» Новини » Хто і чому не дає розвиватися “Укрзалізниці”

Хто і чому не дає розвиватися “Укрзалізниці”

ФОТО: nikorupciji.org

Заборона підвищувати тарифи на вантажоперевезення без згоди бізнесу це авторитарний спосіб управління, який не має нічого спільного з економікою.

Таку думку висловив директор програми “Інфраструктура” Українського інституту майбутнього  Володимир Шульмейстер, коментуючи заяву прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, що УЗ не підвищуватиме тарифи на вантажоперевезення без згоди бізнесу.

“Під час соціалізму економіка була неприбутковою. Сьогодні ж компанія, яка працює нижче собівартості, це як гумка по наждаку  швидко зітреться. Саме це зараз відбувається на Укрзалізниці, яка входить до десяти найбільших українських компаній, але яка, на жаль, знаходиться в руках держави і є монополістом у перевезеннях. Одна з причин, чому Україна досі є сировинним додаток — політика цієї компанії. Тому що возити  сировину кількаразово дешевше, ніж готову продукцію. Окрім того Укрзалізниця дотує на сьогодні олігархів типу Ахметова, недозаробляючи на перевезенні дешевої сировини не менше півмільярда на рік”, — говорить він.

На думку експерта, майбутні вибори теж вплинули на рішення прем’єра щодо тарифів на УЗ.

“Величезний вплив мають теж представники великих олігархічних груп, які знаходяться у всіх органах влади і які лобіюють власні інтереси. Вони противляться підвищенням, тому що це їх бізнес — красти гроші у держави. Неважливо — безпосередньо у держави чи опосередковано через компанії, як у даному випадку”, — розповідає Володимир Шульмейстер.

За словами Шульмейстра, бізнес про проти підвищення тарифів на вантажоперевезення за умови покращення якості послуг і модернізації компанії.

“Бізнес говорить добре, давайте підвищимо тарифи, але пообіцяйте нам, що ці гроші підуть на покращення роботи Укрзалізниці, ремонт, полагодження, будівництво, запуск. Тому що компанія у  жахливому стані, працює на сьогодні нижче собівартості і може перестати існувати. Але ніхто не може гарантувати, що гроші, які отримають від підвищення цін, підуть на модернізацію. Зараз вже зсередини УЗ йдуть сигнали, що ситуація гнітюча, що з цього піке вийти буде неможливо”.

Насправді “Укрзалізниця” могла і мала стати локомотивом української економіки.

“Замість того, щоб закупати локомотиви у “General Electric”, треба робити їх тут, на місці. Мільярд доларів пішов на підтримку економіки США. Зараз доцільність ціни закупки розглядають у НАБУ. Але насправді вартість — найменша проблема. Питання в іншому — ким було прийняте рішення купувати локомотиви саме у “General Electrics”, де підтвердження, що були проведені відповідні тендери? І чому в той же час не працюють українські заводи?” — говорить Володимир Шульмейстер.

За його словами, це не перший випадок, коли прем’єр втручається у роботу саме цього підприємства.

“Ця його заява теж вимагає уваги антикорупційних органів. Це втручання політики у господарську діяльність державного акціонерного підприємства. У статті 19 Конституції України (частина 2) вказано, що “органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України”,  підсумував він.