» Новини » Дайджест новин: Молдова вступає у передвиборний період

Дайджест новин: Молдова вступає у передвиборний період

Молдова офіційно вступила у передвиборний період – почалася підготовка до Парламентських виборів і референдуму про реформування парламенту, які відбудуться 24 лютого. Вибори у сусідній країні проходять на тлі конфлікту з ЄС, який призупинив програми допомоги у  зв’язку з незадовільними темпами реформ у країні-партнері. На цьому тлі проєвропейські партії намагаються знайти в собі сили подолати конфлікти і об’єднатися. Їх опоненти – навпаки, відкрито і  інтенсивно розвивають контакти з Москвою.

Є ще один фактор, який давно є подразником – Придністров’я.

Занадто багато спільного з ситуацією в Україні, надто багато паралелей. Тому залишати без уваги події в сусідній країні не варто.

Щотижневі добірки новинних стрічок виходять на нашому сайті щовівторка.

ПОЛІТИКА

4 грудня прем’єр-міністр Павел Філіп заявив про висунення Іона Кіку на пост міністра фінансів. Наразі Кіку займає пост держсекретаря міністерства. Тепер його призначення повинен затвердити президент Ігор Додон. Нагадаємо, що позиція міністра фінансів стала вакантною після того, як голова Національного банку Сергій Чокля подав у відставку, а на його місце призначили Октавіана Армашу, який тоді був міністром фінансів. (Джерело)

5 грудня стало відомо, що президент Ігор Додон ще 28 листопада промульгував зміни у Виборчий кодекс, запропоновані Демократичною партією та проголосовані парламентом. Це дає можливість у день парламентських виборів провести референдум щодо скорочення кількості депутатів, за що проголосували парламентарі 30 листопада. Нагадаємо, демократи пропонують скоротити чисельність парламенту з 101 до 61 депутата та надати громадянам право відкликати обраних депутатів. Ігор Додон заявив, що підтримав цю ініціативу, оскільки насправді сам висував її ще раніше, а демократи присвоїли її собі. (Джерело)

9 грудня політрада Ліберально-демократичної партії 40 голосами проти 31 прийняли рішення про участь у парламентських виборах у складі блоку ACUM. Домовленостей з Ліберальною партією досягти поки не вдалося. Натомість Майя Санду заявила, що вікно переговорів скоро може закритися. Нагадаємо, що блок ACUM створений Партією дія і справедливість (очільник – Майя Санду) і Партією «Платформа гідність і порядок» (очільник – Андрей Нестасє) для спільної участі в парламентських виборах. Вони запропонували долучитися Ліберальній партії і Ліберально-демократичній партії, але на своїх умовах – щоб до блоку приєднувалися окремі члени цих партій, а не цілі структури. Крім того, Андрей Нестасє виступав проти входження в блок Міхая Гімпу, який донедавна очолював ЛП, але був замінений на Доріна Кіртоаке. (Джерело 1, Джерело 2, Джерело 3)

ПРИДНІСТРОВ’Я

3 грудня президент так званої Придністровської молдавської республіки Вадим Красносельский відвідав з робочим візитом Москву. Там він зустрівся з віце-прем’єр-міністром та спецпредставником президента з урегулювання придністровського конфлікту Дмитром Козаком і заступником міністра закордонних справ Григорієм Карасіним. На зустрічах обговорили питання російських грошових надбавок, які повинні скоро надійти, та безпекову ситуацію, зокрема, виклики, які виникли у зв’язку із початком спільного патрулювання кордону українськими і молдовськими прикордонниками. (Джерело 1Джерело 2)

6 грудня новопризначений посол США в Молдові Дерек Хоган відвідав Придністров’я. Це його перший візит в невизнану республіку. Там він зустрівся з президентом Вадимом Красносельским. Сторони обговорили перспективи урегулювання в форматі «5+2», а Хоган висловив бажання дізнатися позицію керівництва ПМР щодо подальших кроків задля вирішення конфлікту. (Джерело)

7 грудня Рада міністрів ОБСЄ затвердила Декларацію щодо Придністров’я. У ній міністри підтвердили необхідність вирішення конфлікту на основі збереження територіальної цілісності Молдови та надання автономії Придністров’ю. У МЗС Придністров’я з цього приводу заяви, що документ не відображає реалій та висловили готовність вести з Молдовою діалог лише як дві рівноправні держави. Прокоментував документ і голова МЗС РФ Сергій Лавров. На його думку, документ не став проривом, але показує готовність продовжувати пошук шляхів вирішення конфлікту. Міністр закордонних справ Молдови Тудор Ульяновські у свою чергу заявив, що Молдова виступає за безумовний вивід російських військ з Придністров’я та трансформацію миротворчої місії в цивільну з міжнародним мандатом. (Джерело 1, Джерело 2)

ЗОВНІШНЯ ПОЛІТИКА

3 листопада посол Румунії в Молдові Даніел Іоніце запевнив молдовських колег, що їхній країні буде приділена особлива увага під час головування Румунії в Раді ЄС протягом першого півріччя 2019 року. Підтвердження цього було отримано незабаром. Румунія разом з Угорщиною заблокувала прийняття заяви Ради міністрів ЄС щодо ситуації в Молдові. Ця заява повинна була продублювати прийняту раніше резолюцію Європарламенту, однак в МЗС Румунії пояснили, що вважають нинішні умови непідходящими для таких заяв, а спірні питання повинні вирішуватися у форматі Комісії ЄС-Молдова. (Джерело 1, Джерело 2)

3 грудня російська Федеральна міграційна служба офіційно повідомила про «міграційну» амністію для молдовських громадян, які порушили російське законодавство. Зокрема, в період з 1 січня по 24 лютого вони зможуть повернутися в Молдову без їх притягнення до відповідальності. При цьому після 25 лютого вже застосовані санкції щодо них будуть відмінені або пом’якшені. Це відбудеться в результаті домовленостей президента Молдови Ігоря Додона з президентом РФ Володимиром Путіним, які було досягнуто в кінці жовтня під часу офіційного візиту очільника Молдови. На своїй сторінці в фейсбук Додон написав, що амністія торкнеться 170 тисяч громадян Молдови. У свою чергу прем’єр-міністр Павло Філіп заявив, що розцінює такі дії Росії як втручання в майбутні паралментські вибори. (Джерело 1, Джерело 2)

6 грудня президент Ігор Додон з офіційним візитом перебував у Санкт-Петербурзі. Він відвідав засідання Вищої євразійської економічної ради, неформальну зустріч лідерів країн СНД та зустрівся з губернатором Санкт-Петербургу Олександром Бєгловим. Президент вперше виступив на засіданні ЄАЕС в якості представника країни-спостерігача. Він заявив, що Молдова буде приділяти особливу увагу відновленню співпраці з країнами ЄАЕС. Крім того, Додон повідомив про створені хороші умови для інвестицій з цих країн, а також виразив готовність збільшити поставки аграрної продукції в регіон. Напередодні президент окреслив галузі співпраці, в яких зацікавлена Молдова. Це агропродукція, пільгові ціни на енергоресурси і покращені умови для мігрантів. (Джерело 1, Джерело 2Джерело 3, Джерело 4)

Автор: стажер УІМ Яр Батог