» Новини » Політичний землетрус у Німеччині: що означають місцеві вибори у Баварії?

Політичний землетрус у Німеччині: що означають місцеві вибори у Баварії?

ФОТО: dt.ua

          15 жовтня у Німеччині сталася, мабуть, найгучніша для цієї країни подія, яка може затьмарити навіть тривале формування правлячої коаліції на початку року. Місцеві вибори у Баварії завершилися поразкою правлячих політичних сил і перемогою націонал-популістів і «зелених». Прогнозована несподіванка серйозно підірвала позиції німецького уряду на чолі з канцлером ФРН Ангелою Меркель. Знову в німецькому суспільстві пішли розмови про імовірність відставки канцлера або її усунення з посади лідера партії. Адже удар був якраз по її уряду – на виборах програла партія Християнсько-Соціальний Союз (ХСС) – невід`ємна частина партії самої Меркель, яка формує з нею коаліцію.

         Складно сказати, що це була аж така велика несподіванка для усіх. Зрештою, піднесення правих сил та інших позасистемних гравців – це вже стабільна тенденція у Європі. Деякі країни, такі як Угорщина, Польща, Греція, вже кілька років як пережили цей політичний землетрус і навіть встигли прибрати завали після нього. Втім, Берлін – це не якась периферія Євросоюзу, а його центр і ядро європейської економіки. Падіння старих еліт тут відчувається в усій Європі. Тріщини, які пішли по урядовій коаліції Меркель після баварської невдачі, помітили в багатьох столицях на континенті.

         Чому ж ХСС, які понад 70 років тримали стабільно високий результат у своїй землі, так просіли? Чому порядок денний «зелених» і правих виявився більш цікавим баварцям, аніж звична стабільність? І як це вплине на подальшу політику Ангели Меркель та її уряд? Власне, спробував розібратися.

Хто брав участь у місцевих виборах у Баварії?

         Шість основних політичних партій змагалися за 180 депутатських мандатів у парламенті федеративної землі Баварія. Це один з найбагатших і найбільших регіонів Німеччини. Вибори у Баварії часто сприймалися як вотум довіри чи недовіри владі. Одна з найпопулярніших місцевих партій – Християнський Соціальний Союз (ХСС), яка домінує у Баварії протягом останніх 70 років – є партнером партії канцлера Ангели Меркель, від якої часто залежав політичний курс країни. А відтак, рейтинги баварських депутатів ХСС безпосередньо впливали на позиції Ангели Меркель і їхнього партійного блоку ХССХДС. Саме тому результати виборів у цій землі завжди чекають міжнародні оглядачі, адже це дає змогу оцінити, наскільки міцні позиції німецького уряду та що буде далі з правлячою коаліцією.

         Християнський Соціальний Союз уособлює у собі традиційну післявоєнну німецьку політичну еліту, яка домінує у Баварії багато десятків років. Їхній християнський консерватизм, накладений на загальноєвропейський ліберальний уклад, був і лишається популярним для значної частини баварців. Із самого свого заснування у 1945 році ХСС перемагала на усіх місцевих виборах і практично завжди мала більшість у баварському парламенті, за виключенням 1950-х років, коли землею правила коаліція соціал-демократів, вільних демократів і націоналістів з Партії Баварії. У 2003 році ХСС побила рекорд, коли здобула дві третини мандатів на чергових виборах у регіональний парламент. До неї це не вдавалося нікому на місцевому рівні. Втім, починаючи з 2008 року популярність партії почала падати. З`являлися нові молоді політичні сили, смислове поле у самій Німеччині та внутрішньополітичний дискурс також змінився, а низка скандалів і невдалих законопроектів посіяли недовіру та втому до старих еліт з боку частини населення. Вибори 2018 року – це тотальна катастрофа для баварських консерваторів з ХСС, однак з погляду рейтингів процес закономірний.

