» Новини » Американський «шатдаун»: що це таке і що ж у біса відбувається у США?

Американський «шатдаун»: що це таке і що ж у біса відбувається у США?

Фото: nytimes.com

Публікуємо черговий матеріал з нашого циклу #міжнародка_для_чайників, де простими словами пояснюємо складні міжнародні процеси 

Майже чотири тижні у Сполучених Штатах триває так званий «шатдаун». Уряд не працює, а президент і Конгрес продовжують сваритися між собою, підриваючи ситуацію на фондових ринках. Поступово, ситуація у США переростає у справжню політичну кризу. Не дивно, адже на кону стоїть більше, аніж робота уряду. Сторони б`ються за майбутнє американської системи та американських цінностей.

          Що ж у біса відбувається у Сполучених Штатах? Чому всі в такій паніці, і чим пояснюють коливання на фондових ринках? Чого хоче президент Дональд Трамп, і що таке «шатдаун»? Давайте розбиратися.

 

Що таке «шатдаун» і що зараз відбувається у США?

           «Шатдаун» (від англ. «Shutdown» – «Закриття») – це стан, коли частина американського уряду не працює через те, що не був ухвалений новий бюджет, у який закладена та сума грошей, які необхідні для роботи урядових установ. Під час «шатдауну» чимало державних структур просто не працюють. Вони у прямому сенсі закриті, а працівники або сидять на своїх місцях безкоштовно, або відправлені у безстрокові відпустки.

          У часи «шатдауну» працюють лише найважливіші установи, які необхідні для забезпечення порядку в країні та недопущення її уразливості. Це стосується структур національної безпеки, електростанцій і установ, що відповідають за регулювання повітряного простору, щоб літаки продовжували безпечно сідати та злітати у повітря. Однак навіть деякі з цих структур також можуть постраждати під час «шатдауну». Наприклад, у нашому випадку 50% департаментів Пентагону не працюють через брак коштів і відсутність ухваленого бюджету.

          Власне, «шатдаун» – це саме те, що нині триває у США практично 4 тижні поспіль.

Читайте також: ХАКЕРИ АТАКУВАЛИ НІМЕЧЧИНУ: ЩО СТАЛОСЯ?

 

А чому стався «шатдаун»?

          Все через те, що у Конгресі США не змогли погодити проект бюджету. Річ у тім, що демократи та республіканці мають різні погляди на те, на що виділяти гроші у 2019 році. Зокрема, це стосується суперечки між Демократичною партією і адміністрацією Дональда Трампа. Президент США бажає, щоб парламент затвердив у новому бюджеті виділення $ 5,4 млрд. на будівництво стіни проти мігрантів на кордоні США з Мексикою.

Однак демократи вважають, що не варто виділяти таку велику суму на цю стіну, оскільки не бачать в ній жодної користі, а лише популістську забаганку Трампа. Вони заявили, що готові виділити максимум $ 1,2 млрд. Дональд Трамп на це не погодився, а відтак заявив, що не підписуватиме жодного проекту бюджету, у який не буде закладено суми, яку він хоче. Ухвалити свій варіант бюджету Трамп і його Республіканська партія також не можуть самостійно, бо їм не вистачає голосів у Конгресі.

Переговори між демократами та адміністрацією Трампа зайшли у глухий кут і вже 3 тижні завершуються безрезультатно. Президент стоїть на своєму: йому необхідні понад $ 5 млрд. на будівництво стіни. Демократи ж, які з січня цього року мають отримали більшість у нижній палаті Конгресу за результатами проміжних виборів у листопаді, відмовляються іти на поступки Дональду Трампу.

Коли дедлайн ухвалення нового бюджету завершився майже 4 тижні тому, ще до Нового Року, федеральний уряд перестав працювати, допоки Конгрес не домовиться і не ухвалить цей проект.

 

Уряд не працює – значить, країна фактично паралізована?

