» Без категорії » Масові протести в Угорщині: що за ними стоїть і до чого тут «рабські закони»?

Масові протести в Угорщині: що за ними стоїть і до чого тут «рабські закони»?

Публікуємо черговий матеріал з нашого циклу #міжнародка_для_чайників, де простими словами пояснюємо складні міжнародні процеси 

Протягом останнього тижня в Угорщині не стихали масові протести проти нового закону, який вніс зміни до трудового законодавства. Люди провели кілька великих маршів центральними вулицями Будапешта, і навіть намагалися оточити парламент. Кілька разів виникали сутички між ними і поліцією. Для відносно спокійної Угорщини ці демонстрації стали найбільшими з часу антиурядових виступів проти закриття Центрально-Європейського Університету. Що ж спровокувало протести, і до чого тут трудове законодавство?

 

Чому люди вийшли на протести?

Все через пакет поправок до трудового законодавства, які угорський парламент схвалив 12 грудня. Ці зміни дозволяють роботодавцям просити співробітників працювати до 400 понаднормових годин на рік замість 250. Тобто це ще 8 годин щотижня, що дорівнює додатковому робочому дню. Водночас можливе подальше збільшення понаднормової роботи за згодою працівника. Пропозицію підтримали 130 депутатів, 52 виступили проти, 1 – утримався. Зусилля опозиції, спрямовані на зірвання прийняття законопроекту, свист і сирена під час більшої частини процесу голосування та блокування доступу до парламентської трибуни спікера, не зуміли перешкодити прийнятим змінам.

Профспілки та частина медіа вже охрестили нові поправки «рабськими законами», натякаючи на те, що вони змушують людей працювати додаткову добу, перетворюючи як ледь не на рабів.

Законопроект також збільшує кількість часу від одного до трьох років, протягом яких компанії повинні компенсувати працівникам понаднормову роботу. Враховуючи такий довгий період, існує ризик того, що компанії можуть збанкрутувати раніше, ніж оплатити працівникам понаднормовий робочий час.

 

Як опозиція намагалася зірвати голосування?

Депутати від опозиції прагнули блокувати голосування. Вони вмикали сирену, свистіли, співали державний гімн, а деякі навіть тримали банер, де над закресленим написом «Рік сімей» було написано «Рік рабів».  Опозиція також намагалася заблокувати трибуну.

Спікер парламенту Ласло Ковер заявив, що «спроба опозиції перешкодити голосуванню була безпрецедентною за 28 років угорської демократії і що цей протест був «ганебним».[1] Споглядаючи хаос у парламенті, Орбан лише посміхався.[2]

 

Критика закону

Профспілки одразу ж висловили занепокоєння з приводу змін у трудовому законодавстві, що також дозволяє роботодавцям укладати договори про понаднормову роботу безпосередньо з працівниками без участі профспілок.

Правозахисна група «Угорський Гельсінський комітет» назвала закони серйозною загрозою верховенству права і зазначила, що це суперечить цінностям Європейського Союзу, які Угорщина погодилась підтримувати та поважати при вступі до організації. [3]

Думки щодо закону двозначні. З одного боку, нещодавнє опитування увиявило, що 83% угорців виступають проти закону.[4] А за інформацією провладних угорських ЗМІ, переважна більшість населення Угорщини (60%) не вважає прийнятними спроби опозиції перешкодити роботі парламенту, та 83% опитаних не вважають вуличне насильство і агресію проти поліцейських прийнятними.[5]

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЩО ТАКЕ «НЕЛІБЕРАЛЬНА ДЕМОКРАТІЯ» І ЯК ЇЇ ЗАПРОВАДЖУЮТЬ В УГОРЩИНІ?

 

Як уряд аргументував ухвалення «рабських законів»?

Уряд заявляє, що внесені зміни є корисними як для тих, хто хоче працювати більше годин та отримувати більше грошей, так і для роботодавців, які потребують більшої кількості робочої сили. [6] Партія пана Орбана запевняє, що понаднормовий робочий час буде обов’язково оплачуватись. Це також дозволить працівникам добровільно змінювати свої робочі графіки та працювати додаткові години.