         Інша велика політична сила, яка завжди змагалася з ХСС за першість – це Вільна Демократична Партія (ВДП). Будучи нащадками довоєнних німецьких лібералів, «вільні демократи» зі своєю ліберальною програмою, заточеною під бізнес, складали альтернативу консерваторам з ХСС та соціал-демократам. Вони завжди мали свою базову частку електорату, не дуже велику, але достатню, щоб бути молодшим партнером у численних правлячих коаліціях на федеральному рівні. У Баварії ж вільних демократів підтримував як правило бізнес, але їм не завжди вдавалося навіть проходити до парламенту, не кажучи вже про здобуття більшості. Вони програвали більш популярним політикам з ХСС. Одного разу вони не змогли пройти до парламенту та були відсутні у місцевій політиці аж 14 років, допоки не повернулися в результаті парламентських виборів 2008 року, коли позиції ХСС дещо просіли. ВДП традиційно вважається партією бізнесу, позаяк виступає з позицій ліберального капіталізму та антиклерикалізму. Ліберальні демократи також активно просувають питання захисту прав сексуальних меншин і є прихильниками сильних наднаціональних структур у ЄС.

         Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН) також багато років поспіль була однією з головних політичних сил у післявоєнній ФРН. Одна з найстаріших у Німеччині політичних партій, яка має за соєю спиною 155 років парламентаризму, СДПН пройшла складний, тернистий і драматичний шлях перевтілення від класичної лівої партії робочого класу, зосередженої на правах пролетаріату, до більш модерної соціальної демократії з акцентом на верховенство права, свободи та справедливість. СДПН зосереджує свої сили на північних і західних регіонах Німеччини та великих містах, а також у землях з сильними протестантськими настроями. Баварія, до прикладу, ніколи не була виборчим бастіоном соціал-демократів, а відтак їхні рейтинги тут рідко перевищували 15-20%.  

         Відносно молода німецька партія «Альянс Зелених», яка базує свою програму на ідеях енвайроменталізму та посилення ролі екологічних аргументів у політиці, є доволі популярною у Баварії, особливо у Мюнхені. Починаючи з 1990-х років «зелені» стабільно набирали до 25% голосів на місцевих виборах і дуже часто ставали частиною регіонального уряду. По мірі впровадження у Німеччині альтернативних джерел енергії і відмови від вугілля та атомної енергетики, «зелені» посилюють свої позиції у багатьох землях. До того ж, «зелені» дуже часто перебували в опозиції на федеральному рівні та ніколи не керували самостійно, лише як частина коаліції. Відповідно, чимало людей вважають їх позасистемними політичними силами, хоча це не так.

         Ще одна відносно молода партія – центристська «Вільні виборці», яку дехто називає популістською. Так сталося, оскільки партія не має чітко визначеною ідеологічною платформи, і вони самі це визнають. У питаннях безпеки кордонів і міграційної політики вони схиляються до позицій консерваторів, а от щодо енергетики вони більше схожі на «зелених». У питаннях бюджетного планування і захисту прав людини «Вільні виборці» взагалі стають лібералами, а в освіті ближче до соціал-демократії. Вони самі стверджують, що найкраще в нинішній політиці – це не ідеологія, а міжпартійна співпраця та відкрита прагматична позиція, позбавлена ідеологічних обмежень. Певною мірою, це і подобається їхньому електорату в Баварії. У цій партії багато людей можуть знайти собі нових кумирів, якщо вони розчарувалися у старих обличчях. А відсутність чіткого поділу на консерваторів, лібералів, соціалістів, лише полегшує для виборця сприйняття партії.

         Нарешті, шоста не менш важлива партія – націонал-популісти з «Альтернативи для Німеччини». Вони є новачками у баварській політиці, позаяк ніколи не проходили до регіонального парламенту. Але в умовах нинішнього падіння популярності старих традиційних партій і інституцій, їхня консервативна, націоналістична та анти-імміграційна риторика знаходить все більше нових прихильників.

Що означає результат на виборах?

         Відповідно до результатів місцевих виборів у Баварії, ХСС зайняли перше місце, але набрали рекордно низькі 34,7%. Друге місце здобули «зелені» з результатом 17,5%, а третє посіли «Вільні виборці», набравши 11,6%. Уперше в історії, до баварського парламенту зайшли праві консервативні та анти-імміграційні сили з «Альтернативи для Німеччини» з результатом 10,2%. Останні місця дісталися соціал-демократам (9,7%) та Вільній Демократичній Партії, яка ледь подолала 5% бар`єр.

