» Новини » Управління університетами: Гру престолів завершено?

Управління університетами: Гру престолів завершено?

Законопроект 9103 відхилено! Комітет Верховної ради України з питань освіти і науки на своєму засіданні 21 листопада 2018 р. не схвалив згаданий законопроект.

Український інститут майбутнього провів дві експертні дискусії [«Гра престолів»], сфокусовані на наслідках прийняття законопроекту 9103, яким пропонувалося підвищити кваліфікаційні вимоги до претендентів на посаду керівника ЗВО та внести деякі зміни у порядок їх обрання. На практиці це зводилися до запровадження вимоги щодо наявності ступеня доктора наук та звання професора з 10-річним стажем після його отримання.

Учасники дискусій та експерти УІМ зійшлися на тому, що така комбінація не просто звужує коло претендентів, позбавляючи можливості молодих перспективних вчених та створюючи умови для фактично безстрокового перебування на посаді ректора, але й робить суттєвий ухил у бік академічного досвіду, здобутого в українських ЗВО замість наявності досвіду управлінця, який знається на бізнес-процесах індустрії, а порядок обрання в.о. керівника порушує права засновників ЗВО та принцип розмежування прав засновників та органів управління.

У цьому співпали позиції членів профільного Комітету ВРУ, дослідників, представників академічного середовища та експертів, хоча серед авторів законопроекту 9103 були двоє членів Комітету, включно з в.о. голови. На прийнятті законопроекту наполягав лише Сергій Ківалов.

Що у підсумку? Здається, переміг здоровий глузд. Втім, лишилося кілька «але». Скажімо, питання про те, чи має бути український університет в сучасній економіці знань все ще поза порядком денним. Отже, ключові стейкхолдери залишаються у старій парадигмі. Відтак, залишається ризик, що ректори і розробники законопроекту спробують запхнути згадані норми як компромісні до одного із «прогресивних» законопроектів. Наприклад,  до законопроекту 8385 щодо зміни системи управління ЗВО. При цьому так, що там вони будуть практично непомітними, або внесені як правки (зокрема з голосу).

У будь якому разі, УІМ вдячний всім, хто дослухався до позиції експертів Інституту. Ми продовжимо моніторити все, що стосуватиметься проблеми управління сферою вищої освіти і наполягатимемо на розширенні порядку денного.

Експерти з питань освіти Українського інституту майбутнього Сергій Бабак та Микола Скиба