» Без категорії » До 170 тис. грн штрафу. Як зникнуть євробляхи – все про нововведення

До 170 тис. грн штрафу. Як зникнуть євробляхи – все про нововведення

ФОТО: politeka.net

8 листопада Верховна Рада України прийняла 2 законопроекти щодо, так званих євроблях.

Перший законопроект – Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів №8487, другий – законопроект Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо ввезення транспортних засобів на митну територію України №8488.

Ці два законопроекти прив’язані одне до одного, оскільки законопроект №8487 набирає чинності лише після законопроекту №8488.

Другим законом Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо ввезення транспортних засобів на митну територію України №8488 внесли зміни не лише до Митного кодексу, а й до ряду інших законодавчих актів.

Схвалена парламентом модель покликана з часом, а саме через 3-4 місяці після набрання чинності цих законів, вирішити проблему євроблях.

Тобто, власники автомобілів з іноземною реєстрацією матимуть можливість розмитнити їх відповідно за пільговою ставкою впродовж визначеного періоду – 90 днів з дня набрання чинності цих законів (за умови вчасного прийняття урядом необхідних нормативних актів).

Крім цього, мало хто звернув увагу, що за новими правилами Національна поліція отримує право зупиняти транспортний засіб з іноземними номерами для перевірки порушення митного режиму (а саме, для виявлення його передачі у володіння, користування або розпорядження особам, які не ввозили такий транспортний засіб на митну територію України.) А також, судячи зі змін до закону, поліція має отримати доступ до баз митниці щодоєвроблях.

Таким чином, будь-який автомобіль з іноземною реєстрацією можна буде зупинити для перевірки дотримання всіх правил дорожнього руху і у разі виявленні порушення – штрафувати.

Після кількох хвиль тотальних перевірок поліцією через 2-3 місяців дії цих законів, євробляхи, як масове явище, зникатимуть. З одного боку, це стимулюватиме пільговий період розмитнення, з іншого – жорсткіший контроль з боку держави.

Чи є це тим, за що стояли мітингарі зі своїми авто на вулицях Києва? Очевидно ні. Тому що їхнє бачення базується на абсолютному спрощеному режимі розмитнення всіх автомобілів, незалежно від віку самого автомобіля.

Головною проблемою прийнятих вчора законів було те, що в формулі розрахунку ставки податку враховується не тільки об’єм двигуна, а й його вік. Чим старше авто, тим більший податок треба сплатити.

До прикладу, якщо автомобіль 2000-го року, то вартість його “українізації” буде досить великою. Вона буде досягати 100-150% вартості самого автомобіля. Тобто, якщо автомобіль коштував €2000, то сплата за розмитнення – €2000-2500.

В якості певного компромісу для власників авто, які бажають мати українську реєстрацію своїх авто, знайдений шлях надання пільгового періоду для розмитнення за 50% вартості такого розмитнення (довжина пільгового періоду буде дуже нетривалою).

Проте, це, напевно, не вирішить проблему тих, хто вже порушує митні правила, адже їм потрібно буде спочатку сплатити всі штрафи, а потім займатись пільговим розмитненням. Тобто для них автомобільної амністії не буде. Тому такі автовласники можуть просто не встигнути скористатись пільговим періодом.

У підсумку:

  • встановлюється обов’язок реєструвати авто, тимчасово ввезене на митну територію України громадянами більше, як на 30 днів.
  • уточнюється, що прохідний транзит авто територією України не може тривати понад 10 днів.
  • між митницею, прикордонниками і поліцією має бути налагоджений автоматизований обмін інформацією про авто та осіб, які їх ввозили чи поміщували в митний режим транзиту.
  • скасовано 6-тимісячний строк давності для притягнення до відповідальності за порушення митних правил.
  • встановлюється нова відповідальність за передачу авто особі, яка не ввозила це авто в Україну (2 тис. неоподаткованих мінімумів – 34 тис. грн – Ред.).
  • нова відповідальність за перевищення строків перебування транзитного авто на території України (від 5 тис. до 10 тис. неоподаткованих мінімумів – 85 – 170 тис. грн – Ред.).

Тобто, встановлюється цілий ряд нових, значних за розміром штрафів для того, щоб сплата штрафів не була вигідніша, ніж розмитнення авто на іноземній реєстрації.

Автор: Денис Монастирський, експерт програми реформування правоохоронної та судової систем Українського інституту майбутнього.

Матеріал вперше опублікований на сайті ФактиICTV

Залишити Коментар