» Новини » Кому вигідне відсторонення Супрун?

Кому вигідне відсторонення Супрун?

Фото: comments.ua

Для того, щоб зрозуміти кому вигідна відставка Супрун від виконання обов’язків дивимося хронологію.

Ініціатор – Ігор Мосійчук. Той самий, якого навіть затримували у Верховній Раді (процедуру потім визнали незаконною). Але як запевняв генпрокурор 9 червня 2016 року: “Кримінальне провадження не закрите” і “буде нове клопотання про затримання”. Проте, депутат Мосійчук формально не винен в корупційних діяннях, оскільки факт винності встановлює суд і тільки суд. Генпрокуратура мовчить.

Мосійчук подає позов про відсутність у Супрун компетенцій і повноважень займати посаду міністра. І другий позов – заборонити Супрун виконувати обов’язки до розгляду першого позову по суті.

Окружний адміністративний суд Києва задовольняє другий позов і тимчасово (до розгляду першого про компетенції по суті) забороняє Супрун виконувати обов’язки міністра. Дата розгляду основного позову мені поки невідома. Вангую – справа буде дуже довгою, на відміну від розгляду справи про “тимчасову заборону”.

Це той самий суд, який поновив на посаді Насірова.

Судова влада проявила дивовижну принциповість. Принциповість проявив і депутат Радикальної партії. Але дивно, чому РПЛ не виявила такої ж принциповості в справі генерала Ігоря Павловського, заступника міністра оборони, якого затримали за підозрою в розкраданні 149 млн грн на паливі для армії, але потім рішенням апеляційного суду Києва відпустили. І зараз він працює заступником міністра оборони і продовжує займатися закупівлею матеріальних цінностей для відомства.

Ще одна важлива ремарка: про партію Ляшка кажуть, що вона знаходиться в орбіті Ахметова. Якщо це так, то піти проти волі “генерального спонсора” неможливо. Значить є найвища згода власника шахт, заводів, ФК і пароплавів.

Є зволення, є і результат. РПЛ може поставити собі жирну галочку в справі Супрун і використовувати це на виборах. Як? Кандидат в президенти Олег Ляшко декларує захист звичайних жителів села від “антинародної реформи Супрун”. Відставка в.о. міністра – явна “перемога”.

Але кандидат Олег Ляшко працює на одному електоральному полі з кандидатом Юлією Тимошенко. Вони, треба визнати, варті один одного.

Однак, з огляду на обмеженість електорального поля, якщо добирає Ляшко, не добирає Тимошенко.

Другий аспект: поразка Супрун означає посилення її опонента пані Богомолець, депутата БПП, керівника профільного комітету ВР.

Третій аспект: працівники медичної сфери – бюджетники – дуже важливий, піддатливий і потрібний матеріал в будь-якій електоральній гонці.

А тепер задаємо собі просте запитання: кому вигідно, щоб не добрала Тимошенко? Кому вигідно посилення Богомолець?Відповівши на це питання ми відповімо на головне: кому вигідна відставка Уляни Супрун?

Кажуть, що ця возьня може загальмувати медичну реформу. Та кому цікава доля цієї реформи коли вибори на носі?

Ігар Тишкевич, експерт програми “Міжнародна і внутрішня політика” Українського інституту майбутнього

Оригінал

Матеріал було вперше опубліковано на Gazeta.ua