» Без категорії » ЄС втомила політика Молдови

ЄС втомила політика Молдови

Photo:diez.md

ПОЛІТИКА

26 листопада Асоціація соціологів і демографів представила результати нового соціологічного опитування. В парламент проходять 4 партії: Партія соціалістів (ПС, Додон-Гречаний) – 32,7%, Демократична партія (ДП, Плахотнюк-Філіп) – 11,5%, Партія дія  і солідарність (ПДС, Санду) – 10,8%, Партія «Платформа гідності і правди» (ППГП, Нестасє) – 10%.

Ігору Додону довіряють 52,1%, Павлу Філіпу – 28%, Майї Санду – 24,5%, Андрею Нестасє – 22,8%, Зінаїді Гречаний – 21,2%, Владу Плахотнюку – 19,6%.

41,5% підтримують вступ в ЄАЕС, 38,7% – в ЄС. «За» вступ в НАТО проголосували б 22,4%, «проти» – 60,1%.

72,2% вважають, що у Молдови хороші відносини з Україною, 80,1% – з Румунією, 76,1% – з ЄС, 60% – з Росією.

Найбільше турбує бідність, відсутність грошей та рівень життя.

71,4% вважає, що ситуація в країні розвивається в неправильному напрямку (проти 74,9% у вересні 2018 та 60,9% в березні 2017).  (Джерело)

27 листопада Валеріу Мунтяну, віце-голова Ліберальної партії (ЛП) заявив, що передвиборчий блок ACUM, до якого входять Партія «Дія і справедливість» (ПДС) і Партія «Платформа гідність і порядок» (ППГП), вирішили вести переговори лише з ЛП та Ліберально-демократичною партією (ЛДП) з метою об’єднання та спільного походу на вибори, в тому числі і на мажоритарних округах. Решту партій вони вважають підконтрольними олігарху та очільнику Демократичної партії Владу Плахотнюку і тому не будуть вести з ними переговори.

(Джерело)

27 листопада в Кишиневі оголосили про створення Євро-уніоністської конвенції Молдови – політичної платформи, яка планує брати участь в парламентських виборах та представляти інтереси сторонників об’єднання з Румунією. Членами платформи стали колишні депутати, 15 неурядових організацій та профспілок і дві політичні партії – Зелена екологічна партія і Націонал-ліберальна партія. Найближчим часом представники політичної платформи планують зареєструвати її в ЦВК для участі в парламентських виборах.

30 листопада представник «Євро-уніоністської конвенції» Анатол Церану заявив, що його платформа буде готова утворити коаліцію разом з Партією «Дія і справедливість», якщо ті заявлять, що поділяють цінності євроуніоністів. (Джерело 1Джерело 2)

29 листопада Партія соціалістів оголосила про дводенний бойкот засідань парламенту після того, як до порядку денного не включили запропоновані ними ініціативи. Зокрема, соціалісти пропонували ввести мораторій на продаж, концесію і аренду державної власності до обрання нового парламенту, мораторій на проведення адміністративно-територіальної реформи та відмінити закон, який, на їхню думку, перекладає повернення украденого мільярду на плечі громадян. Лідер соціалістів Зінаїда Гречаний пообіцяла, що ці ініціативи будуть реалізовані після перемоги її партії на виборах. (Джерело)

29 листопада парламент затвердив Октавіана Армашу головою Національного банку на 7 років. До цього він займав пост Міністра фінансів, який тепер опинився вакантним. Спікер парламенту Андріан Канду висловив впевненість у тому, що Армашу гідно зможе продовжити справу свого попередника. Нагадаємо, що 20 листопада вже екс-голова НБМ Сергій Чокля подав у відставку, пояснивши це причинами особистого характеру. (Джерело)

30 листопада пройшло останнє засідання парламенту цієї каденції. Депутати прийняли 2 важливі рішення – затвердили державний бюджет на 2019 рік та призначили референдум на день виборів. На референдум винесуть 2 питання – скорочення кількості депутатів парламенту з 101 до 61 та надання права виборцям відкликати свого депутата – так званий «імперативний мандат». Однак для вступу в силу рішення його ще повинен підписати Президент Ігор Додон. Згодом ініціативи розкритикував голова Делегації ЄС в Молдові Петер Міхалко, назвавши її «виходом за межі європейського конституціоналізму» та «недемократичною практикою».

