» Новини » Спікер парламенту проти санкцій, накладених на Росію, учасники масових протестів в Словаччині проти спікера

Спікер парламенту проти санкцій, накладених на Росію, учасники масових протестів в Словаччині проти спікера

Через рік після вбивства журналіста Яна Куцяка на вулиці Словаччини знову вийшли активісти, обурені відсутністю змін у країні та владою, яка покриває злочинність та корупцію. Паралельно у Братиславі відбулася акція протесту фермерів, які також незадоволені чинною владою…

Голова Національної Ради Словаччини (Парламенту країни) Андрій Данко, черговий раз «відзначився» спробою розвинути контакти з Москвою – провів в столиці РФ зустріч з Головою Державної Думи РФ В’ячеславом Володіним та висловився за скоріше припинення санкцій проти Росії. Вона, за словами словацького політика була дружньою і професійною. Данко підкреслив, що хотів би зустріти Володіна в Братиславі, але це неможливо на даний момент через санкції, введені Європейським Союзом у зв’язку з його участю в анексії Криму. Тому, Андрій Данко висловив надію на те, що санкції скоро припиняться і зустрічі з російськими представниками зможуть проходити і в Братиславі. Партнери підкреслили гарні відносини між двома парламентами, які можна ще більше поглибити, з метою зміцнення економічного співробітництва між країнами. Андрій Данко також заявив, що буде продовжувати розвивати партнерські стосунки з Росією, адже вона є важливим стратегічним партнером для Словаччини у різних сферах, так само як і США.
У свою чергу, Міністр закордонних і європейських справ Словаччини Мирослав Лайчак, назвав візит Андрія Данка до Росії досить незвичним. За його словами, Міністерство дізналось про нього за два дні до приїзду Данка у Росію, а зазвичай, посольства мають узгодити та обговорити зустріч заздалегідь.
Андрія Данко також згадали і на протестній акції цього тижня. Активісти закликали його подати у відставку і назвали Данко ганьбою словацького парламенту. Протести були присвячені річниці вбивства журналіста Яна Куцяка* та його нареченої Мартіни Кушнірової. Тисячі словаків знову вийшли на вулиці, щоб вшанувати пам’ять вбитого журналіста і його нареченої, повторивши вимоги, на яких наполягали протягом останнього року. До акції приєдналися люди з інших міст та країн. Зокрема, на протесті був присутній батько Яна Куцяка, Йозеф Куцяк, який подякував організаторам протесту та людям, які підтримували його сім’ю в цей важкий час. Один з організаторів, Юрай Шеліга наголосив, що вимоги активістів все ще тривають: вони все ще закликають до незалежного розслідування вбивства журналіста, без політичного втручання. Крім того, учасники протесту згадали про Роберта Фіко, який фігурував у розслідуваннях Яна Куцяка, а нещодавно мав намір балотуватися на посаду конституційного судді. Натовп закликав посадити Фіко за грати та піти з посади. Представники вчених і неурядових організацій також звернулися до натовпу зі сцени. Крім того, активісти подякували фермерам, які долучилися до протестів, адже їх об’єднує спільна мета: прибрати уряд, який покриває шахрайство і корупцію у країні.
Акція протесту фермерів припала на ті ж дати, що й день пам’яті вбивства журналіста. 20 лютого фермери заблокували один з головних мостів столиці і кілька прилеглих вулиць, незважаючи на попередню обіцянку, що їхній протест не вплине на рух транспорту у Братиславі. Фермери прибули до Братислави, щоб обговорити питання консолідації земель, можливості фермерів отримати землю і як Агентство сільськогосподарської оплати (PPA) ігнорує права власності. Фермери також зустрілися з Прем’єр-міністром Словаччини Петером Пеллегріні. За результатами зустрічі єдиною пропозицією, яку вони визнали, є створення екологічної кримінальної поліції.
На протести фермерів відреагувала також Міністр внутрішніх справ Деніса Сакова, яка заявила, що зацікавлена у створенні спеціальних органів з подолання екологічної злочинності. Вона додала, що ці органи стосуються не лише фермерів, а ще й забруднення навколишнього середовища. За її словами, екологічна злочинність також включає нелегальні звалища, передачу ядерних матеріалів, або знищення хімічної зброї. Це речі, які турбують не тільки наше покоління, але й покоління наших дітей, тому, на думку Сакової, екологічні проблеми не можна відкладати на потім.

* Ян Куцяк— словацький журналіст, який зосереджувався головним чином на розслідуванні податкового шахрайства кількох бізнесменів, пов’язаних із словацькими політиками вищого рівня. У лютому 2018 року був убитий невідомою донині людиною, з мотивом вбивства, очевидно, пов’язаного з його журналістською діяльністю. Вбивство Яна Куцяка привернуло світову увагу як перше убивство журналіста в історії Словаччини і спричинило масові протести та загальне потрясіння по всій країні.

Валерія Півень, стажер УІМ