» Новини » Паркування по–новому: коли запрацюють нововведення?

Паркування по–новому: коли запрацюють нововведення?

ФОТО: ukrainepravo.com

27 вересня набрав чинності закон № 2262 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери паркування транспортних засобів”.

Закон передбачає такі глобальні нововведення:

1 – Система автофотофіксації правопорушень деяких правил дорожнього руху (наприклад, перевищення швидкості, проїзд на червоне світло тощо);

2 – Притягнення до відповідальності за порушення правил зупинки, стоянки та парковки, використовуючи захищені від стороннього втручання прилади фотовідеофіксації. Іншими словами, поліцейському або інспектору з паркування не потрібно буде чекати водія для оформлення постанови про неправильну парковку, а фіксувати порушення з використанням спецтехніки.

3 – Поява нової спеціальної посади у містах – інспектор з паркування, який зможе притягувати до відповідальності недолугих водіїв та ініціювати евакуацію їх автомобілів.

 Перший пункт щодо автофотофіксації правопорушень може запрацювати вже наприкінці поточного року. Для цього потрібно завершити тривалу процедуру прийняття держстандарту для приладів, що фіксуватимуть правопорушення на дорогах, та внести зміни до цілої низки застарілих постанов Уряду. Лише після цього можна розпочинати процес тендерної закупівлі самих приладів і програмного забезпечення для них. Зауважу, що камери відеоспостереження, які ми сьогодні бачимо на вулицях наших міст, не підходять для автоматичної фіксації правопорушень ПДР, оскільки не відповідають стандартам захисту інформації. 

Щодо другого пункту – притягувати до відповідальності за порушення правил зупинки та стоянки, а також парковки без участі водія також поки що не можна через відсутність відповідних сертифікованих приладів. Тимчасовим допомогти у цьому може хіба що радари  TruCAM, які свого часу використовувались для вимірювання швидкості автомобіля. Лише вони на сьогодні можуть фіксувати дату, час, місце розташування транспортного засобу по відношенню до нерухомих об’єктів та/або географічних координат. Проте таке застосування їх схоже на забивання цвяхів ноутбуком. Адже радари – високотехнологічні і недешеві прилади, які призначені для більш серйозної мети – фіксування швидкість авто. Вихід  пошук дешевшої альтернативи.

Щодо третього пункту: інспектори з паркування можуть з’явитись у великих містах вже незабаром, але наразі будуть обмежені у можливості фіксувати порушення в режимі фотозйомки (відеозапису).

Тому 27 вересня – поки що лише сигнал до впровадження масштабних змін у цій сфері. Але добре, що у громадян буде час вивчити нові правила і скоригувати свою поведінку на дорозі.

Експерт програми реформування правоохоронної та судової систем UIF Денис Монастирський