» Новини » Іран без SWIFT. Чим ризикує Дональд Трамп, воюючи з Тегераном

Іран без SWIFT. Чим ризикує Дональд Трамп, воюючи з Тегераном

ФОТО: “Эксперт”

Сполучені Штати повідомили, що Центральний банк Ірану відключили від міжнародної платіжної системи SWIFT.

Європейці сумнівалися, що можуть піти на такий крок, але зробили це під тиском Вашингтона. Можна сказати, що Іран офіційно повернувся в ситуацію до 2015 року, коли він 12 років жив під міжнародними санкціями.

У нас чомусь вважають, що склалася ситуація відродження статусу-кво. Однак санкції США є односторонніми і не були затверджені Радою Безпеки ООН. Європа навіть почала допомагати Тегерану фінансово і експортними гарантіями.

Односторонній характер санкцій Трампа і відсутність у нього достатньої кількості союзників для ізоляції Ірану дає останньому досить широке поле для маневру. До того ж Іран давно готувався, і відключення його від платіжної системи не сильно вдарить по країні, яка жила під санкціями понад 40 років.

Наприклад, 28 жовтня Іран задіяв свою енергетичну біржу IRENEX, щоб продавати свою ж нафту в обхід американських санкцій. Упродовж минулої доби Іран спокійно продав на біржі близько 700 тис. Барелів нафти.

У Вашингтоні вважають, що саме заборона на експорт нафти могла би змусити Тегеран піти на регіональні політичні поступки США і їх союзникам Ізраїлю та Саудівської Аравії. З останніми виникла проблема. З одного боку, вони готові ізолювати Іран і тримати його на санкційному повідку, проте з іншого – падіння цін на нафту їм не вигідно.

До того ж, тимчасові винятки з санкцій, які США надали деяким державам послабили політику Трампа по ізоляції Тегерана і ще більше підірвали довіру між Вашингтоном і їх партнерами закордоном.

Таким чином, довгопланова гра Трампа призведе до того ж результату, до якого вона привела адміністрацію Барака Обами: переговори і зняття санкцій з Ірану. Але, на відміну від Обами, у немає часу, союзників стає менше, а регіональна ситуація на Близькому Сході може вийти з-під контролю.

Повна версія матеріалу – за посиланням: focus.ua

Експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу Українського інституту майбутнього Ілія Куса