» Без категорії » Зустрічі Додона в Москві на тлі виборчих перегонів: новини Молдови за тиждень

Зустрічі Додона в Москві на тлі виборчих перегонів: новини Молдови за тиждень

Ігор Додон із зустрічей в Москві з патріархом Кирилом та Володимиром Путіним літаком «Газпромавіа» полетів одразу на зустрічі в регіонах. Тим часом в самій Молдові основні партії продовжують наполягати на неможливості укладення союзу між ними після виборів, а соціологи продовжують фіксувати значний електоральний відрив Партії соціалістів, але без перспективи самостійно сформувати уряд.

 

З 29 по 31 січня президент Ігор Додон перебував з офіційним візитом в Росії. Там він зустрівся зі спецпредставником президента РФ по Молдові Дмитром Козаком, головою «Газпрому» Олексієм Міллєром, головою Ради Федерації Валентиною Матвієнко та президентом Володимиром Путіним. Крім цього, Додон відвідав захід, присвячений 10-річчю обрання Володимира Гундяєва на посаду патріарха РПЦ. Але ключовою стала саме зустріч з Путіним. Додон робив акцент на конкретних досягненнях, щоб напередодні парламентських виборів продемонструвати, що саме соціалісти – це та сила, яка здатна налагодити відносини з Росією та добиватися практичних результатів. Зокрема, президент Молдови вкотре подякував своєму російському візаві за амністію молдовських мігрантів та повідомив, що вже тисячі молдован скористалися цим механізмом. Також сторони домовились і по ключовому питанню візиту – врегулювання транзиту молдовських товарів в Росію територією України. Володимир Путін повідомив, що Молдова зможе вільно експортувати свої товари в РФ і вони будуть виведені з-під санкцій, нещодавно запроваджених проти України. Візит закінчився певним курйозом – Ігор Додон не зміг вилетіти з Москви тоді, коли було заплановано, через погані погодні умови в Кишиневі. В результаті він повернувся Додому літаком, який йому надало керівництво РФ. Як пишуть ЗМІ, літак належить «Газпромавіа».

Характерно, що під час зустрічей з російськими високопосадовцями Ігор Додон не обмовився про відкриття так званого «представництва» Придністров’я в Москві попереднього тижня, тоді як МЗС Молдови навіть викликало посла РФ в країні для пояснення ситуації та звертало увагу ОБСЄ та представництв інших держав та організацій на такі провокативні дії ПМР. Ще однією провокацією уряд Молдови вважає указ голови ПМР Вадим Красносєльского, у якому село Варениця, що знаходиться на підконтрольній Молдові території на правому березі Дністра вважається таким, що «тимчасово перебуває під контролем Молдови». Голова місії ОБСЄ в Молдові Клаус Нойкірх вже висловив своє занепокоєння зростанням напруженості між сторонами та закликав Молдову і ПМР утриматися від дій, що можуть бути розцінені як провокаційні.

Після повернення в Кишинів Ігор Додон розпочав свій тур країною (щоправда, без томосу). Офіційно президент хоче почути про проблеми простих людей від них же, але насправді це ніщо інше, як спосіб передвиборчої агітації за Партію соціалістів. Водночас і партія активно демонструє свій безпосередній зв’язок з Додоном. Зокрема, 29 січня на черговій прес-конференції її керівники як один з своїх пріоритетів після перемоги на виборах визначили зміни до Конституції, які перетворили б Молдову на президентську республіку, надавши Додону реальні повноваження, яких йому не вистачає для реалізації своєї політики.

Однак поки соціологічні дослідження свідчать про те, що шанси Партії соціалістів одноособово взяти більшість на виборах досить примарні (не кажучи вже про конституційну більшість). Зокрема, нове опитування Асоціації соціологів і демографів показує, що ПС мають 40,5% підтримки, Демократична партія – 15,9%, блок ACUM – 15,7%. Не варто забувати, що ці показники стосуються лише половини місць у парламенті, інша половина буде обрана за мажоритарними округами. Все ж ймовірність того, що одна з трьох великих сил молдовської політики зможе отримати необхідний 51 мандат (з 101) в парламенті, досить низька. Гостроти ситуації додає те, що ці партії виключають можливість формування коаліції одна з одною. Це вчергове підтвердили заступник голови Партії дія і справедливість Міхай Попшой та Ігор Додон в його інтерв’ю для ТАСС. Отже, можливо, зараз Молдова прямує до чергової політичної кризи.

Яр Батог, стажер УІМ

Залишити Коментар