Північний потік-2” не скасовується? Україні саме час подумати про план “Б” — аналітик

ФОТО: 1news.com.ua

Якщо США не запровадять санкції проти Росії, ймовірність того, що “Північний потік 2” буде збудований, різко зростає.

Такої думки експерт напрямку “Енергетика” Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп.

“Після Гельсінського саміту Трамп заявив, що “Північний потік 2″ — це погано, але це справа Німеччини. І США будуть конкурувати з Росією за поставки газу в Європу, не зважаючи на те, що звичайно, Росія має кращі умови: в неї є труба, і вона ближче знаходяться. Незрозуміло, чи Трампу вже відома позиція членів Конгресу щодо санкцій, чи він лише висловив власну позицію без урахування можливої позиції конгресменів. Проте, чи робив би Дуда заяву про незастосування санкцій, якби не був впевнений у цьому, зважаючи на те, що Польща сама прагне відмови від будівництва Північного потоку 2?” — розповідає він.

За неофіційною інформацією і заявами деяких офіційних осіб США, варіант санкцій проти “Північного потоку 2” не виключався, розповів експерт.

“Це, звичайно ж, погіршило б і без того напружені стосунки між США і Німеччиною. Окрім того, не виключено, що це б посилило бажання до співпраці між Німеччиною та Росією. Після Гельсинського саміту (двогодинна зустріч президентів США та Росії 16 липня цього року) вже складалося враження, що після заяви Трампа санкції з боку США не будуть запроваджені. Хоча з іншого боку — не можна виключати, що їх таки запровадять шляхом прийняття відповідного закону через Конгрес, і Трамп не зможе вплинути на це рішення”, — говорить він.

За словами енергетика, Європа не єдина у питанні будівництва другої гілки Потоку. Сильні країни — Німеччина і Австрія — найбільш зацікавлені у проекті.

“Це означає, що Україні потрібно активізувати свої зусилля, спрямовані на збереження нашого транзиту. Навіть за умови функціонування ПП-2. Інакше кажучи, давно треба було думати про план “Б” — український транзит при існуванні “Північного потоку 2”. Це можливо, але деякі офіційні особи навіть тут, у стінах Інституту заявляли, що плану “Б” немає і бути не можу. Тому що він означатиме йти на поводу у Кремля. Україні треба мати домовленості, які б гарантували ті обсяги транзиту через Україну, які будуть задовольняти нас, а не 10 — 15 мільярдів кубометрів, про які раніше говорила Росія. При цьому Міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик заявляв, що точкою беззбитковості є прокачування не менше 40 мільярдів кубометрів щороку”, — вважає енергетик.

Якщо, окрім того, буде запущений Турецький потік, будуть нарощуватися поставки СПГ, постане  питання щодо доцільності транзиту через Україну.

“Саме тому треба працювати, щоб шляхом укладання довгострокових контрактів гарантувати використання української ГТС; шляхом домовленостей європейських представників з Росією і Туркменістану вирішувати питання прокачування туркменського газу в Європу територією Росії та України. Таким чином, забезпечити функціонування української ГТС”, — зазначив Андріан Прокіп.

Як раніше повідомлялося у ЗМІ, лідери США і Польщі Дональд Трамп і Анджей Дуда у Вашингтоні  обговорили питання газопроводу “Північний потік-2”. Трамп дав зрозуміти, що санкції проти компаній-учасниць проекту не заплановані.