Наразі мінімальна заробітна плата в Угорщині складає приблизно $ 533 на місяць, або близько $ 6400 на рік. Середня заробітна плата становить $ 1136 на місяць. До того ж в Угорщині рекордні показники дефіциту робочої сили. Офіційний рівень безробіття Угорщини становить аж 3,7 %. На ринку праці знаходиться 4,6 мільйонів людей, відповідно близько 279 тисяч чоловік шукають роботу.[7] У країні спостерігається економічне зростання та підвищення зарплатні за останні роки, але молодь все більше мігрує до інших країн в пошуках більшої заробітної плати. Організація економічного співробітництва та розвитку в червні заявила, що близько 600 000 угорців працюють за кордоном. Це створило попит на робочу силу. Запропоновані зміни про понаднормову роботу розглядаються як спосіб пом’якшення дефіциту робочої сили.[8]

Прем’єр-міністр схвально оцінив даний законопроект:

«Я приділяю увагу всім, особливо профспілкам, прислухаюсь до їхньої думки, поважаю свободу слова та враховую всі аргументи. Але у цьому випадку я вважаю, що висунуті аргументи важать менше, ніж сам законопроект. Це дійсно хороший закон, який працюватиме на благо працівників».[9]

Причини ухвалення закону полягають саме у дефіциті робочої сили на тлі демографічних проблем. На 2018 рік населення Угорщини становить 9,69 млн. людей – держава займає 89 місце у світі.

 

Як і багато інших країн Європейського Союзу, держава стикається з демографічною кризою- Угорщина є другою країною ЄС за найгіршим зростанням населення. Уряд вжив ряд заходів задля подолання цієї проблеми. Наприклад, 2018 рік був проголошений роком сім’ї. Віктор Орбан вважає, що в той час як європейські країни намагаються вирішити демографічну проблему шляхом імміграції, Угорщина створює усі можливі сприятливі умови для збільшення народжуваності, адже за даними досліджень, число жінок дітородного віку постійно зменшується.[11] Тому уряд розглядає варіанти як покращити демографічні показники і популяризувати народження двох та більше дітей у сім’ї. Ведення ефективної економічної політики, зниження безробіття, збільшення заробітної плати та пенсій, зменшення податків за останні місяці – усі ці заходи вживаються для запобігання масовому виїзду працездатного населення з країни. В умовах процвітаючої економіки та низького рівня безробіття, Угорщина потребує чимало працівників усіх галузей. Але, зважаючи на масштабну еміграцію та відмову приймати мігрантів, ситуація значно ускладнюється.

Окрім цього, влада намагається збільшити населення і тим самим зменшити дефіцит робочої сили шляхом підтримки угорських меншин за кордоном. Одним із прикладів є проект EURES під назвою «Нова кар’єра в Угорщині», метою якого є об’єднання тих, хто шукає роботу з Угорщини, сусідніх та інших країн ЄС, з угорськими фірмами, які шукають кваліфікованих співробітників.[12]  Водночас минулого року Державна прикордонна служба України назвала 3 країни, куди найбільше виїжджають українці. Звісно, на 3 місці опинилась Угорщина(близько 3 млн.осіб).[13]

За різними даними, від 350 до 500 тисяч угорців працюють за межами своєї батьківщини, що становить близько 10 % від  загальної кількості робочої сили Угорщини. Країна може боротися за пошук робочих місць, але який сенс, якщо у Німеччині чи Нідерландах можна заробити в три-п’ять разів більше.[14] Дані, опубліковані Євростатом, статистичним бюро ЄС, показують, що еміграція угорців прискорилась за останні десять років. Відтік кваліфікованих кадрів до інших країн-членів ЄС за минулі роки розглядається як одна з причин зростання дефіциту робочої сили.[15] Саме тому уряд іде на такі відчайдушні кроки, як збільшення понаднормового робочого часу, що дозволить робітникам заробляти більше, звісно, при цьому працюючи більше часу.

 

Протести

Протести щодо прийняття поправок розпочались ще 8 грудня у Будапешті, де тисячі людей зібралися під будівлею парламенту. Організаторами протестів є профспілки та опозиційні партії, які вважають, що роботодавці можуть зменшити зарплати та використовувати інші методи тиску на працівників, примушуючи їх погоджуватися більше працювати, а не обов`язково через такі «драконівські», на їхню думку, закони.  

13 грудня в столиці знову спалахнули заворушення, які поліція була змушена припинити шляхом застосування сльозогінного газу. У центрі Будапешта на площі Лайоша Кошута, прямо перед парламентом, учасники акції почали кидати в поліцейських банки з пивом і яйця. Чотири правоохоронці були поранені. Журналісти з’ясували, що крім трудящих, на площу прийшли радикали, пов’язані з фондом Сороса.

 ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: УГОРЩИНА ПРОТИ ДЖОРДЖА СОРОСА: ЧОМУ САМЕ ВІН І ДЛЯ ЧОГО ЦЯ БОРОТЬБА?

Знову причетний Джордж Сорос?

Угорський віце-спікер парламенту Гергель Гуляш назвав демонстрантів «людьми Сороса» і заявив, що вони висловлюють своїми протестами «відкриту антихристиянську ненависть».[16] Угорські ЗМІ також повідомляють, що з останніх протестів стає зрозумілим, що демонстрації влаштовують іммігранти, підтримувані Соросом.

За словами Балаша Хідвегі, директора комунікацій партії «Фідес», на цих демонстраціях присутні ті ж 1000-1500 осіб, яких уже можна було побачити раніше в політичних акціях, організованих Соросом. Він зазначив, що одним з організаторів демонстрації в четвер був Іштван Посфай, який також мітингував проти закриття Центрально-Європейського Університету навесні цього року. Балаш Хідвегі заявив, що насправді «усі хороші угорці шоковані вуличним насильством і неповагою і зовсім не хочуть насильницьких провокацій з боку Джорджа Сороса».[17]

Тетяна Корнійчук, стажер УІМ

З попередніми матеріалами циклу можна ознайомитися за посиланням:

УГОРЩИНА ПРОТИ ДЖОРДЖА СОРОСА: ЧОМУ САМЕ ВІН І ДЛЯ ЧОГО ЦЯ БОРОТЬБА?

ЩО ТАКЕ «НЕЛІБЕРАЛЬНА ДЕМОКРАТІЯ» І ЯК ЇЇ ЗАПРОВАДЖУЮТЬ В УГОРЩИНІ?

«ПАЛИВНІ ПРОТЕСТИ» У ФРАНЦІЇ: ЩО ВІДБУВАЄТЬСЯ?

ІГОРЯ ДОДОНА ВП’ЯТЕ ВІДСТОРОНИЛИ ВІД ВИКОНАННЯ ОБОВ’ЯЗКІВ ПРЕЗИДЕНТА: ЩО ВІДБУВАЄТЬСЯ В МОЛДОВІ?

[1]https://www.aljazeera.com/news/2018/12/chaos-hungarian-parliament-passes-slave-law-overtime-181212134242087.html

[2]https://travelwirenews.com/chaos-as-hungarian-parliament-amp-passes039slave-law-on-overtime-1222854/

[3]https://www.upi.com/Chaos-erupts-as-Hungarian-Parliament-passes-judicial-slave-laws/3201544637969/

[4]https://index.hu/english/2018/12/14/protests_hungary_budapest_slave_law_overtime_judicial_independence_parliament_police_clashes/

[5]https://magyaridok.hu/belfold/a-magyar-tarsadalom-nagy-tobbsege-eliteli-a-balos-vandalizmust-3771155/

[6]https://www.bbc.com/news/world-europe-46551904

[7]https://www.dw.com/en/hungary-critically-needs-labor-thats-nowhere-to-be-found/a-43651003

[8]https://www.aljazeera.com/news/2018/12/hungarian-workers-protest-slavery-law-students-join-181208182345982.html

[9]https://www.upi.com/Chaos-erupts-as-Hungarian-Parliament-passes-judicial-slave-laws/3201544637969/

[10]http://worldpopulationreview.com/countries/hungary-population/

[11]http://magyarhirlap.hu/cikk/133070/Demografia_kalapban_a_fordulat

[12]https://bbj.hu/whatson/new-career-in-hungary-online-job-day-in-november_157272

[13]https://ukr.segodnya.ua/ukraine/kuda-chashche-vsego-za-granicu-uezzhayut-ukraincy-pogranichniki-raskryli-karty-791513.html

[14]https://www.dw.com/en/hungary-critically-needs-labor-thats-nowhere-to-be-found/a-43651003

[15]https://bbj.hu/analysis/hungariansworkingabroadaboveeuaverage-_149883

[16]https://24tv.ua/ru/mezhdunarodnye_novosti_tag1121

[17]https://magyaridok.hu/belfold/fidesz-a-bevandorlasparti-soros-halozat-szervezi-az-eroszakos-tunteteseket-budapesten-3769112/

Залишити Коментар