» Без категорії » Угорщина за тиждень: активні контакти з США, Вишеградською групою, нові соціальні ініціативи та проблеми зі свободою слова

Угорщина за тиждень: активні контакти з США, Вишеградською групою, нові соціальні ініціативи та проблеми зі свободою слова


Фото: unn.com.ua

Знаковою подією цього тижня став перший за останні 8 років візит Державного секретаря США в Угорщину. Зближення із Сполученими Штатами відбулось саме з приходом до влади Дональда Трампа : обидві держави поділяють думку щодо низки міжнародних політичних питань. Минулої середи Міністр закордонних справ Петер Сіярто також відвідав Вашингтон. На зустрічі обговорювалась зменшення залежності від російського газу, спільні зусилля у боротьбі з ІДІЛ та співробітництво в рамках НАТО. Угорщина не забуває дбати й про регіональне лідерство – Віктор Орбан зустрівся з прем’єр-міністрами Вишеградської групи та канцлером Ангелою Меркель. Орбан знову наголошує на тому, що саме ці країни в майбутньому стануть двигуном Європейського Союзу. А от у відносинах з українцями, здається, знову проблеми. Угорщина порушила 370 справ проти українців, які незаконно отримали паспорти: без знання угорської мови або ж на іспит замість них приходили інші люди…Про це та інше читайте у дайджесті новин Угорщини.


11 лютого Державний Секретар США Майк Помпео відвідав Будапешт. Це перший візит до Угорщини Державного секретаря за 8 років. Міністр закордонних справ і торгівлі Петер Сіярто заявив на на спільній прес-конференції: “Ми почали відновлювати третій стовп угорсько-американських відносин, а саме політичні відносини. Це багато в чому пояснюється тим фактом, що угорський уряд і адміністрація США на чолі з президентом Дональдом Трампом представляють той самий або дуже схожий підхід до низки загальних і міжнародних політичних питань. Сполучені Штати можуть розраховувати на Угорщину як надійного оборонного і військового союзника”. Він підкреслив, що обидва уряди переслідують патріотичну політику, а це означає, що національні інтереси – на першому місці, а безпека громадян є першочерговим завданням.
США не тільки є другим найбільшим інвестором в Угорщині, забезпечуючи робочими місцями близько 105 000 угорців, але є також значні досягнення і в інших сферах: у листопаді минулого року прем’єр-міністр Орбан провів важливі енергетичні переговори з міністром енергетики США Ріком Перрі в Парламенті і закликав до диверсифікації енергопостачання в Центральній Європі. У грудні, підписавши Меморандум про взаєморозуміння, дві країни об’єднали зусилля для посилення координації та допомоги переслідуваних християнських громад на Близькому Сході. Тільки у 2018 році Петер Сіярто побував у США 4 рази, щоб працювати над двосторонніми питаннями політичної та міжнародної безпеки та обмінятися думками щодо поточних торговельних питань між Європейським Союзом та США. За попередньої адміністрації США, у відносинах Угорщини зі Сполученими Штатами були деякі складні моменти.
Минулої середи Міністр закордонних справ Петер Сіярто здійснив також офіційний візит до Вашингтона. Радник з питань національної безпеки США Джон Болтон написав, що під час візиту Сіярто в Білий дім обговорювалося «співробітництво в галузі оборони, енергетичне різноманіття, протистояння російському впливу і підтримка спільної прихильності до НАТО».
На зустрічі також обговорювався внесок Угорщини у боротьбі з ІДІЛ. Сіярто сказав, що незалежно від військових успіхів проти ІДІЛ, терористичне угрупування все ще становить серйозну глобальну і регіональну загрозу, і Угорщина готова продовжувати боротися з нею. Виступаючи на зустрічі міністрів закордонних справ, яку скликав держсекретар США Майк Помпео, Петер Сіярто сказав, що Угорщина допомагає у боротьбі з ІДІЛ на трьох фронтах:
• Перший фронт – зусилля Угорщини на полі бою. В Угорщині 200 військовослужбовців, що перебувають у Іраку, здійснюють навчальні, консультативні та допоміжні завдання.
• Другий фронт складається з допомоги, яку Угорщина надає переміщеним християнам з Близького Сходу, повертаючись на батьківщину. Він висловив занепокоєння Угорщини, що якщо ці громади не зможуть повернутися на батьківщину, “вакуум”, створений їх від’їздом, буде заповнений ІДІЛ.
• Третій фронт заважає міжнародним бойовикам IДІЛ повертатися до Європи. В ІДІЛ служить було близько 5000 бійців з Європи. Тому, за його словами, коаліція повинна зробити все можливе, щоб захистити кордони своїх країн таким чином, щоб бойовики не могли повернутися на континент.

Під час офіційного візиту до Сполучених Штатів міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто також обговорив можливість диверсифікації імпорту газу в Угорщину з міністром енергетики США Ріком Перрі. Він сказав, що Угорщина зробила всі необхідні кроки в інтересах зменшення залежності від газу з боку Росії. Наступний крок до диверсифікації залежить від одного з союзників Угорщини НАТО і від країн-членів Європейського Союзу.

