» Новини » Міжнародні новини. Румунія

Міжнародні новини. Румунія

Photo: delo.ua

Економіка

15.11

Прем’єр-міністр Румунії Віоріка Денчіле заявляє, що офіційна статистика доводить правильність дій уряду, спрямованих на економічне зростання.

Дані Національного інституту статистики (INS) свідчать про те, що економічне зростання Румунії значно прискорилося в третьому кварталі 2018 року, збільшившись на 1,9% в порівнянні з другим кварталом 2018 року. Румунія знаходиться на першому місці по квартальному економічному зростанню в ЄС. Фактичне економічне зростання держави в третьому кварталі 2018 року збільшилося на 4,3% в порівнянні з третім кварталом 2017 року. «Врахувавши дані INS, що показують 9-відсоткове зростання експорту в третьому кварталі і небувалий урожай, ми можемо зробити висновок, що таке стійке зростання є результатом заходів, прийнятих урядом Румунії», – сказала Денчіле. (Джерело)

EY Romania: «Величезні інвестиції в цифрові рішення необхідні для поліпшення збору ПДВ»

Румунські податкові органи повинні звертати увагу на глобальні тенденції і активно інвестувати в цифрові рішення для поліпшення процесу збору ПДВ. (Джерело)

16.11

У Естонії і Румунії найвищі темпи інфляції в ЄС станом на жовтень 2018

Річна інфляція в єврозоні склала 2,2% в жовтні 2018 року, у порівнянні з 2,1% у вересні 2018 року, при цьому Естонія і Румунія встановили найвищі річні темпи – 4,5% і 4,2% відповідно, згідно з даними, опублікованими в п’ятницю офіційними статистичними управлінням Євростату ЄС. До вересня Румунія мала найвищий річний рівень інфляції серед країн-членів ЄС протягом восьми місяців поспіль – 4,7%. (Джерело)

Румунський уряд приймає постанову про створення суверенного фонду

Фонд фінансуватиме стартапи та інвестиції у виробничі потужності, а також допоможе створити робочі місця і розвивати місцевий ринок капіталу. (Джерело)

Скільки грошей румуни закордоном відправили в країну в минулому році?

Румуни закордоном у 2017 році перевели 2,83 мільярда євро до Батьківщини. Це третя за величиною сума в ЄС після Португалії (3,55 млрд. Євро) і Польщі (3,05 млрд. Євро). (Джерело)

18.11

Fitch Ratings затвердило рейтинг Румунії на рівні «BBB-», прогноз стабільний

Рейтинги інвестиційного рівня Румунії підкріплюються помірними розмірами державного боргу, показниками ВВП на душу населення і рівнем людського розвитку. (Джерело)

22.11

Європейська комісія просить Румунію скоротити державний дефіцит

Єврокомісія попросить Румунію скоротити свій бюджетний дефіцит мінімум на 1% від ВВП в 2019 році після того, як Бухарест не вжив ніяких заходів щодо контролю над державним дефіцитом. У прес-релізі Єврокомісії йдеться, що державний дефіцит збільшився в Румунії з -0,5% (ВВП) в 2015 році до -2,9% в 2016 році і, як очікується, досягне 3,3% в 2018 році, – 3,4% в 2019 році і 4,7% в 2020. Єврокомісія також згадує, що «це найвищий дефіцит в ЄС». (Джерело)

Румунія посідає одне з останніх місць серед країн ЄС за ступенем оцифровки економіки і суспільства

Дослідження враховувало ступінь використання країнами цифрових технологій. (Джерело)

23.11

Бюджетна поправка уряду Румунії забирає гроші від транспорту, досліджень, освіти та культури

Уряд Румунії планує скоротити кошти для Міністерства транспорту, Міністерства досліджень, Міністерства освіти і Міністерства культури в другій поправці бюджету за цей рік (згідно з проектом, представленим Міністерством фінансів). (Джерело)

Румунський газопровід отримує 46 млн євро фондів ЄС на розвиток газового зв’язку з Молдовою

Румунський державний перевізник газу Transgaz 22 листопада підписав контракт на фінансування розвитку газотранспортної мережі в північно-східному регіоні Румунії. (Джерело)

Політика

Photo: delo.ua

15.11

Румунія вітає угоду Brexit між Великобританією і Європейським Союзом

Міністерство закордонних справ Румунії вітає домовленість учасників переговорів, Європейського союзу і Великобританії, щодо фінальної версії тексту угоди про вихід Великобританії з ЄС. (Джерело)

Прем’єр-міністр Румунії «розчарована» висновками доповіді Механізму співробітництва та перевірки (CVM)

Віоріка Денчіле заявила, що Румунія довела свою лояльність Європейському союзу. «Уряд постійно контактував з експертами Комісії та пропонував аргументи. На жаль, я бачила, що їх просто ігнорували », – каже Денчіле. (Джерело)

Прем’єр-міністр Денчіле вважає, що резолюція Європарламенту є вираженням деяких електоральних інтересів європейських політичних груп

«Особисті інтереси або інтереси деяких політичних груп не можна пов’язувати з статусом Румунії як держави – члена Європейського Союзу», – заявила Денчіле. (Джерело)

