» Новини » Чим жила Польща минулого тижня: корупційні скандали в банківській сфері, Туск наздоганяє Дуду в президентських рейтингах

Чим жила Польща минулого тижня: корупційні скандали в банківській сфері, Туск наздоганяє Дуду в президентських рейтингах

Photo: skwerwolnosci.eu

Економіка

07.11 – 23.11

Афера Комісії з фінансового нагляду

15.11.18

7 листопада адвокат власника Getin Noble Bank Чарнецького повідомив прокуратуру про злочинний намір уже колишнього голови Комісії з фінансового нагляду Хшановського сприяти його банкам, а в обмін найняти юридчиного радника Ковальчика, рекомендованого головою Комісії. В той же час винагорода радника мала складати 40 млн. злотих.

Коли адвокат Чарнецького покинув прокурора, депутат від партії «Право і Справедливість» (ПіС) отримав зміст поправки, яку потрібно було у цей самий день внести до законопроекту про внесення змін, пов’язаних з посиленням контролю та захисту інвесторів на фінансовому ринку: фінансування Фінансової інспекції, розширення її складу, координації держполітики щодо ринку фінансів). Поправка депутата стосувалась впровадження можливості поглинання одного банку іншим, якщо той знаходиться у скрутному фінансовому становищі. Сама поправка була представлена на другому читанні – з порушенням правил.

Смолінський з ПіС зазначив, що поправка не вливає на групу банків Чарнецького і стосується малих банків; була стверджена на громадських консультаціях в липні і пов’язана з впровадженням директиви ЄС щодо примусової реструктуризації. В той же час, у всьому законі загалом, як і в поправці, не має жодного слова про малі і кооперативні банки

16.11.18

Афера Комісії з фінансового нагляду спричинила на Варшавській фондовій біржі падіння акцій не лише банків групи «Getin», а і інших банків: «PKO BP» – 5,75%; «Millennium» – 4,41%; «Alior» – 5,6%; «Handlowy» – 1,9%; «mBank» – 0,5%.

21.11.2018

Після скандалу з Комісією з фінансового нагляду частка банків, контрольованих Чарнецьким (жертвою скандалу), зменшилась найбільше. «Getin Noble» втратив 61,11%, «Idea Bank» – 41%, «Getin Holding» – 52,38%. Окрім цих банків, найбільшу частку втратили банки, які прямо чи опосередковано контролюються державою: Alior – 8,01%, Pekao SA – 7,93%, PKO BP – 6,76%. (Джерело 1: Gazeta WyborzcaДжерело 2: Gazeta WyborzcaДжерело 3: Gazeta Wyborzca)

МЗС Польщі підготувало відео-ролик до міжнародної конференції ООН з запобігання кліматичним змінам, яку Польща проводитиме за півтора тижні у Катовіце. У відео Польща зображена лідером у боротьбі з викидами парникових газів: клімат постійно покращується, здійснюються практичні кроки, впроваджені сучасні і екологічні технології виробництва та енергозбереження, поширюється транспорт з низьким рівнем викидів, здійснюється збалансований спосіб ведення лісового господарства. Соціальні мережі та активісти обурені: Польща – друга в ЄС за викидами, ліси вирубуються, частка альтернативних енергоресурсів зменшується. (Джерело: Gazeta Wyborzca)

22.11

Віце-президент Європейської комісії (ЄК) Валдіс Домбровський розпочав дводенний візит до Варшави, зустрівся з прем’єр-міністром Моравецьким та головою Національного банку Польщі Глапінським. На думку ЄК, Польща повинна зменшити дефіцит держбюджету (зараз та наступного року – на рівні 2% ВВП), зменшити навантаження на ринок праці (наступний рік очікується менше 3% безробіття), збільшити заробітну плату для зменшення еміграції, збільшити пенсійний вік. Проблеми з правосуддям негативно впливають на інвестиційний клімат. (Джерело: Gazeta Wyborzca)