Вибори 2018 року багато в чому нагадують ситуацію на місцевих виборах 2008 року. Тоді чимало оглядачів також називали результат виборів «політичним землетрусом», «несподіванкою» і «катастрофою» для багатьох мейнстримних партій. Власне, не можна сказати, що не було приводу. Тоді, 10 років тому, ХСС отримали найгірший результат з 1954 року і вперше за 46 років втратили більшість у регіональному парламенті. Це було зумовлено послабленням партії внаслідок внутрішніх конфліктів, що призвели до відставки з посади лідера партії Едмунда Штойбера, а також поганим партійним керівництвом під проводом Гюнтера Бекстайна. Скандал з банком «BayernLB», провальна спроба влади на чолі з ХСС побудувати швидкісну залізницю до Мюнхенського аеропорту та скандальний закон про заборону куріння – все це підірвало позиції баварських консерваторів і призвели до падіння їхніх рейтингів. На тлі їхнього падіння піднеслися інші партії – вільні демократи, «зелені» та навіть право-радикальна Націонал-демократична партія Німеччини, яку тоді також називали ледь не нацистською, як сьогодні «Альтернативу для Німеччини».

         Парламентські вибори 2018 року не сильно відрізняться від ситуації 10-річної давнини. Однак єдина різниця – мейнстримні партії просіли у рейтингах ще більше, і тоді не існувало більш організованої та потужної платформи для правих у вигляді партії «Альтернативна для Німеччини». Для останньої її скромні 10% – перший, але дуже непоганий результат, який змусив непокоїтися традиційні баварські еліти. Останні робили усе, щоб намагатися втримати свій електорат і усіляко грали на полі своїх опонентів: виступали за обмеження міграції, критикували міграційну політику, заявляли про неприпустимість безконтрольних потоків біженців тощо. Тим не менше, частина населення вирішила віддати голоси, окрім звичним для багатьох ХСС, двом позасистемним і молодим силам – «зеленим» та «Альтернативі для Німеччини».

         Християнський Соціальний Союз (ХСС), втративши цілих 11% голосів за 4 роки, і здобувши найгірший свій результат, став жертвою власних політичних ігрищ. Іншими словами, керівництво ХСС просто переграли самі себе. Відчуваючи тиск з боку нової німецької опозиції у вигляді правих націонал-популістів, ХСС на чолі з головою МВС Хорстом Зеехофером ще півроку тому після формування коаліції вирішили зіграти на їхньому ж електоральному полі, щоб не відставати від «Альтернативи для Німеччини» та перемогти їх у їхній же грі. Як результат, баварці змістили свою політику вправо, але розігратися у питаннях мігрантів і захисту традиційних німецьких цінностей повноцінно не змогли, оскільки були обмежені рамками «широкої коаліції» у Берліні та позицією канцлера Ангели Меркель. Тоді влітку цього року Хорст Зеехофер вирішив пограти у вождя та лідера-мачо та спровокував політичну кризу, коли «через коліно» змусив коаліцію посилити міграційну політику та свої кордони. Внаслідок цього, вони отримали прямо протилежні результати – ліберальна частина виборців втекла від ХСС до «зелених», а ті, хто вважав їхню гру у консерватизм недостатньою, перейшов у табір «Альтернативи для Німеччини». Результат ми побачили 15 жовтня у Баварії.

         Соціал-демократи та Вільна Демократична Партія отримали розгромні результати, що однозначно вплине на рішення партійних верхівок щодо кадрових змін своїх баварських осередків. Оскільки питання ринкової економіки вже нікого не хвилюють (на порядку денному – тероризм, міграція, біженці, захист ідентичності тощо), вільні демократи втратили все, що в них було і майже повернулися у 1995 рік, коли їм не вдалося пройти до баварського парламенту, і вони зникли з місцевої політики на 14 років. А соціал-демократи, які так сподівалися відновити свої рейтинги після нищівного результату на федеральних виборах 2017 року, ще більше просіли у рейтингах. Головна причина – участь у правлячій коаліції разом з канцлером Ангелою Меркель. Така вже доля партій, які погоджуються розподілити колективну відповідальність за рішення влади.  

