» Новини » Можлива дестабілізація в Саудівській Аравії: як це вплине на світову економіку та ціни на нафту

Можлива дестабілізація в Саудівській Аравії: як це вплине на світову економіку та ціни на нафту

ФОТО: id77.livejournal.com

Ситуація зі зникненням та вбивством журналіста Джамаля Хашкаджи в генконсульстві Саудівської Аравії у Стамбулі критично не вплине на бізнес, особливо в американсько-саудівських стосунках.

Єдиний наслідок – втрата Саудівською Аравією своєї інвестиційної частини репутації, яку вони сьогодні намагаються вибудувати та покращити в межах програми реформ спадкового принца Мухаммеда ібн Салмана.

Наразі країна переживає фіскальну кризу та потребує наповнення бюджету. Для цього вони повинні відкрити країну і залучити іноземні інвестиції, оскільки інвестори бояться Саудівську Аравію через те, що в них образ закритої країни, ультраконсервативної з деякими середньовічними традиціями.

Для того, щоб відкрити країну потрібно піти на певні реформи, покращити репутацію через проведення міжнародних конференцій, форумів, семінарів.

Те, що журналіст зник і те, що почали розкручувати ідею його вбивства саудівськими спецслужбами – це все є планом. Замість того, щоб відкрити країну, Саудівська Аравія отримала проблему, що ще більше відштовхнуло інвесторів.

Понад 20 великих міжнародних компаній та корпорацій не поїхали на міжнародний саудівський інвестиційний форум, це не тільки голова МВФ Крістін Лагард, а багато інших людей, як генеральний директор Форд Мотор Білл Форд.

Більшість з них не вказували причину скасування поїздки, для того, щоб залишатись відкритими. Однак всім було зрозуміло, що це вираження протесту Саудівській Аравії. Ніхто повністю відмовлятись від Саудівської Аравії не збирається, адже там крутяться великі гроші.

Єдиний головний напрям, який затягнеться для Саудівської Аравії – реформування країни, підрив інвестиційного бізнес-клімату та іміджу. Це буде ударом особисто по спадковому принцу, оскільки його реформи прив’язані до нього.

Зникнення журналіста в генконсульстві Саудівської Аравії у Стамбулі може погіршити інвестиційний імідж та провалити реформи в самій країні.

Це означатиме, що Саудівська Аравія залишатиметься далі в стані кризи, рівень життя людей буде погіршуватись, зростатиме безробіття – все це призведе до протестів, а це означатиме, що Саудівську Аравію буде очікувати сезон турбулентності, в тому числі й політичної. А це вже загроза легітимності королівської родини.

Якщо будуть проблеми в Саудівській Аравії, то проблеми настануть для всіх її сусідів – Бахрейн, Кувейт – це маленька країна, яка завжди спиралась на Саудівську Аравію, після того як їх намагався анексувати Ірак. Також проблеми торкнуться Об’єднаних Арабських Еміратів та Ємену.

Тобто дестабілізація Саудівської Аравії означатиме дестабілізацію на всьому Близькому Сході, а це підняття цін на нафту, оскільки будуть перебиті шляхи транспортування нафти.

Ілія Куса, експерт з міжнародної політики УІМ

Матеріал вперше опублікований на сайті: ФактиICTV