Сенат прийняв закон про посилення нагляду та захисту інвесторів на фінансовому ринку разом із суперечливою поправкою, яка дозволяє банкам поглинати інші банки у скрутному фінансовому становищі “за 1 злотий”. Поправка дозволяє поглинути не лише банк, який зазнає фінансових труднощів, а і той банк, який на думку Комісії з фінансового нагляду, матиме їх у майбутньому. (Джерело: Gazeta Wyborzca)

23.11.18

Прем’єр-міністр Моравецький призначив у п’ятницю нового голову Комісії з фінансового нагляду, людину зі свого кола, Яцека Ястрежбеського. Команда Матеуша Моравецького змагається з командою міністра юстиції Збігнева Зіобро. Голова Національного банку Польщі Адам Глапінський ближче до міністра юстиції, а колишній голова Комісії з фінансового нагляду Хшановський – студент Глапінського. Таким чином, Зіобро та Глапінський втратили на користь Моравецького. (Джерело 1: Gazeta WyborzcaДжерело 2: Wprost)

Уряд має намір продовжувати субсидіювати вугільну галузь і одночасно обіцяє скоротити частку виробленої нею енергії з 80% до 35% до 2040 року. Після 2030 року уряд покладає надію на атом: перший блок мусить бути побудований уже до 2033 року і не бачить майбутнього вітряної енергії, виробленої на суші. (Джерело: Gazeta Wyborzca)

Президент Дуда зустрівся з підприємцями з Ізраїлю. Польська сторона заявила, що Особливе значення має співпраця, що стимулює дослідження та розробки, які дозволяють розробляти та впроваджувати інноваційні продукти та рішення. (Джерело: Wprost)

Політика

16.11 – 28.11.2018

Photo: skwerwolnosci.eu

16.11.18

Соціологія електоральних вподобань. Партії

Центр дослідження громадської думки оголосив рейтинг партій: «Право і справедливість» – 42% (на 2 більше жовтня), «Громадянська платформа» – 21% (на 2 більше жовтня), «Селянська партія» – 7%, «Кукіз’15» – 6%, «Союз демократичних лівих сил» – 5%.

Доповнення від 20.11.18

Рейтинг партії «Право і Справедливість» почав падати: на 8% порівняно з вереснем.

«Громадська коаліція» – «Платформа і Modern» зберегла свій

рівень підтримки порівняно з жовтнем.

Доповнення від 26.11.18

Згідно з останнім опитуванням, проведеним «IBRiS», якщо б парламентські вибори відбулись на цьому тижні, партія «Право і Справедливість» отримають 38,2% голосів, «Громадянська платформа» – 30,2%, «Союз демократичних лівих сил» – 8,2%, «Кукіз’15» – 5,2% (Джерело: Gazeta WyborzcaДжерело 2: WprostДжерело 3: Wprost)

Представник Угорщини на слуханні Суду ЄС з приводу позову Польщі проти Європейської комісії (ЄК) щодо «тимчасового заходу» заморожування Закону про Верховний суд підтримав Польщу, і заявив, що пропозиції ЄК спричинюють плутанину і викликають сумніви у незалежності польської судової влади. (Джерело: Gazeta Wyborzca)

20.11.18

Уряд висловив позицію щодо Глобальної угоди ООН про безпечну, упорядковану та регулярну міграцію. Уряд вирішив, що Польща не підтримає зазначену угоду. «Документ не відповідає польським вимогам про гарантії суверенного права вирішувати , кого приймати на своїй території ,  і не достатньо розрізняє відмінність між легальною і нелегальною міграцією». (Джерело: Wprost)

21.11.18

Партія «Право і Справедливість» відмовилась від деяких змін у Верховному суді, повернула суддів на свої місця і вирішила, що Малгожата Герсдорф, був першим президентом Верховного суду, буде поновлений на посаду: Сейм прийняв поправку до закону про Верховний Суд.

Доповнення від 22.11.18

Європейська Комісія “задоволена” поправкою до Закону про Верховний Суд, яка є результатом жовтневого рішення Суду ЄС, що наказав Польщі призупинити положення президентського закону про Верховний Суд. (Джерело 1: WprostДжерело 2: Gazeta Wyborzca)

22.11.18

Єврейська асоціація «B’nai B’rith» в Польщі вимагає відставки міністра.