Ще однією важливою подією у зовнішній політиці Угорщини цього тижня стала зустріч прем’єр-міністр Віктора Орбан  з прем’єр-міністрами Вишеградської групи та канцлером Німеччини Ангелою Меркель у Братиславі в четвер. У фокусі обговорення були майбутні вибори до Європарламенту. Орбан підкреслив, що до європейських парламентських виборів, “коли європейські громадяни зроблять свій вибір” ЄС не слід приймати серйозних рішень.

Прем’єр-міністр також додав, що співпраця між Вишеградською четвіркою і Німеччиною має продовжуватися після виборів до ЄП у травні.  Учасники зустрічі погодилися на необхідності сильної Європи і пообіцяли співпрацювати з цією метою. За словами Орбана, Європейський Союз “не буде таким, яким він був раніше” після того, як відбудуться вибори,  “Ми можемо обговорювати, чи демократія повинна бути ліберальною, неліберальною або християнською, але люди не можуть бути виключені з її формули. Якщо ми нехтуємо волею європейських громадян, ми будуватимемо не Європейський Союз, а імперію».

У соціальній політиці Угорщини нові успіхи. Уряд продовжує розвивати політику підтримки сімей. Прем’єр-міністр Орбан оголосив новий  план дій із захисту сім’ї з семи пунктів:

– кожна жінка, яка не досягла 40-річного віку, матиме право на отримання пільгового кредиту, коли вперше одружується.

– Пільговий кредит на купівлю сімейних будинків буде розширений; сім’ї, які виховують двох або більше дітей, тепер також зможуть використовувати його для придбання будинків.

– Прем’єр-міністр заявив, що уряд виплатить 1 мільйон форинтів іпотечного кредиту сім’ям з двома чи більше дітьми.

– Більше того, жінки, які мали і виховували принаймні чотирьох дітей, будуть звільнені від сплати податку на доходи фізичних осіб протягом усього життя.

– Уряд розпочне програму субсидій на купівлю автомобілів для багатодітних сімей.

– Сім’ї, які виховують принаймні трьох дітей, матимуть право на отримання гранту у розмірі 2,5 мільйона форинтів (8000 євро) на придбання нового автомобіля.

– Бабусі й дідусі також матимуть право на оплату догляду за замість батьків.

Вісім з десяти угорців підтримують політичні рішення уряду щодо підтримки сім’ї. Згідно з опитуванням, проведеним Nézőpont, опублікованим у суботу, 81% респондентів раді, що уряд приділяю значну увагу сімейні політиці, а 69% виступають за надання більшої підтримки сім’ям. Опитування було проведено в листопаді 2018 року на основі телефонних інтерв’ю з 1000 людьми.

Хоч уряд і піклується про своїх громадян, але рівень демократії неухильно падає. На цьому тижні Freedom House опублікувала своє щорічне видання 2019 року «Свобода у світі», яка розглядає стан демократії, політичних прав і громадянських свобод у всьому світі. Хоча минулого року Угорщина була визнана «вільною», статус країни впав до «частково вільної» у 2018 році.

Freedom House пояснює цю зміну на своєму веб-сайті, заявивши, що «статус Угорщини знизився з «Вільного» на «Частково вільний» через постійні напади на демократичні інститути країни партією прем’єр-міністра Віктора Орбана, яка використовувала свою парламентську більшість для накладання обмежень від 2010 року, щоб контролювати опозицію, ЗМІ, релігійні групи, наукові кола, суди, шукачів притулку та приватний сектор.

Це не перший рік, коли Угорщина отримала критичну оцінку від Freedom House. Країна опустилася більш ніж на 20 балів, очоливши найбільш драматичний спад, коли-небудь наведений Freedom House в Європейському Союзі.

Не менш приголомшливою новиною цього тижня став скандал через незаконне отримання права на проживання багатьох іноземців. Опозиційна партія «Демократична коаліція» попросила прем’єр-міністра Віктора Орбана пояснити, чому тисячі іноземців отримали угорський дозвіл на проживання.

В останні 2 роки Офіс імміграції та притулку видав дозвіл на проживання більше 9000 чоловік. Опозиція наполягає на тому, що, як і у випадку з особами з резидентськими облігаціями, ці люди не були перевірені, і влада не знала про їхню національність.

Опозиційна «Демократична коаліція» попросить нотаріусів у північно-східній Угорщині розпочати розслідування щодо вигаданих угорських адрес, заявлених українцями, які, можливо, обманним шляхом взяли участь у загальних угорських виборах 2018 року. ДК посилалась на прокуратуру, яка підтвердила в понеділок, що угорське громадянство було надано 370 українським громадянам, у яких немає угорських предків або зв’язків з Угорщиною, а також не володіють угорською мовою. До того ж є інформація, що в одному будинку проживає 203 особи.  Зараз побоюються, що такі обманні дії поставлять під загрозу прозорість майбутніх виборів до Європарламенту та місцеві вибори Угорщини восени.

Тетяна Корнійчук, стажер УІМ

Залишити Коментар