Президент Молдови на своїй сторінці в Facebook підвів підсумки роботи парламенту цього скликання і написав, що депутати повністю дискредитували інститут парламентаризму в Молдові. Разом з тим він відзначив активно роботу Партії соціалістів, яку він раніше очолював та висловив жаль через те, що їхні ініціативи блокувались правлячою більшістю. На цю заяву відреагував спікер парламенту Андріан Канду, який пригрозив Президенту імпічменту, пославшись на його відмову промульгувати раніше прийняті закони. Ігор Додон у свою чергу заявив, що не боїться таких погроз, але разом з тим не прокоментував прийняття депутатами рішення про проведення референдуму. (Джерело 1Джерело 2Джерело 3Джерело 4,  Джерело 5Джерело 6)

1 грудня відбулись перестановки в керівництві Ліберальної партії. Незмінний лідер Міхай Гімпу покинув пост очільника партії та став почесним головою партії. Замість нього обрали Доріна Кіртоаке, який займав посаду примара (мера) Кишиніва з 2007 по 2017 рік та був відсторонений від посади через звинувачення у корупції. Нагадаємо, що Ліберальна партія, яка зараз представлена у парламенті, але має незначну підтримку населення, веде переговори про вступ до передвиборчого блоку ACUM для спільної участі у парламентських виборах. (Джерело)

1 грудня Ігор Додон з робочою поїздкою відвідав Гагаузію та разом з головою автономного утворення Іриною Влах відкрив реконструйовану автомобільну дорогу до села Гайдар. У промові він відзначив діяльність Ірини Влах на своєму посту, а також назвав Гагаузію моделлю розвитку для інших регіонів республіки. Нагадаємо, що Ірина Влах – колишній депутат Комуністичної партії, яка у 2015 році була обрана башканом Гагаузії. На наступних парламентських виборів вона вирішила підтримати Партію соціалістів та заручитися їхньою підтримкою для власного переобрання у 2019 році. А Президент Ігор Додон виступає за федералізацію Молдови та надання Придністров’ю статусу, схожого з тим, який має зараз Гагаузія. (Джерело)

ЕКОНОМІКА

Photo:diez.md

1 грудня Прем’єр-міністр Павел Філіп заявив, що через 2-3 роки буде проведено взаємопідключення електромереж Молдови і Румунії. Для цього потрібно побудувати підстанцію вставки постійного струму і уряд вже домовився з Європейським Банком Реконструкції і Розвитку, Європейським Інвестиційним Банком та Світовим Банком про фінансування цього проекту. Філіп зазначив, що уряд готовий тут піти тим самим шляхом, як і при побудові газопроводу Ясси-Унгень, тобто продати частину власних електромереж румунській компанії «Transelectrica». (Джерело)

ЗОВНІШНЯ ПОЛІТИКА

Photo: nato.int

25 листопада на завершення свого 4-денного візиту в Росію Президент Ігор Додон зустрівся з молдовською діаспорою в Санкт-Петербурзі. Вони обговорили попередні домовленості з Володимиром Путіним про анулювання заборон на в’їзд громадянам Молдови, які порушили міграційне законодавство, збільшення місць для молдовських студентів в російських ВНЗ, усунення імпортних мит на деякі види молдовської продукції. Також Додон розповів про свою ідею змін до виборчого законодавства, які б передбачали депутатські мандати для діаспори. (Джерело)

25 листопада прем’єр-міністр Молдови Павел Філіп зустрівся в Києві з прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом в рамках свого візиту для участі у траурних заходах з приводу 85 річниці Голодомору. Сторони домовились про введення в дію протоколу щодо продовження 90-денного строку знаходження автотранспорту в обох країнах при перевезенні пасажирів та вантажів, відзначили важливість відкриття руху мостом Унгурь-Бронниця та обговорили можливість побудови нового мосту через Дністер. Гройсман також відзначив підготовку спільного контролю на ще 2 пропускних пунктах на кордоні (на 1 він вже діє) та координації зусиль для інтеграції енергосистем обох держав в ENTSO-E (європейська мережа операторів передачі електроенергії). (Джерело 1Джерело 2)

26 листопада прем’єр-міністр Павел Філіп висловив підтримку Україні у зв’язку агресією Росії та захопленням нею трьох українських суден. Він відзначив, що російська армія є проблемою і для Молдови з огляду на її перебування в Придністров’ї.

Президент Молдови Ігор Додон своєї позиції не висловлював. Натомість, 28 листопада прокоментував події його радник Максим Лебединський. Він не вказував на агресивні дії Росії та висловив впевненість у тому, що конфлікт буде вирішено мирним шляхом. Лебединський додав, що Молдова занепокоєна через труднощі для молдовських громадян та експортерів, які їдуть чи везуть свою продукцію через Україну.