          Не зовсім так. Як вже написано вище, не працює частина федеральних державних установ. Працюють ті, які можуть забезпечувати мінімальне функціонування держави, щоб не створювати хаос і анархію. Однак «шатдаун» може мати негативний ефект для американської економіки, інвестиційної привабливості, а також вплинути на рейтинги політичних сил, адже закриття роботи уряду б`є по мільйонах американців, і не лише тих, які працюють в уряді на державній службі. Мова йде про велику кількість бюджетників, задіяних у різноманітних сферах. Ось кілька прикладів.

          Передусім, звісно, «шатдаун» стосується близько 25% федеральних державних установ. Це міністерства (внутрішньої безпеки, економіки, торгівлі, сільського господарства, фінансів, юстиції), департаменти, управління, агентства, сам Держдепартамент. Це приблизно до 800 тисяч людей, які відправлені у відпустку і не отримують зарплату.

          Національні парки також закриваються, що особливо не подобається місцевому населенню. Деякі з них лишають ворота відкритими для відвідувачів. Вони почали використовувати пожертвування громадян на утримання парків на час «шатдауна». Утім, вони попереджають, що подібні ситуації негативно вплинуть на подальшу роботу закладів. Голова Асоціації зі збереження національних парків Тереза Пьєрно стверджує, що «шатдауни» заганяють парки «ще глибше у фінансову яму», а уряд звинуватила в «обкраданні адміністрації закладів». Проблема полягає у тому, що ті парки, які не передбачають сплати добровільних внесків, взагалі не можуть продовжувати роботу і закриваються. Це, у свою чергу, загрожує безпеці громадян. До прикладу, у парках перестала працювати місцева медична служба. А це означає, що відвідувачі не можуть розраховувати на вчасну медичну допомогу у випадку надзвичайних ситуацій. З початку січня у американських національних парках уже загинуло семеро людей.

          Ще однією проблемою є робота комунальних служб у містах. Такі великі мегаполіси, як Нью-Йорк, Лос-Анджелес, Філадельфія, Вашингтон не можуть лишатися без комунальників, інакше вони дуже швидко потонуть у тонах сміття, яке щодня необхідно прибирати. Але через «шатдаун» і відсутність бюджету ніхто цього не робить, або працюють на волонтерських засадах. Мер Нью-Йорка Ендрю Куомо навіть пообіцяв платити $ 65 тисяч щодня з міського бюджету, призначеного на інші потреби, лише б комунальники продовжували збирати сміття біля Статуї Свободи та на острові Елліс, аби тримати ці два місця відкрити для туристів.

          Магазини, ресторани, кафе та інший малий бізнес скоротили години роботи щодня, оскільки втратили значну частину клієнтів – державних службовців і бюджетників, які не отримали зарплату та не приходять до них. Це сильно б`є по стабільності міських економік.

          Паралізовані і деякі наукові установи, такі як Національна фундація наук, яка займається провідними дослідженнями на замовлення американського уряду. Через «шатдаун» співробітники лабораторій не прийшли на роботу, а фундація лишається зачиненою на безстроковий період. Голова Американської асоціації розвитку науки Раш Холт заявляє, що «шатдаун» перебив та відтермінував час завершення і здачі численних наукових проектів, включаючи тестування експериментальних ліків проти онкологічних захворювань.

          Нарешті, зачинилася частина музеїв у столиці та інших великих містах. Це призведе до відтоку туристів. За заявою прес-секретаря Смітсоновського інституту Вашингтона, якщо «шатдаун» триватиме весь січень, вони втратять 1,2 мільйона туристів.

          Постраждають і резервації корінних американців, які отримують субсидії і дотації з федерального бюджету. Плем`я Чіппева у штаті Мічиган вже використовує власні кошти, щоб утримувати лікарні та школи. Аналогічна ситуація з племенем Навахо у штатах Юта, Арізона і Техас.

 

І скільки це все може тривати?

          Теоретично, це може тривати скільки завгодно. Президент США Дональд Трамп заявляв, що готовий чекати «місяці та роки», аби лише добитися виділення коштів на будівництво стіни на кордоні з Мексикою. Глава апарату Білого Дому Мік Малвені повідомляє, що «шатдаун» затягнеться на якийсь час. На який – він не уточнив.