«Мова, яку використовують для опису партії «Право і Справедливість» виключає, знищує, дегуманізує, делегітимізує і ставиться до партії так, як до євреїв Геббельс» – міністр культури і національної спадщини Глінський в інтерв’ю тижневику Wprost.

«Глибоке незнання і відсутність чуттєвості» – єврейська асоціація «B’nai B’rith» в Польщі вимагає відставки міністра.

Посольство Ізраїлю «було здивоване та не могло повірити» в такі заяви, а також розглядає це, як «глибоку неповагу» (Джерело 1: Gazeta WyborzcaДжерело 2: Wprost)

Прем’єр-міністр Моравецький: «Брюссель – не чесний брокер». Велика Британія може розраховувати на сприяння Польщі у переговорах щодо виходу з Європейського Союзу. Підкреслив, що хоче, щоб поляки, які живуть у Великобританії повернулись до Польщі. Заявив, що відносини «Польща — ЄС» є складними. «Польща одна з небагатьох країн ЄС, яка є проамериканською та проєвропейською”.

Додаткова новина від 2.11.18

Прем’єр-міністр Моравецький на саміті в Брюсселі щодо виходу Великобританії з ЄС заявив, що укладений договір цілком відповідає очікуванням Польщі: права поляків у Великій Британії гарантовані, а також Лондон погодився фінансувати проекти ЄС до кінця поточного бюджету (Джерело 1: WprostДжерело2: Wprost)

Рейтинги Дуди та Туска майже зрівнялися

Опитування: Дональд Туск за пів кроку від президента Дуди. Згідно з останнім опитуванням «IBRiS», чинний глава держави, президент Дуда, займає перше місце з мінімальним відривом від Дональда Туска (37% і 36% відповідно)

Доповнення від 23.11.18

В проведеному «Kantar Millward Brown» опитуванні президент Дуда випереджає Дональда Туска у ймовірному другому турі президентських виборів на 5% (50% і 45% відповідно). (Джерело 1: RzeczpospolitaДжерело 2: Wprost)

23.11.18

Корупція в  Комісії з фінансового нагляду

Центральне бюро розслідувань заявило, що спецслужби вчинили дії щодо колишнього голови Комісії з фінансового нагляду Хшановського без затримки 14 листопада після початку розслідування, а візит колишнього голови до офісу не вплинув на ефективність Центрального антикорупційного бюро.

Доповнення від 26.11.18

За даними дослідження «IBRiS», 1/5 поляків не знають про корупційний скандал з Комісією з фінансового нагляду. Серед тих, хто знає про скандал, сильно зацікавлена лише третина, а на сприйняття влади скандал вплинув лише для 36,1%

Доповнення від 27.11.18

Колишньому очільнику Комісії з фінансового нагляду Хшановському прокуратура повідомила про підозру у зловживанні владою. Йому загрожує 10 років позбавлення волі. (Джерело 1: Gazeta WyborzcaДжерело 2: WprostДжерело 3: Wprost)

27.11.18

Свобода слова в Польші та застереження США

Слова посла США в Польщі про свободу ЗМІ викликали широкий суспільний резонанс: вона зверталась щодо переслідування журналістів TVN i Discovery, пов’язане з «підробленням» неонацистської зустрічі у Польщі. Посол попередила поляків, що напад на вільну пресу може посварити США та Польщу.

Доповнення від 28.11.18

Польський уряд відреагував на опублікований у ЗМІ лист нібито посла США щодо свободи ЗМІ: медіа-ринок в Польщі є плюралістичним, а засоби масової інформації представляють повний спектр думок. Однак Польща була першою жертвою нацистської Німеччини, і ті, хто віддають належне Гітлеру зараз, мусять бути покарані польським законодавством. (Джерело 1: Gazeta WyborzcaДжерело 2: Wprost)

Автор: Іван Дуднік