» Новини » Найєм проти Хуга: чи є російські військові на Донбасі. Хто правий?

Найєм проти Хуга: чи є російські військові на Донбасі. Хто правий?

ФОТО: atn.ua

Заступник голови місії ОБСЄ в Україні Олександр Хуг в інтерв’ю виданню Foreign Policy заявив: “Ми не побачили на Сході України прямих доказів російського втручання”.

Реакція пана Найєма, який засумнівався у психічному здоров’ї пана Хуга, зрозуміла.

Але все ж таки розглянемо більш детально непрямі факти, наведені заступником голови місії ОБСЄ трохи детальніше:

1) «Конвої, які виїжджають і в’їжджають в Україну по грунтових дорогах посеред ночі в місцях, де немає офіційного перетину кордону»

Дійсно, конвої не мають жодних розпізнавальних знаків – отже, це непрямий доказ російської активності.

2) «Взяті в полон українською армією особи заявляють, що вони служать у російській армії і при ротації беруть участь у військових діях в Україні»

А ось це вже маячня. Якщо документи, вилучені у захоплених російських військовослужбовців, які, взичайно ж, були надані під час зустрічі з військовополоненими, не є прямим доказом присутності військ агресора на суверенній українській території, боюся уявити, що ж дійсно є.

3) «Помітили людей у куртках з розпізнавальними знаками Російської Федерації»

Подібні бушлати дійсно можна купити в будь-якому воєнторзі. Тим більше, що російські «волонтери» свого часу масово завозили їх на територію ДНР ЛНР як «гумдопомогу». До того ж, за словами пана Хуга, серед озброєних людей були також помічені особи одягнені в німецькі та іспанські бушлати. Що ж, спишемо і це на непрямий доказ.

Але ось що дивно, пан Хуг ні слова не сказав про присутність в зоні ООС російської техніки, яку було досить складно не помітити. Тим більше, що попередні місії ОБСЄ неодноразово заявляли про це. З останнього, у серпні було зафіксовано російські РЕБ, ППО, десятки танків і артилерійських систем.

Очевидно, даний фактор, на думку Олександра Хуга, не є прямим доказом присутності збройних сил РФ на території України і навіть не потребує оголошенні.

Також варто відзначити, що ОБСЄ витрачає виключно багато часу для того, щоб зробити хоч якісь чіткі заяви. Не берусь судити, чи пов’язано це з небажанням йти на ескалацію з РФ або ж це відбувається в межах прийнятої ними політики уникати прямих відповідей.