» Новини » Експерт розповів, чи існує поділ на “гуманітаріїв” і “технарів”

Експерт розповів, чи існує поділ на “гуманітаріїв” і “технарів”

ФОТО: Yulia Kamenschikova

Поділ на “гуманітаріїв” та “технарів” не є вироком – результат навчання залежать від самого підходу до процесу. Тому, володіючи певними нескладними прийомами, людина може опанувати будь-який предмет, до якого раніше вважала, що не має хисту.

Такої думки експерт з питань освіти Українського інституту майбутнього, співініціатор онлайн-курсу “Навчаймося вчитися: потужні інструменти для опанування складних предметів” Микола Скиба.

Українська платформа онлайн-навчання “Prometheus” за підтримки Українського інституту майбутнього запускає курс, аналог англійської версії «Learning how to learn», яка користується великою популярністю на американській платформі Coursera. Основне завдання курсу – знайти найкращий підхід до вивчення будь-якої нової сфери або складного предмету.

“Курс був розроблений американськими науковцями-практиками Барбарою Оаклі та Теренсом Седжновскі. В основу курсу ліг особистий досвід першої та нейробілогічні дослідження другого. Барбара Оаклі за першою освітою – філолог. Але нова посада офіцера Збройних сил США  вимагала від неї знання математики. Тому їй нічого не залишалося, окрім як з головою зануритися у вивчення предмету, з яким вона не дружила з дитинства, що у подальшому привело її до ступеня доктора технічних наук. Барбара не тільки опанувала математику, а паралельно вивчала теорію самого процесу навчання. Сенджовскі як нейроінформатик підкріпив її особистий досвід своїми нейробіологічними дослідженнями про зв’язок між мозком і поведінкою”, – розповідає Микола Скиба.

Курс перекладено українською. Адаптована версія “Навчаймося вчитися: потужні інструменти для опанування складних предметів” вже зібрала величезну кількість зареєстрованих на “Prometheus“.

“Курс є безкоштовним і триває 4 тижні, складається з маленьких відеоуроків, підкріплених практичними завданнями. Можна сказати, що українці слухатимуть курс “з перших вуст”, оскільки лекції Барбари та Теренса були перекладені та титровані”, – пояснює експерт.

Найбільше курс має зацікавити студентів, які щодня стикаються з величезною кількістю нової інформації, але, по суті, є потужним засобом від зубріння для всіх, хто навчає і навчається.

“Насправді, курс розрахований на людей будь-якого віку та з будь-яким професійним бекграундом. Тобто, якщо ви маєте технічну освіту, а тепер намагаєтеся опанувати мови, він для вас. По суті, це своєрідна “антизубрійна” програма про те, як зробити процес навчання простим та цікавим, що допомагає нашому мозку обробляти інформацію, запам’ятовувати. Як на це позитивно впливають, наприклад, фізичні вправи“, – пояснює він.

Також курс буде корисним для викладачів.

“УІМ зацікавлений у цьому, бо ми супроводжуємо процес реформування шкіл, зміни програм. Для тих, хто складає навчальні програми, ця інформація є “санітарним мінімумом”, який варто знати”, – підсумував Микола Скиба.

Найближчим часом буде анонсований старт ще одного курсу, який так само розроблений на основі книги Барбари Оаклі та Теренса Седжновскі, яку нещодавно переклало та видало видавництво “Наш Формат”. Курс розрахований на підлітків, які хочуть опанувати точні науки.

Зареєструватися на курс “Навчаймося вчитися: потужні інструменти для опанування складних предметів” можна за посиланням:

courses.prometheus.org.ua/courses/course-v1:Prometheus+LHTL101+2018_T3/about