» Новини » Польща шукає засоби попередити енергетичну кризу

Польща шукає засоби попередити енергетичну кризу

2018 рік Польща завершує гострою енергетичною дискусією. Підвищення цін на квоти викидів вуглецевого газу у ЄС та неготовність Польщі до переходу на відновлювальні джерела енергії, що відбувається на тлі майбутніх виборів, змушує правлячу партію шукати шляхи попередження економічно-енергетичної кризи. Крім того, Польща шукає способи підвищення енергетичної незалежності.

Нові контракти на імпорт скрапленого газу

До 2021 року термінал у місті Свіноуйсьце прийматиме 7,5 млрд. кубометрів зрідженого газу. 18 грудня компанія Polskie LNG, дочірня компанія державної нафтогазової компанії PGNiG, оголосила тендер на розробку нового терміналу. Вибір підрядника заплановано на листопад наступного року. До 2023 року буде побудовано 3 термінал для прийому скрапленого газу. На сьогодні можливість імпорту складає 5 млрд. кубометрів зрідженого газу. 

В той же час, сама PGNiG підписала третій контракт за останні три місяці з американськими постачальниками скрапленого газу. 19 грудня державна компанія підписала контракт з американською компанією Sempra Energy.

Інші інвестиційні енергетичні проекти

Польською приватною компанією Polenergia спільно з норвезькою Equinor буде реалізований проект третьої вітроелектростанції в Балтійському морі. Потужність майбутнього вітроенергетичного комплексу складатиме 1560 МВт і розташовуватиметься на межі польської виключної економічної зони, за 81 км від порту в м. Леба. Інші два проекти Polenergia із запланованою сумарною потужністю до 1200 МВт є найбільшими в Польщі. Вони будуть розташовані на відстані 27 км і 40 км від Леби і вироблятимуть електроенергію з 2025 року.

І допоки жодна приватна компанія не вклала інвестиції у будівництво нового енергетичного блоку на вугільній електростанції в Остроленці, фінансові зобов’язання взяв на державний Банк національного господарства.

Ціна на електроенергію залишиться на рівні 2018 року

Міністерство енергетики планувало заморозити цьогорічні тарифи на електроенергію і змусити енергетичні компанії знизити тарифи місцевим органам влади і підприємцям. Натомість останні отримають компенсацію вартості витрачених на квоти викидів вуглекислого газу коштів. Таким чином, уряд переходить від ринкової регуляції енергетичного сектору до ручного управління. Уряд був звинувачений у «незаконній» державній допомозі. Тому для відходу від звинувачень у невиправданій державній допомозі уряд планує уникнути підвищення цін на електроенергію шляхом зниження податків.

Збільшення мінімальної заробітної плати в 2019 році

З 1 січня мінімальна заробітна плата зросте до 2250 злотих (~16 500 грн). До кінця 2018 року мінімальна заробітна плата складала 2100 злотих (~15 700 грн). Однак насправді мінімальний дохід буде вищим, тому що він не включає премії, пенсійні або інші виплати та плату за нічний час. Соціальні виплати щодо допомоги сім’ям з дітьми за програмою «500+» не будуть припинені внаслідок підвищення мінімальної зарплати, оскільки критерії нарахування виплат розраховуватимуться за мінімальним рівнем заробітку станом на 2017 рік.

Президент відкликав послів з України, Північної Кореї та Туреччини

Посол Ян Пекло був відкликаний Президентом Польщі Анджеєм Дудою з диппредставництва в Україні, Кшиштоф Себень був послом  у Північній Кореї, а Мацей Ланг – в Туреччині. Ян Пекло був послом в Україні з 2016 року. Голова адміністрації Президента Кшиштоф Щерський заявив, що рішення було прийняте головою МЗС Польщі Яцеком Чапутовичем і “не має нічого спільного з оцінкою польсько-українських відносин”, планується “підвищити ранг представництва Польщі в Києві”.

Іван Дуднік, стажер УІМ