» Без категорії » Румунські студенти емігрують, шахтарі страйкують, уряд будує газогін до Молдови

Румунські студенти емігрують, шахтарі страйкують, уряд будує газогін до Молдови

Photo: GlasulHd.ro. Фото зі страйків у лютому 2016

Минулого тижня шахтарі одної з найбільших електроенергетичних компаній в Румунії «CE Oltenia» призупинили роботу на більшості шахт через незадоволення рівнем заробітних плат. В той же час компанія «CE Oltenia» вже не перший рік зазнає збитків та просить уряд скасувати анонсований двовідсотковий податок на доходи для вугільних електростанцій. Після того як компанія пішла на поступки своїм робітникам, підвищення заробітних плат почали вимагати також і румунські залізничники… Подробиці та інші новини читайте далі:

Кількість румунських студентів скорочується останні 10 років через демографічний спад, високу кількість студентів, що обирають вчитися закордоном, та скорочення кількості випускників шкіл загалом. Міністр освіти Катерина Андронеску попередила, що за три роки в деяких місцевих університетах може не залишитися студентів взагалі. Вона наголосила на тому, що одним із рішень цієї проблеми могло б бути збільшення залучення іноземних студентів.

17 січня прем’єр-міністр Румунії Віоріка Денчіле на засіданні уряду заявила, що будівництво молдовського газопроводу Унгени-Кишинів залишається пріоритетною інвестиційною метою для Румунії. Вона додала, що на початку тижня був підписаний контракт на будівництво адміністративного комплексу для проекту газопроводу, що фактично означає початок реалізації проекту.

Молдовський газопровід до Кишиніву, найбільшого споживача газу в Молдові, стане продовженням газопроводу Ясси-Унгени між Румунією та Молдовою. За ним Румунія значно збільшить експорт газу на молдовський ринок, що зменшить імпорт Молдовою російського газу.

21 січня міністр закордонних справ Теодор Мелешкану запропонував на Раді міністрів закордонних справ (ЄС) в Брюсселі організувати спеціальну зустріч, присвячену темам гібридної війни та дезінформації.

Посол Німеччини в Румунії Корд Майєр-Клодт сказав, що деякі сили, окремі особи, намагаються дискредитувати німецьку національну меншину в Румунії, і це має твердо засуджуватися. Ця заява була зроблена на заході, присвяченому 100-річчю Саксонської асамблеї, на якій 8 січня 1919 року підтримали рішення про приєднання Трансильванії до Румунії. Саме в Трансільванії партія німецької нацменшини Демократичний форум німців в Румунії (ДФНР) зараз є досить популярною. Заява посла пролунала через те, що президент Румунії Клаус Йоганніс став жертвою звинувачень та підроблених фото, де він пов’язаний з нацизмом.

Минулого тижня член окружної ради, який раніше був обраний до списків правлячої Соціал-демократичної партії (СДП) Румунії, поділився в Facebook фото, де Йоганніс був одягнений як нацистський офіцер. А минулого року Даріус Валков, колишній міністр фінансів та діючий економічний радник прем’єр-міністра Віоріки Денчіле, опублікував на сторінці Facebook відеомонтаж, на якому центристська політична партія, що представляє німецьку нацменшину в Румунії, Демократичний форум німців в Румунії (ДФНР), порівнюється з нацистською організацією. Також у цьому відео говорилося, що президент Румунії – лідер нацистської організації (Клаус Йоганніс раніше був партійним лідером ДФНР). Колишній міністр освіти Лівіу Поп також робив дискримінаційні заяви проти ДФНР.

З 14 січня шахтарі державної компанії «CE Oltenia», другого найбільшого виробника електроенергії в Румунії, влаштували страйки на більшості шахт компанії. Робітники просять підняття заробітної плати на 45 % та подвоєння надбавки за роботу у вихідні та ваучери на відпустку. Проте, «CE Oltenia», яка виробляє 20 % електроенергії країни, вже не перший рік зазнає збитків, вийшовши в мінус у 2018-ому, звинувачуючи в цьому минулорічне підвищення вартості квот на викиди вуглецю у 2,75 рази.

15 січня «CE Oltenia» запропонувала протестуючим шахтарям підвищення зарплат на 10-24 %, проте робітники відхилили пропозицію. Страйки розповсюдились на всю компанію. Шахтарі однієї з шахт заблокували поїзд, призначений для транспортування вугілля на електростанції.

«CE Oltenia» збирається звернутися до уряду з вимогою відмінити анонсовані податки у 2 % на доходи для вугільних компаній. За словами колишнього міністра енергетики Развана Ніколеску, скасування цього податку дасть змогу компанії підвищити зарплати працівникам. Зараз зарплати шахтарів становлять 535 євро (16 984 грн).

Місцевий суд задовольнив клопотання компанії «CE Oltenia» та визнав страйки шахтарів незаконними, проте протести продовжилися, працівники відмовилися повертатися на роботу. Керівництво компанії не  досягло компромісу з працівниками: робітники відхилили запропоноване підвищення зарплати на 150 євро (4 769 грн) + ваучери на відпустку на суму в 300 євро (9 537 грн) на рік.

Компанія буде втрачати до 3,2 млн. євро (101 млн. грн) на день, якщо через страйки вимушена буде закупати за підвищеними цінами електроенергію для забезпечення поставок споживачам, оскільки 17 січня на фоні проблем у компанії ціни на електроенергію для постачальників в країні досягли рекордно високого рівня.

18 січня Міністерство енергетики Румунії заявило, що шахтарі 7 з 10 шахт повернулися до роботи після досягнення компромісу між «CE Oltenia» та працівниками. Компанія пообіцяла підвищити зарплату на 214 євро (6 803 грн), 40 %, та не подавати до суду на працівників не дивлячись на незаконність протестів. З іншими трьома шахтами ще йдуть перемовини.

Міністр енергетики Антон Антон пообіцяв ужити заходів щодо відміни 2-відсоткового податку з обороту для вугільних електростанцій.

Профспілки румунської державної залізничної компанії «CFR» попросили уряд підвищити зарплату на 50 % та пообіцяли влаштувати акцію протесту 4 квітня, якщо вимога не буде виконана. Попит на масове підвищення заробітних плат росте на фоні успішних перемовин профспілок з державними компаніями, а саме, з оператором мережі метро Бухаресту «Metrorex» та виробником електроенергії «CE Oltenia». Робітники бухарестського метро отримали підвищення зарплат у 20%, шахтарям «CE Oltenia» – мають підвищити на 40 %.

Віктор Козленко, стажер УІМ

Залишити Коментар