» Новини » Як подолати проблему перебільшення швидкості водіями?

Як подолати проблему перебільшення швидкості водіями?

Сьогодні на прес-конференції Голова Національної поліції України зазначив, що на даний час патрульна поліція використовує 31 приладів «TruCAM» для фіксації порушень швидкісного режиму авто (через кілька днів обіцяли збільшити кількість таких приладів до 99).
За 2 місяці патрульними винесено понад 18 тисяч постанов (ч.1 ст. 122 КУПАП – за перевищення встановлених обмежень швидкості руху).
Проте, чи змінило це ситуацію на автошляхах? Принципово – ні. 
Навіть 100 камер «TruCAM» кардинально не вплинуть на ситуацію з перевищенням швидкості на дорогах.
Тут потрібен комплексний підхід: 
– з боку поліції: запустити нарешті повноцінну систему автоматичної фіксації порушень правил дорожнього руху.
– з боку місцевих органів влади: встановити розумні обмеження швидкості на дорогах в містах (там де створені дорожні умови, що дають можливість рухатися з більш високою швидкістю, за погодженням з Національною поліцією міські ради можуть збільшити дозволену швидкість руху, наприклад, до 80 км/г). Так, зробив вже Київ (проте, лише з квітня по листопад).
– з боку утримувачів доріг – створити, нареті, належні умови для безпечної їзди).
з боку влади загалом – всюди пояснити як буде діяти нова система фіксації перевищення швидкості (звичайних брифінгів замало).
– з боку більшості водіїв – звикати їздити помірніше!
На все це часу обмаль – особливо, перед виборами, коли політики можуть побоятись першого закономірного шквалу невдоволення людей і обрати тактику “дожити до післявиборів”, зупинивши будь-які зміни.

Денис Монастирський, експерт програми реформування правоохоронної та судової систем Українського інституту майбутнього.