» Новини » Аграрні барони не дозволять зняти мораторій на продаж землі – Анатолій Амелін

Аграрні барони не дозволять зняти мораторій на продаж землі – Анатолій Амелін

Негативне ставлення українців до зняття мораторію на продаж землі викликане інформаційним впливом медіа та політиків – пояснює директор економічних проектів Анатолій Амелін результати опитування, проведеного КМІС, Центром ім. Разумкова і Соціологічною групою “Рейтинг”. Згідно цього дослідження, 2/3 українців висловилися проти продажу сільськогосподарської землі.

Насправді, мораторій дуже стримує прихід масштабних інвестицій в Україну.

 «Коли УІМ проводив подібні опитування, ми спостерігали цікаву кореляцію – майже всі, хто проти зняття мараторію, землею не володіють. Для них це більше психологічний фактор, що викликаний інформаційним впливом. Людям розповідають усілякі страшні історії про те, що всю землю скуплять китайці, тут будуть жити самі азіати, іноземці зіпсують землю, ” – розповідає Амелін.

На думку експерта, українці просто не перевіряють факти. Досвід інших країн показує: подібні страхи невиправдані. До того ж, український чорнозем не є настільки бажаним товаром на ринку – Японія, наприклад, давно вже вирощує агропродукцію без чорноземів, на гідропоніці. Бо це є більш вигідним.

Інший фактор, чому в Україні досі зберігається мораторій на продаж землі, – брак ресурсів у незаможних мешканців села для обробки власної землі. Для них здавати землю в оренду – єдиний шлях.

«Великі аграрні холдинги не українські, вони орендують землю. Відповідно, ставляться до неї менш дбайливо, ніж якби вони нею володіли. У випадку появи ринку землі, вартість оренди для них стане вищою. Поки діє мораторій, вони можуть задешево орендувати землю. Також, у в падку зняття мораторію, для них можливі певні негаразди, оскільки українська судова система поки не настільки ефективна,» – пояснює експерт.

Економіст прогнозує: після зняття мораторію масової купівлі землі не відбудеться.

“Вартість української землі, за ринковими цінами, перевищує 150 мільярдів доларів – не буде ні в кого бажання вкладати такі гроші в ринок, який стає менш цікавим. Чорнозем перестає бути перевагою. Власники землі зможуть взяти кредит, купити обладнання, ставити теплиці і вирощувати продукцію. Це інвестиції в сектор, створення робочих місць, виробництво обладнання, більша частина якого буде українським. В цілому, зняття мораторію буде стимулювати зростання української економіки  на півтора –  три відсотки на рік. Але агрохолдинги не хочуть віддавати свої прибутки власникам землі; а лоббі аграрних баронів достатньо сильне і присутнє у всіх партіях, які приходять до влади. Тому шанс на скасування мораторію в наступному році є, але незначний», – підсумував Анатолій Амелін.