         Результат виборів засвідчив, як стрімко змінюється політична ситуація у ФРН не на користь мейнстримних традиційних післявоєнних еліт. Старі багаторічні партії лібералів, консерваторів і соціал-демократів поступово втрачають позиції, а їхні місця займають регіоналістські партії, націонал-популісти та будь-які політичні сили з альтернативним порядком денним. Це пов`язано зі зміною електоральних вподобань населення, особливо молодого, а також зміною у сприйнятті людьми актуальних проблем сьогодення.

         Вибори у Баварії не стали якимось страшним сюрпризом. Це цілком логічна та послідовна тенденція, яка прослідковується по всій Європі протягом останніх 5-7 років. Але той факт, що партії, які понад 60 років керують одними й тими же регіонами та ледь не зрослися з ними, раптом починають зникати, є тією психологічною межею, яку складно перетнути. Звідси і така бурхлива реакція на результати голосування у Баварії. Утім, політичні наслідки виборів можуть дійсно бути серйозними.

Які наслідки вибори матимуть для Німеччини?

Те, що зазвичай консервативні баварці, які завжди голосували за ХСС, раптом підтримали «зелених», засвідчить зміну самого підходу до політики в Німеччині. Покоління змінюються, а молоді люди вже не такі залежні від політичних традицій десятиліть.

Фактична поразка ХСС, соціал-демократів і вільних демократів як трьох «китів» мейнстримного німецького політичного класу – погані новини для Берліна. Послаблення позицій ХСС у їхньому електоральному бастіоні – це удар по правлячій коаліції та партійному блоку ХССХДС канцлера Ангели Меркель. А послаблення її позицій у свою чергу означає, що її цілком можуть усунути з посади лідера партії, щоб врятувати рейтинги ХДС напередодні наступних виборів. Вірогідна відставка Меркель з посади партійного лідера може призвести і до її відставки з посади канцлера. Вона неодноразово заявляла, що ці дві посади для неї – невіддільні.

Входження до парламенту Баварії націонал-популістів лише посилить їхню ідеологічну платформу на федеральному рівні, а також загальний правий дискурс у Європі. «Альтернативі для Німеччини» вдалося зробити те, чого багатьом не вдавалося – перемогти ХСС у їхній цитаделі, граючи частково на їхніх же консервативних меседжах. Тим не менше, у політичному плані навряд чи «Альтернатива» отримає можливість керувати Баварією у складі коаліції. ХСС вже заявила, що не буде формувати з ними союз, а скоріше зробить ставку на коаліцію з «Вільними виборцями».

Найбільшим лузером баварських виборів стане саме канцлер Ангела Меркель. Чимало політичних гравців захочуть виправдати свої жахливі результати на виборах помилками уряду, а зокрема, звинуватити в усьому саму Меркель. Такий варіант вигідний для усіх. Молоде і більш консервативне крило її ж партії «Християнсько-демократичний союз» вже на грудневому з`їзді отримає можливість усунути багаторічну канцлера з посади. А це перерозподілення грошей, міністерських портфелів і висунення молодих амбітних лідерів на перший план. У свою чергу, соціал-демократам вигідно вказати пальцем на Меркель як головну проблему, а не на себе. Зрештою, вони усвідомлюють, що вона без 3 років політична пенсіонерка. А у ХСС скинути відповідальність на канцлера може стати ударом на випередження перед тим, як їм вкажуть на двері самі ХДС, невдоволені провалом баварців.

Єдине, що може завадити політикам кинути Меркель та прибрати її з політичної арени – ризик провокування політичної кризи у відповідальний для усього ЄС і ФРН момент. Це лише погіршить ситуацію у Німеччині та дасть потужний козир до рук націонал-популістів і євроскептиків. А правлячій коаліції вигідно зберегти цілісність ЄС, а не руйнувати його.

Баварські вибори можуть стати доленосними для усього політичного майбутнього Німеччини, де боротьба між старими переважно ліберальними елітами та націонал-популістами набирає обертів. Німеччина як локомотив економічного розвитку ЄС, лишається останнім оазисом, від долі якого залежить, чия інституційно-ідеологічна платформа зрештою переможе у битві за майбутнє Європи та реформування Євросоюзу.

Експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу Українського інституту майбутнього Ілія Куса