» Новини » Надії на Росію не виправдались: яким бачать своє майбутнє мешканці окупованого Донбасу

Надії на Росію не виправдались: яким бачать своє майбутнє мешканці окупованого Донбасу

ФОТО: uk.etcetera.media

Входження самопроголошених республік до складу Росії є найбільш бажаним варіантом для місцевого населення. Однак місцеві мешканці розуміють, що Донбас Росії не потрібен.

Такі результати оприлюднили експерти Українського інституту майбутнього під час презентації  фокус–груп “Думки та настрої жителів окупованих територій” сьогодні, 14 листопада в ІА “Укрінформ”.

«Я вважаю, що у нас іншого шляху немає, тільки до Росії, тим більше, з огляду на те, що Росія має федеративний устрій. Ми, Донбас, теж можемо бути одним із суб’єктів федерації», висловився один з респондентів.

Водночас «ДНР» та «ЛНР» у статусі федерацій у складі України за умовами Мінських домовленостей – також прийнятний сценарій для частини респондентів. Окремі учасники опитування вважають цей варіант найбільш реалістичним. Хоча більшість респондентів називають Мінські домовленості дуже нестабільними, недопрацьованими та нежиттєздатними.

Цікаво, що більшість опитаних зізнались, що не ознайомлені з усіма пунктами Мінських домовленостей, а знають лише про особливий статус.

Власне, цей «особливий статус», на їхню думку, може стати ключовою умовою повернення територій «ДНР» та «ЛНР» до складу України. А, окрім цього, повна зміна влади, введення російської мови як другої державної та зміна риторики «Росія – ворог».

Інше питання – чи потрібні Україні наразі ці території? Експерт УІМ Юрій Романенко зазначає: на окупованих територіях лишилася найпасивніша частина населення, а найкращі робочі кадри та молодь давно виїхали. До того ж, повернення Донбасу означає не лише зруйновану інфраструктуру та “промиті мізки” місцевих жителів, а й території на межі екологічної катастрофи та економічні проблеми. «5 мільярдів доларів щорічно постійних витрат», – додає Романенко.

Виконавчий директор УІМ Віктор Андрусів зазначає: «У вересні [2018 року] ми стояли на межі дефолту. Потрібно вирішити проблеми тут». Хоча самі жителі окупованих територій розглядають варіант повернення в Україну як імовірний. «Тримають вишиванки у шафі про всяк випадок», – жартує експерт УІМ Ігар Тишкевич.

Також частині опитаних мешканців ОРДЛО подобається варіант, за якого «ДНР» та «ЛНР» проголосять незалежність та створять нову державу – Новоросію. На їхню думку, це мало б відбутися, бо результати референдуму чітко підтвердили таке бажання і позицію, їх поділяє переважна більшість населення. При цьому вони зазначають, що повна незалежність та відсутність допомоги з боку Росії не сприятиме розвитку республік. Окремі респонденти вважають, що до Новоросії повинні входити усі області, розташовані на правому березі Дніпра. А Росія повинна їх «відібрати» та «об’єднати». Власне, це та проблема, яка турбує їх найбільше – “підвішений” статус Донбасу. Мешканці постійно скаржаться, що їхні документи не визнаються ніким, окрім Росії. Тому вони, фактично, не є повноцінними громадянами, не можуть нікуди виїхати.

До речі, ілюзій про остаточне входження до складу Росії в опитаних також немає. Більшість з них відчувають певне розчарування у діях РФ, однак розуміють, що найближчим часом статус їхніх територій не зміниться.

Повний текст дослідження читайте за посиланням: 

www.uifuture.org/publications/reports/24336-dumky/ta/nastroi/jyteliv/okupovanych/terytoriy