» Без категорії » Тринадцять викликів для українських міст – Ганна Бондар

Тринадцять викликів для українських міст – Ганна Бондар

Демографічна криза – серйозний виклик для міського простору. Турбує не стільки те, що ми мало народжуємо, скільки те, що ми швидко старіємо.

Про це розповіла в. о. головного архітектора м. Києва у 2015 2016 роках, мистецтвознавець Ганна Бондар під час презентації аналітичного звіту «Міста 2030: модернізуйся або вимирай» 1 листопада в Українському інституті майбутнього.

“Протягом двох останніх десятиріч чисельність населення України суттєво скоротилась. У 1993 році Україна мала 52,2 млн мешканців. Станом на 1 січня 2017 року за даними Державної служби статистики нас залишилося лише 42,5 млн – країна втратила майже 19% свого населення. Окрім названих вище тенденції, до причин цих втрат можна сміливо віднести стрімку виїзну міграцію у 1990–2000-х роках. Це означає, що в найближчому майбутньому людей старшого покоління в містах буде набагато більше, ніж молоді”, – сказала вона.

За її словами, це позначиться на міській соціальній інфраструктурі та міських просторах, а також стане серйозним викликом для економіки міст і підтримки інженерної та транспортної інфраструктури.

Ще одним викликом для сучасних українських міст є, на думку Ганни Бондар, фактор так званого «розповзання міст».

“Досі під час розробки містобудівної документації на місцевому рівні не враховується факт значного скорочення та старіння населення. Генеральні плани міст зазвичай показують перспективу стрімкого зростання населення в містах, керуючись розрахунками ще радянських часів. Відповідно, на схемах генеральних планів міст часто можна побачити перспективне розширення території міста. Однак реалії підказують зовсім інший підхід — зменшити просторовий відбиток і ущільнити забудову. Це дозволить сформувати багатофункціональні території замість «центру» та «спальних районів», сконцентруватися на підтримці інженерної інфраструктури міста, а не прокладати нову на околицях, покращити міську мобільність за рахунок невеликих відстаней від роботи до дому та отримати чимало інших переваг”, – зазначила вона.

За словами архітектора, важливим викликом є питання участі мешканців у творенні міста.

“Система, яка працювала досить довго, і в радянські часи, і навіть зараз, – прийняття рішення зверху вниз – працює все гірше. Це пов’язано із загальними демократичними процесами, із демократизацією суспільства, особливо після Революції. Просто неможливо закривати на це очі. Відповідно це серйозний виклик для міських політиків, щоб налаштувати якісні, хороші, реалістичні механізми роботи з мешканцями. У цьому плані є хороші приклади, зокрема, з Німеччини. Головним рецептом є реальне залучення громадськості. Як говорять у німецькій адміністрації, це вже політика. І вона обертається навколо мешканця і дерева. Бо мешканець – це є місто. А дерево – тому що мешканцю треба дихати. З моєї точки зору, це є головний виклик”, – підсумувала колишній в .о. головного архітектора м. Києва.

Тринадцять викликів для українських міст:

1. Демографічна криза — 9 млн українців постійно працює за межами України, 2 млн з них уже розірвали свої зв’язки з країною, і міста це відчувають в першу чергу;

2. Повільне осучаснення міської економіки;

3. Застарілий житловий фонд — навіть найновіше українське місто, Славутич, має зношений фонд нерухомості, який дихає на ладан;

4. Зношена інфраструктура;

5. «Розповзання» міст – хаотична забудова, важко побачити межі міста;

6. Низька мобільність населення в межах країни — якщо люди навіть всередині країни не їздять, їхня уява від цього істотно страждає. Це впливає на те, які продукти споживають міські жителі, який у них запит, атмосфера загалом, настрій у місті. Жартують, що найкоротша дорога в Чернівці з Одеси – через Молдову. Це теж про інфраструктуру;

7. Відсутність системи аналітики міських процесів;

8. Відсутність сучасної транспортної стратегії;

9. Нерозподілена земля;

10. Низький рівень залученості мешканців у рухи протесту — взаємопов’язані речі. Коли мало залученості, тоді – або стихійні протести, або революції «під ключ»;

11. Застарілий підхід до розробки містобудівної документації;

12. Ущільнення в історичних центрах;

13. Проблема збереження об’єктів культурної спадщини в містах.

Більше про виклики для українських міст та способи їх подолання читайте в аналітичному звіті “Міста 2030: модернізуйся або вимирай”.

Залишити Коментар