» Новини » Словаччина: президент говорить з НАТО, депутати з РФ. Дайджест новин за 17-22.2018

Словаччина: президент говорить з НАТО, депутати з РФ. Дайджест новин за 17-22.2018

У  Москві член Парламенту Словаччини, Любомир Петрак,  з головою Російської групи дружби з Національною радою Словаччини, В’ячеславом Тіменеком, наголосили на важливості розвитку двосторонніх міжрегіональних зв’язків та розробці спільних проектів. Було зазначено, що незалежно від європейської та трансатлантичної орієнтації зовнішньої політики Словаччини, у інтересах Словаччини підтримувати масштаби співпраці з Росією. На думку Петрака,  така дискусія допомагає зберегти мир. Про це та інше у дайджесті новин зі Словаччини з 17-22.12.2018

-Словаччина приєдналася до 180 інших країн і підтримала Глобальний договір ООН про біженців 17 грудня. Цей документ призначений для підтримки країн, які прийняли 25 мільйонів біженців та зосереджується на збільшенні інвестицій уряду та приватного сектору в інфраструктуру, охорону здоров’я та освіту в країни, звідки тікають біженці. Крім Словаччини, даний документ підтримали ще 26 країн-членів ЄС. Документ ООН про біженців – це не той самий документ, що і Глобальний договір про міграцію, проти якого виступила Словаччина.

– Обласна прокуратура у Тренчині відкинула звинувачення  проти 12 активістів «Грінпіс», які протестували проти видобутку вугілля, а наприкінці листопада розмістили банер на вежі видобутку в м. Новаках (Тренчинський край). Дії активістів не загрожували жодному суспільно корисному об’єкту, включаючи експлуатацію електростанції.  Однак кримінальне переслідування ще не завершено, воно тепер буде зосереджено на тому, чи було вчинено злочин загальної загрози, і чи існувала загроза для життя, здоров’я та власності.

– Першою ротацією, в липні цього року, Словаччина приєдналася до місії в Латвії в НАТО, яка отримала назву «Посилена присутність НАТО в Латвії», що була запущена в липні минулого року. Метою місії є доведення згуртованості НАТО та підготовка до спільного навчання для виконання завдань у Прибалтиці.

Присутність солдатів у місії НАТО в Латвії дає відчуття безпеки, солідарності та єдності країнам, які можуть відчувати загрозу. Про це у вівторок заявив Президент Словацької Республіки Андрей Кіcка після зустрічі з 151 словацьким солдатом, які служили на базі в латвійській Адасі.  За його словами, у операції беруть участь понад 3000 членів збройних сил ряду країн, серед яких понад 150 словацьких солдатів. Андрей Кіска повідомив, що солдати готові втрутитися, якщо небезпека будь-якої країни НАТО буде під загрозою.

-Любомир Петрак, член словацького Парламенту, відправився в неділю на конференцію в Москві, присвячену  25-річчю утворення верхньої палати російського Парламенту. Він також виступив з доповіддю та  зазначив, що по мірі росту міжнародної напруженості зростає і значення міжпарламентської дипломатії між Росією і Словаччиною. За словами Петрака, парламенти можуть бути гарним каналом зв’язку між країнами, і така дискусія допомагає зберегти мир. Незалежно від європейської та трансатлантичної орієнтації зовнішньої політики Словаччини, у інтересах Словаччини підтримувати масштаби співпраці з Росією. Серед європейських країн, окрім словацького  заступника, були представники Болгарії, Італії, Мальти, Сербії, Білорусі, а також представник ОБСЄ.

Під час поїздки Петрак, у супроводі посла Словаччини в Москві Петера Припутена,  також зустрівся з головою Російської групи дружби з Національною радою В’ячеславом Тіменеком, де наголосив на важливості розвитку двосторонніх міжрегіональних зв’язків.

Словацька парламентська група дружби з Росією в Національній раді має 54 члени. Це друга за кількістю група дружби в їх парламенті. Ще три члени все ще мають групу дружби з Чехією. З США і Канадою, які є одним кластером, така група складається з 32 словацьких законодавців, а з Україною лише з 24 членів.                                 

 На Саміті ОБСЄ було офіційно визначене Словацьке головування в ОБСЄ  в трьох пріоритетах: запобігання конфліктам, безпечне майбутнє та ефективна багатосторонність. Міністерство закордонних справ та європейських справ наголосило на активному підході до запобігання конфліктам в Україні та Спеціальній моніторинговій місії в Україні, замороженим конфліктам, структурованому діалогу, заходам зміцнення довіри та адміністрації та реформі сектору безпеки на Західних Балканах. Що стосується безпечного майбутнього, міністерство має намір запобігати радикалізації та підтримці толерантності та недискримінації, зосередитися на молоді, кібербезпеці та наступній промисловій революції.

Автор стажер UIF Півень Валерія