          Рекордсменом за довготривалістю «шатдауна» протягом останніх 35 років є грудень 1995 року. Тоді закриття уряду тривало понад 20 днів.

          Крім того, протягом останнього тижня у Білому Домі циркулюють розмови про імовірність запровадження в країні надзвичайного стану. У такому режимі Трамп зможе обійти вето Конгресу та вибити для себе кошти на проект стіни. Сам президент, і навіть віце-президент Майкл Пенс, погрожували, що запровадять надзвичайний стан, якщо «шатдаун» триватиме і надалі. Це може стати першим з моменту 11 вересня 2001 року надзвичайним станом.

          Тим часом, невдоволення населення через «шатдаун» зростає. За останніми соціологічними даними Reuters, 50% американців вважають, що у закритті роботи уряду винен президент Дональд Трамп. Ще 32% покладають провину на Демократичну партію, яка також не хоче іти на поступки адміністрації Трампа.

Читайте також: ХАКЕРИ АТАКУВАЛИ НІМЕЧЧИНУ: ЩО СТАЛОСЯ?

 

А раніше вже були «шатдауни»?

          Так, вони трапляються доволі часто, особливо протягом останніх 10 років. Наприклад, у 2013 році Республіканська партія відмовлялася голосувати за проект бюджету адміністрації Барака Обами, поки туди не внесуть поправку, яка б обмежила виділення коштів на охорону здоров`я у відповідності з реформою президента. Тоді «шатдаун» протримався 16 днів.

          Через закриття уряду на понад 2 тижні припинили роботу не просто державні установи в Вашингтоні, але й, наприклад, 20 кладовищ у Європі, де поховані американські солдати, загиблі у Другій Світовій війні. Утримання цих кладовищ здійснюється за рахунок державного бюджету. Немає бюджету – немає грошей. А немає грошей – немає роботи.

          Нинішній «шатдаун» – це вже третій за час правління Дональда Трампа. Перший стався у січні 2018 року, другий у лютому, і зараз третій, який розпочався 22 грудня минулого року.

 

А як це стосується України?

          «Шатдаун» відволікає США від зовнішньої політики та занурює країну у вир хаосу та політичної невизначеності. У січні розпочалася нова сесія Конгресу США вже у новому складі, де нижня палата належить демократам. Це значить, що позиції сторін щодо проекту бюджету будуть ще менш конструктивними, аніж раніше.

          На цьому тлі послаблюються позиції США закордоном і контрольованість різних процесів, таких як санкційна політика проти Ірану, переговори з КНДР щодо саміту Трампа та Кім Чен Ина, переговори з Китаєм щодо торгівлі, виведення американських військ з Сирії тощо. Серед цих питань і позиція США по Україні. Наприклад, у проекті бюджету, який «завис» у Конгресі через стіну на кордоні з Мексикою, закладено виділення понад $ 250 млн. фінансової допомоги Україні, у тому числі поставки військового обладнання оборонного характеру.

          Відтак, для нас «шатдаун» – це погана новина, адже чим довше Дональд Трамп занурюється у внутрішньополітичні бюрократичні баталії на Капітолійському пагорбі, тим меншою є увага Вашингтона на питання міжнародної політики, включаючи протистояння РФ та України. Ми маємо підтримувати якомога скоріше врегулювання суперечок між демократами та республіканцями і повернутися до активних переговорів зі США щодо звільнення українських моряків і посилення санкцій проти РФ, анонсованих у кінці минулого року. Важливо зазначити, що запровадження Трампом режиму надзвичайного стану буде поганим сценарієм, адже призведе до спалаху невдоволення президентом з боку населення і ще більше загострить політичну кризу у Вашингтоні.

Ілія Куса, експерт з міжнародних відносин УІМ

Читайте також: ХАКЕРИ АТАКУВАЛИ НІМЕЧЧИНУ: ЩО СТАЛОСЯ?