» Новини » Що означають слова Лаврова про можливу провокацію України наприкінці місяця?

Що означають слова Лаврова про можливу провокацію України наприкінці місяця?

Позавчора, 17 грудня, Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що, Україна до закінчення свого воєнного стану влаштує провокацію для його продовження. Він також зазначив факти стягування українських військових сил до російських кордонів, їх підготовку іноземними фахівцями і т.д. За його словами, російська реакція в разі провокації буде негайною.
Що це означає, і що Україні варто було б зробити?
Приготуватися до провокації, яка, швидше за все, дійсно станеться наприкінці грудня. Ініціатором буде Кремль, і як завжди спробує повісити всі гріхи на нас. Провокація відбудеться там, де ми цього найменше очікуємо. Наприклад, біля берегів Одеси Чорноморський флот випадково зашкодить/потопить/захопить українське судно або нафтовидобувну платформу. Те саме стосується і Каркінітської затоки між Кримом і Херсоном.
Або інший варіант. Наприклад, росіяни почнуть переносити кордон окупованого Криму на Арабатській Стрілці все на північ і на північ, аж до порту Генічеська в Азовському морі. Або, атакують українські бойові літаки під час навчань.
Нам, щоб являти собою загрозу – необхідно почати мислити нестандартно.

Як приклади:

– Полагодити ракетний крейсер і відправити в Фінську затоку на спільні навчання разом з країнами Прибалтики з нанесення ракетних ударів по навчальній цілі в 100 км від Санкт-Петербурга. Згадайте уроки історії – Кримська війна 1853-1856 років закінчилася поразкою Російської імперії тому, що союзна англо-французька ескадра провела велике бомбардування острова-фортеці Свеаборг в Балтійському морі, який на той момент належав росіянам. Російська імперія здала Севастополь через усвідомлення неможливості вести війну на 2 фронти. А тут одна лише загроза атаки на Санкт-Петербург змусить Росію серйозно понервувати.

– Перекрити акваторію на 25 миль від неокупованих українських берегів Азовського моря із забороною її перетину російськими військовими кораблями під загрозою їх знищення.

– Задіяти ССО (Сили спеціальних операцій) і наказати їм викрадати російських офіцерів зі стану ворога, будь то ОРДЛО або Крим.

Лавров обіцяв провокацію? То дайте йому обіцяне.

Іраклій Джанашия, експерт з національної безпеки та оборони Українського інституту майбутнього

Повний текст матеріалу читайте на Сensor.net