Міністр-делегат з європейських справ Чьямба запевняє, що Румунія виконає свої зобов’язання

Він підкреслив «важливість головування в Раді ЄС» і запевнив, що «Румунія виконає свої зобов’язання і стане європейським партнером для консолідації європейського проекту». Також Чьямба сказав, що у команди Міністерства закордонних справ, якою він керує, є ресурси і здатність забезпечити успішне головування в Раді ЄС. Він зазначив, що мобілізація всіх зусиль для досягнення заявлених цілей користується підтримкою всіх осіб, які приймають рішення на національному рівні. (Джерело)

Прем’єр-міністр Денчіле: Румунія готова до успішного головування в Раді ЄС

Денчіле заявила, що програма дій готова, і це дуже добре відомо як всередині країни, так і в ЄС.(Джерело)

16.11

Американо-румунське навчання щодо захисту від зброї масового ураження

Посольство Сполучених Штатів Америки в Бухаресті провело перші спільні навчання з хімічного, біологічного, радіологічного та ядерного захисту (CBRN) спільно з силами безпеки та інтервенції в Румунії. (Джерело)

Канцлер Німеччини попросила румунського президента зупинити переміщення посольства в Єрусалим

Ангела Меркель також поговорила з іншими політичними лідерами, давши їм пораду уникати переміщення посольств на спірну територію. (Джерело)

Начальник Генерального штабу обговорив з польським колегою військове співробітництво Румунії та Польщі

До порядку денного обговорень входило військове співробітництво між румунськими та польськими арміями, їх спільна підготовка. (Джерело)

19.11

Міністр оборони Румунії подав у відставку прямо перед засіданням правлячої партії про перестановки в уряді

Фіфор, який є віце-головою Соціал-демократичної партії (СДП) Румунії, заявив, що покидає пост міністра для того, щоб приєднатися до команди партії з підготовки до виборів. (Джерело)

21.11

Президент Європарламенту: «Я думаю, що прийшов час прискорити приєднання Румунії до Шенгену»

«Щоб краще охороняти безпеку наших кордонів і нашу безпеку, деякі країни, які все ще чекають свого рішення, повинні якомога швидше приєднатися до Шенгену», – сказав президент Європарламенту. (Джерело)

22.11

Прем’єр-міністр Денчіле: Проєвропейський шлях – єдиний вихід для Молдови і процвітання молдаван.

Денчіле обговорила з молдавським прем’єр-міністром реформи Республіки Молдова, її членство в ЄС. Румунія готова надати експертизу реформ Молдови і підтримує Молдову на проєвропейському шляху. (Джерело)

23.11

Віце-президент Єврокомісії Катаінен: «Проблеми верховенства права в Румунії, Польщі, Угорщині впливають на інвестиції»

Він сказав, що інвестори хочуть знати, які їхні права, якщо щось трапиться. Він додав, що еволюція таких країн, як Румунія, Польща та Угорщина, є «отрутою» для бізнес-клімату.(Джерело)

Румунія зайняла 40-е місце в глобальному доповіді про військову силу

Румунія, яка краще оцінюється, ніж такі країни, як Данія, Угорщина, Болгарія, Австрія, Словаччина чи Бельгія, в рейтинзі індексу потужності 0,7205. Досконалий рахунок – 0,0000, що означає, що чим ближче країни до цього числа, тим потужніше їх військові. (Джерело)

Коли опозиція висловить протест кабінету Денчіле?

Ліберальний депутат Іоан Купс оголосив, що 10 грудня опозиційні партії подадуть протест проти правлячих партій. (Джерело)

Прем’єр-міністр звинувачує президента в блокуванні діяльності уряду

Президент відмовляється призначати нових міністрів Транспорту та Розвитку до 1 грудня.

(Джерело 1Джерело 2)

Соціальна сфера

Photo: delo.ua

15.11

Більше третини румунів живуть сьогоднішнім днем (дослідження)

37% румунів говорять, що кількість їх обов’язкових місячних витрат точно відповідає кількості їх доходів. (Джерело)

16.11

Погляди інсайдерів: Люди вмирають на дорогах Румунії кожен день. Їх вбивці поплатяться за це?

Дороги Румунії є найнебезпечнішими в ЄС для пішоходів і велосипедистів, на другому місці за небезпекою в ЄС для автомобілістів. Що робить влада: парламент голосує за закон, який робить обов’язковим для поліцейських радарів сигналізувати за кілька кілометрів заздалегідь (Конституційний суд ухвалив, що цей законопроект є неконституційним); пропонує законопроект, який ускладнює позбавлення водійських прав; парламент голосує за закон, який дозволяє людям з тюремним ув’язненням на термін до одного року відбувати покарання вдома без електронного контролю. Більше того, судді по УДО можуть вирішити, що засуджені до тюремного ув’язнення строком до 5 років можуть відбувати покарання вдома без електронного контролю.

21.11

Дослідження: більшість румунів довіряють армії і не цікавляться політикою

Румуни скоріше не цікавляться політикою, більшість з них вважають, що нинішня загальна ситуація в Румунії погана або дуже погана, і більшість з них довіряють армії, згідно з опитуванням Inscop Research. (Джерело)