» Новини » Що значить політика Віктора Орбана для України?

Що значить політика Віктора Орбана для України?

Фото: golos-ameriki.ru

Сучасний прем’єр-міністр Угорщини, Віктор Орбан, видерся на політичний Олімп Будапешту ще у 2010 році, коли про правих і націонал-популізм малдо хто чув і думав.

Втім він зумів втриматися у політиці протягом 8 років, і нині його правляча партія Угорщини “Фідес” має досить значний рейтинг електоральних вподобань. Ще б пак – уряд Орбана зумів зменшити зовнішній борг на 7%, поки ВВП країни виросло на 15,6% попри несприятливу регіональну політичну ситуацію. 

Паралельно з хизуванням своїми економічними успіхами, Орбан будував образ угорського вождя, намісника Будапешта, збирача споконвічних угорськи земель. Він серйозно перейнявся поглядами Дональда Трампа, кілька разів публічно схвалював його дії намагання дати рішучу відсіч ліберала.

А що означає такий сусід для України? Політика Віктора Орбана, хоч і може здатитися несерйозними погрозами “фріка”, насправді несе серйозні загрози для України.

По-перше, Угорщина сьогодні переживає серйозну демографічну кризу. Кількість населення країни у 2018 році знаходиться на рівні 1960-ого, середній вік 40-44, а на 100 дітей припадає 140-146 пенсіонерів. За прогнозами, до 2050 року держава втратить ще мільйон громадян. У поєднанні з непоганими темпами економічного зростання, це спричиняє те, що Будапешт найбільше потребує робочої сили.

Але угорський політикум нині перебуває під впливом правої ідеології, та й угорська мова з культурою є доволі несприятливими факторами для адаптації емігрантів. Тому передусім Угорщина націлена на імміграцію свої нацменшин з території сусідніх держав. Звідси і конфлікт з українською владою щодо вивчення угорської мови у школах Закарпаття. Уряд Орбана просто намагається створити сприятливе культурне середовище для майбутніх українських заробітчан, яким пізніше надасть громадянство. 

Найголовніше питання для нас – як поводитися у перемовинах з Угорщиною? Найбільша помилка, якої допускається Україна, це відсутність діалогу, комунікації. До того ж, акцентувати увагу потрібно не на мовно-культурному моменті, а на регіональних і глобальних процесах. Ситуація конфлікту має завершитися укладанням нового Договору про дружбу і співпрацю, замість старого договору 1992 року. 

Конфронтаційний сценарій розвитку подій також можливий. Тоді Україна має публічно звинуватити Угорщину в порушенням основоположних принципів міжнародного права і погрожувати подати позов до Міжнародного суду ООН. 

Але, у будь-якому разі, ситуація вимагає рішучих дій з боку української влади, а не уникання серйозних кроків.

Повний текст доповіді “Угорщина в умовах кризи світового порядку” читайте тут.