» Новини » Словаччина: на порядку денному подолання корупції, діалог з Росією та дружні відносини з сусідами

Словаччина: на порядку денному подолання корупції, діалог з Росією та дружні відносини з сусідами

Фото: ua-reporter.com

Поки Україна радіє, що  піднялася на 10 сходинок  в  рейтингу індексів сприйняття корупції від Transparency International, посівши 120-е місце, Словаччина засмучена через почесне 57 місце. Глобальну проблему корупції обіцяють подолати і уряд, і опозиція, і кандидати в президенти…

Читайте також: МЕДИКИ, ЗАРОБІТЧАНИ, БРЕКЗІТ І СЛОВАЧЧИНА – ДАЙДЖЕСТ НОВИН ВІД СУСІДІВ

     Міжнародна неурядова організація Transparency International опублікувала свій щорічний рейтинг “Індекс сприйняття корупції”. Тому цього тижня увага світу була прикута до змін у показниках країн у порівнянні з минулим роком. Не виняток і Словаччина. Вона у  три рази знизилася у рейтингу індексів сприйняття корупції (ІСЦ). Зі 100 можливих балів, Словаччина отримала 50, та опинилась  на 57-му місці, приблизно на одному рівні з Йорданією та з Саудівською Аравією. Польща (36-е місце) та Чехія ( 38-е місце) посіли найвищу позицію серед країн V4. З іншого боку, Угорщина (64) зайняла  найнижчу позицію. Уряд Словацької Республіки поважає Transparency International, згідно з яким Словаччина погіршила сприйняття корупції за останній рік. Тому він обіцяє реалізувати ряд заходів, які покращують ситуацію у сфері ліквідації корупції. Опубліковані показники не обійшли стороною і опозицію існуючій владі.  Словацька опозиція, партія  SAS ( «Свобода і Солідарність», ліберали), а точніше її представники –  Яна Кішшова, Річард Сулик і Любомир Галько також відповіли на поточний рейтинг Словаччини. Зниження Словаччини на три позиції, на їхню думку, є не тільки важливим сигналом про кілька років стагнації, але і про продовження банкрутства. Водночас вони вказують на те, що у Словаччини попереду низка важливих виборів – президентські вибори, вибори в Європейський парламент і парламентські вибори. А це означає, що через кілька місяців Словаччина може подолати  погану тенденцію і знизити індекс сприйняття корупції.

Читайте також: МЕДИКИ, ЗАРОБІТЧАНИ, БРЕКЗІТ І СЛОВАЧЧИНА – ДАЙДЖЕСТ НОВИН ВІД СУСІДІВ

      Серед тих, хто обіцяє подолати корупцію є і Віце-президент Європейської комісії з енергетичного союзу Марош Шефчовіч. Саме він  очолив передвиборчий президентський рейтинг, незабаром після того, як оголосив, що балотується на пост президента. Це результати опитування агенства «Фокус», який  проводив дослідження з 16 по 23 січня. Шефчовіч, який має кар’єру дипломата, заявив про свою кандидатуру 18 січня. Він працює за підтримки правлячої партії Smer-SD (соціал-демократи), але на вибори йде як самовисуванець. Очолює рейтинг також Роберт Містрік, який працює за підтримки опозиції SaS. Шефчовіч і Містрік показали один і  той самий результат у 16,5%. До рейтингу агенство «Фокус» також включило Мирослава Лайчака, який міг би йти від правлячої пар тії Smer-SD, але відкликав свою кандидатуру. Наразі Мирослав Лайчак є Міністром закордонних та європейських справ Словаччини та головою Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) з початку 2019 року. З того часу, союзники НАТО оцінили, що Словаччина проявила себе як активний гравець на початку свого головування, адже вже встигла  підготувати дві місії – в Україні та Молдові. Зовсім нещодавно Лайчак здійснив робочий візит до України, а його наступна поїздка запланована до Москви. Вона має відбутися протягом наступних трьох тижнів. Голова ОБСЄ зазначив, що ступінь миротворчих амбіцій і те, чого ОБСЄ хоче досягти, багато в чому залежить від поведінки російської сторони. Крім того, він зазначив, що необхідно скористатися тим фактом, що Москва має знижений рівень діалогу з НАТО і напружені відносини з ЄС. ОБСЄ має сприймати цей факт як привід для спілкування , який слід використовувати.

Читайте також: МЕДИКИ, ЗАРОБІТЧАНИ, БРЕКЗІТ І СЛОВАЧЧИНА – ДАЙДЖЕСТ НОВИН ВІД СУСІДІВ

      Росія не єдина країна, з якою Словаччина намагатиметься вести діалог. Національна рада Словацької Республіки прийняла резолюцію про Угорщину та Польщу. Таким чином, Парламент бере до уваги пропозиції цих двох країн і заявляє, що буде активно залучений до використання всіх наявних можливостей для взаємного діалогу між Угорщиною, Польщею та інституціями Європейського Союзу, які відповідатимуть на всі відкриті питання. У резолюції також зазначається, що уряд Словаччини готовий продовжувати бути надійним, проєвропейським, прозорим і  конструктивним членом ЄС, завжди підтримуючи вирішення суперечок на основі діалогу, щоб підтримувати наднаціональні та дружні відносини з регіональними партнерами V4. Національна рада (представницький і законодавчий орган  Словаччини)  також закликає всіх зацікавлених сторін показати політичну волю до проведення конструктивного та ефективного діалогу з усіх поставлених питань, щоб зберегти єдність ЄС та зменшити напруженість.У Національній Раді зазначили, що напрямок зовнішньої політики Словаччини не змінився у зв’язку з прийняттям резолюції. Словаччина як і раніше є проєвропейською країною, але її уряд  також хоче зміцнити і регіональні інтереси.

Валерія Півень, стажер УІМ