» Новини » Стало відомо, чому мінський сценарій повернення Донбасу прийнятний для жителів ОРДЛО

Стало відомо, чому мінський сценарій повернення Донбасу прийнятний для жителів ОРДЛО

ФОТО: www.eurointegration.com.ua

Значна частина мешканців окупованих територій не проти повернення до складу України.  На умовах Мінських домовленостей.

Про це свідчить соціологічне дослідження Українського інституту майбутнього, проведене у вересні 2018 року на окупованих територіях.

Мешканці ОРДЛО виступають за повернення Донбасу до складу України на умовах, досягнутих під час мінських переговорів. Однак варто зазначити, що під “Мінськими домовленостями” опитані розуміли здебільшого особливий статус, оскільки значна частина респондентів не були ознайомлена з іншими пунктами угоди. Варто нагадати, що серед них:

  1. Повне припинення військових дій
  2. Відновлення кордонів
  3. Відведення військ від лінії розмежування
  4. Амністія для тих, хто приймав участь у військових діях
  5. Ліквідація блокпостів
  6. Обмін полоненими («всіх на всіх»)
  7. Вибори
  8. Введення «народної міліції»

Окрім того, учасники дискусії часто згадували, що важливим фактор врегулювання конфлікту може стати надання російській мові статусу другої офіційної, припинення риторики “Росія – ворог” з боку українських політиків та ЗМІ, та “скасування націоналістичної бандерівської ідеології”.

 Окремі респонденти зазначили, що ознайомились в інтернеті із текстом прийнятого Закону щодо реінтеграції Донбасу. Однак назвали його неефективним та образливим. Вважають, що його виконання призведе до репресій. Опитаних особливо обурює факт позбавлення права голосувати на виборах.

Разом із тим, для більшості респондентів повернення Донбасу до складу України є небажаним сценарієм розвитку подій. Здебільшого, через страхи, пов’язані з потенційними репресіями, “висилкою в табори”, “бандерівським самосудом” з боку Правого сектору та відбиранням майна.

З іншими думками мешканців окупованих територій можна ознайомитися у повній версії  дослідження “Думки та настрої жителів окупованих територій” за посиланням:

www.uifuture.org/publications/reports/24336-dumky/ta/nastroi/jyteliv/okupovanych/terytoriy