Нагадаємо, що раніше, 25 листопада ФСБ захопила 3 українські судна та 23 моряків, що перебували у неї на борту. Міністерство закордонних справ Молдови заявило про підтримку територіальної цілісності України та її права на використання нейтральних вод. (Джерело 1Джерело 2)

27 листопада, після повернення з Росії, Президент Ігор Додон зустрівся з послом РФ в Молдові Олегом Васнєцовим. Сторони обговорили внутрішню та зовнішню політику Молдови, а Додон подякував росіянам за вирішення проблем експорту молдовської продукції в РФ та амністію молдовських мігрантів. Окремо обговорили підсумки його робочого візиту в Росію, а Додон повідомив, що отримав від Путіна запрошення для участі в якості спостерігача в засіданні Євразійського Економічного Союзу 6 грудня в Санкт-Петербурзі. (Джерело)

27 листопада спікер парламенту Андріан Канду в рамках свого візиту в Румунію провів зустріч з главою Сенату Келіном Попеску-Терічану і главою Палати депутатів Лівіу Драгне. Спікер подякував колегам за підтримку євроінтеграції Молдови та реалізацію спільних проектів протягом останніх років і виразив сподівання у поглибленні співпраці, зокрема, у підтримці інвестиції та взаємопідключенню електромереж. Сторони також обговорили головування Румунії в Раді ЄС у другій половині 2019 року та програму підтримки Молдови, яка може бути запущена Румунією наступного року. У свою чергу очільники румунського парламенту висловили підтримку курсу Молдови на євроінтеграцію та внутрішнім реформам. (Джерело)

27 листопада, напередодні засідання Комісії по асоціації Молдова-ЄС, в Кишинів прибули з візитом представники Єврокомісії – Крістіан Даніельсон, генеральний директор Єврокомісії з європейської політики сусідства та Томас Майр Хартінг, керуючий директор Європейської служби зовнішніх зв’язків для Європи і Центральної Азії. Вони провели зустрічі з Президентом Ігорем Додоном та Прем’єр-міністром Павлом Філіпом. Президент вкотре наголосив на необхідності збалансованої зовнішньої політики на основі нейтралітету у той час як глава уряду заявив про безальтернативність європейської інтеграції. Разом з тим обидва подякували європейцям за підтримку та наголосили на необхідності проведення чесних виборів, на чому наполягає ЄС. Павло Філіп окремо підкреслив необхідність фінансової допомоги ЄС для підтримки реформ.

Після зустрічей делегація Єврокомісії провела прес-конференцію, на якій підтвердила скорочення фінансової допомоги Молдові та перенаправлення коштів на підтримку органів місцевої влади, бізнесу, ЗМІ та громадянського суспільства. Вони заявили, що очікують від Молдови дій по виправленню ситуації, зокрема, боротьби з корупцією, розслідування банківської афери 2014 року та проведення чесних виборів.

Нагадаємо, що 14 листопада Європарламент прийняв резолюцію, у якій жорстко розкритикував владу Молдови за відкат у сфері демократії та запропонував заморозити макрофінансову та бюджетну допомогу до проведення парламентських виборів та відновити її лише у разі проведення прозорих виборів. (Джерело 1Джерело 2Джерело 3)

28 листопада Президент Ігор Додон зустрівся з новопризначеним послом США в Молдові Дереком Хоганом. Він відзначив підтримку Сполучених Штатів протягом всіх 27 років незалежності. Сторони обговорили президентську стратегію збалансованої зовнішньої політики та погодились щодо необхідності проведення парламентських виборів відповідно до демократичних стандартів.

29 листопада Ігор Додон зустрівся з головою делегації ЄС в Молдові Петером Міхалко. Теми для обговорення були ті ж самі, як і з послом США напередодні. (Джерело 1Джерело 2)

29 листопада Генеральна асамблея ООН прийняла запропоновану Молдовою резолюцію, яка встановлює офіційні рамки співпраці між ООН та ГУАМ на наступний період. (Джерело)

30 листопада Румунія святкувала 100-річчя Дня Єднання – тоді румуни з Трансільванії і Банату на референдумі проголосували за воз’єднання з Румунією. Президента Румунії Клауса Йоханнеса привітали Президент Молдови Ігор Додон, Прем’єр-міністр Павел Філіп та очільник правлячої Демократичної партії Влад Плахотнюк. Нагадємо, що чинна молдовська влада виступає за об’єднання з Румунією та вступ до Євросоюзу, в той час як Партія соціалістів та Ігор Додон – категорично проти об’єднання та пропонують вести збалансовану зовнішню політику. (Джерело 1Джерело 2Джерело 3)

Автор: Яр Батог

Залишити Коментар