» Новини » Медики, заробітчани, брекзіт і Словаччина – дайджест новин від сусідів

Медики, заробітчани, брекзіт і Словаччина – дайджест новин від сусідів

Уряд Словаччини потребує українських  працівників  у медичній сфері і переймається за своїх робочих мігрантів у Великій Британії через Brexit.  Які виклики кидає Brexit для Словаччини, читайте у новому дайджесті новин…

 

Останній тиждень Словаччини насичений зовнішньополітичними подіями, зокрема співробітництвом зі структурою НАТО. У середу, 23 січня, уряд  затвердив польоти безпілотних літаків НАТО через повітряний простір Словаччини у межах програми повітряної розвідки НАТО Alliance Ground Surveillance (AGS) НАТО. Мета прольоту безпілотників – отримати інформацію, необхідну для прийняття політичних і військових рішень.

Словацька Республіка бере участь у програмі AGS з 2009 року, коли був укладений Меморандум Програми на рівні Міністерств оборони держав-учасниць. До цієї системи залучені 26 країн, що входять до  Організації Північноатлантичного договору.

Варто зазначити, що в питаннях співробітництва з НАТО, уряд Словаччини координує політику з іншими учасниками “Вишеградської четвірки”, а саме Угорщиною, Польщею та Чехією. Чергова зустріч представників оборонних відомств та органів безпеки також пройшла 23 січня. Учасники вкотре заявили про спільні інтереси в межах НАТО, а також обговорили  питання міграції, тероризму та міжнародної злочинності.

Міграційне питання важливо для Словаччини не тільки в зв’язку з потоком біженців та переселенців з Близького Сходу та Африки, великим викликом є Brexit.

Прем’єр Словаччини Петер Пеллегріні  пообіцяв, що британські громадяни, які проживають у Словаччині, користуватимуться правами громадян ЄС у Словаччині,  у випадку, якщо Великобританія залишить ЄС без угоди. Також він додав, що  правова визначеність та збереження прав словацьких громадян, які проживають у Сполученому Королівстві, є надзвичайним інтересом Словацької Республіки. Пеллегріні зазначив, що Словаччина наразі не має угоди про соціальні відносини з Великобританією. Проте словацький уряд має намір внести зміни до декількох законів про Brexit, щоб гарантувати певний соціальний захист британським громадянам у Словаччині, зокрема тим, які там працюють.

Питання робочої міграції для Словаччини не обмежується лише країнами Євросоюзу та Великої Британії. Цього тижня не залишилося у стороні також і нагальне питання міграції українців до Словаччини. Наразі під пильним поглядом словацького уряду українські медичні працівники. За даними Інституту політики охорони здоров’я Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) в Словаччині наразі бракує 3500 лікарів. Нестача медичних працівників є глобальною проблемою, і Словацька палата медичних сестер і акушерок (SKSaPA) вже давно вказала, що тисячі медсестр також відсутні в Словаччині. Тому є припущення, що Словаччина залучить більше лікарів з інших країн, особливо з України. Однак, з іншого боку, SKSaPA зазначає, що прийом працівників з країни, що не входить до Європейського Союзу, може мати негативний вплив на якість надання медичної допомоги. На думку SKSaPA, спроби залучити медичних працівників  з третіх країн є одним з кроків, які не допоможуть медичній галузі та пацієнтам у Словаччині з точки зору якості послуг.

Яке рішення щодо українських мед. працівників прийме словацький уряд поки що невідомо, але в будь якому випадку, міграційну політику вже через місяць формуватиме новий уряд. Адже вже в березні цього року на Словаччину чекають парламентські та президентські вибори. Якби ж парламентські вибори у Словаччині були проведені вже цього січня, правляча партія Smer-SD  (соціал-демократи) знову отримала б 22,5 відсотка голосів, тож депутати з цієї партії зайняли б  40 місць у Національній раді СР.  Друге місце за кількістю місць у парламенті зайняла б партія SaS (ліберали) , результат якої склав би  12,3% – 22 мандати, а третє місце – SNS (націоналісти), – 19 місць  з кількістю 10,4% голосів. Про це свідчать результати опитування громадськості, проведеного компанією «Фокус» 23 січня 2019 року, за яким  було опитано 1013 респондентів. Згідно з результатами, до парламенту б загалом потрапили  8 політичних сил.

 

* НАТО “AGS” (Alliance Ground Surveillance) – система повітряної розвідки НАТО.

Валерія Півень,

стажер УІМ