» Новини » Вибори пройшли – питання залишилися. Дайджест новин Молдови

Вибори пройшли – питання залишилися. Дайджест новин Молдови

Фото: nokta.md

24 лютого в Молдові пройшли парламентські вибори, результати яких поки залишають у невизначеності політичне майбутнє країни.

В останній тиждень перед виборами основні партії зробили останній ривок, намагаючись здобути прихильність виборців, та означили свої позиції у післявиборчий період.

Ігор Додон 22 лютого на телеканалі НТН Молдова заявив, що 25 або 26 лютого, після того, як буде зрозуміло післявиборчий розклад, він запросить до себе лідерів всіх партій, що пройдуть до парламенту для того, щоб обговорити недопущення дестабілізації країни. Крім цього, він сказав, що у разі неспроможності партій домовитися, відбудеться голосування за уряд меншості і якщо воно буде невдалим, то парламент піде на перевибори. А напередодні дня голосування він звернувся до молдован і закликав їх прийти на виборчі дільниці.

Один з лідерів Демократичної партії, чинний прем’єр-міністр Павло Філіп дав інтерв’ю Euractive, де згадав досягнення правління демократів та заявив, що вони готові забути розбіжності з іншими проєвропейськими партіями (мається на увазі блок ACUM), щоб не дати зруйнувати відносини Молдови з ЄС. Інший лідер партії Володимир Чеботарь не виключив і союзу з Партією соціалістів, зазначивши, що при цьому компромісу не підоягатиме Угода про асоціацію. Вплинути на вибори спробувала і Росія – 22 лютого МВС РФ відкрило нову справу проти Володимира Плахотнюка, звинуваючи його у відмиванні грошей у 2014 році. Демократи звинувачення відкинули та назвали цю справу втручанням у виборчий процес.

Натомість кандидати блоку ACUM 21 лютого підписали колективне зобов’язання не вступати в союз з Демократичною партією, Партією соціалістів та Партією Шора у новому парламенті. У той же день лідери ACUM Майя Санду і Андрея Нестасє звинуватили владу у спробі отруїти їх ртуттю та згодом оприлюднили аналізи, які підтверджують підвищений вміст ртуті у їх крові. За словами опозиціонерів отруєння відбулось більше року назад, однак його наслідки не пройшли досі. Представники Демократичної партії сказали, що такі заяви – не більше, ніж передвиборча боротьба.            

24 лютого відбулись самі вибори до парламенту. Явка становила 49%, що менше, ніж у 2016 і 2014 роках. Не обійшлось без скандалів. Найбільше уваги до себе прикували придністровські округи, де були зафіксовані підвіз та підкуп виборців. При цьому демократи та соціалісти звинувачували один одного в організації цього, а ACUM заявили, що не визнають результати виборів в одномандатних придністровських округах та подадуть скаргу в прокуратуру. За результатами обробки 98,5% голосів перше місце за партійними списками зайняла Партія соціалістів з 31,3%. Друге місце з 26,3% отримав блок ACUM, а третє – Демократична партія, у якої 23,9%. Потрапляє до парламенту також Партія Шора – 8,4%. Також на даний момент вже є попередній розклад з урахуванням мажоритарних округів. ПС отримує 34 мандати, ДПМ – 31, ACUM – 26, Партія Шора – 7, ще 3 депутати – безпартійні. Таким чином, як і прогнозувалося, жодна партія не змогла самостійно взяти більшість для одноособового формування парламенту (51 мандат).

Лідери партій вже означили свої позиції після попередніх результатів. Очільник Демократичної партії Влад Плахотнюк заявив про готовність вести переговори зі всіма партіями, що пройшли до парламенту. Зінаїда Гречаний з Партії соціалістів звернула увагу на грубі порушення в ході голосування та пообіцяла оскаржити результати виборів у 6 мажоритарних округах. За її словами, Партія соціалістів не висловлюватиметься щодо законності виборів, поки ці скарги не будуть розглянуті і взагалі – не виключена можливість дострокових виборів. Президент Ігор Додон виступив зі схожим меседжем – спочатку Конституційний суд повинен дати оцінку законності голосування. Разом з тим він зазначив, що готовий дати партію майданчик для переговорів щодо створення коаліції. Він особливо наголосив на тому, що коаліція повинна бути союзом партій, а не «коаліцією меншості» чи союзом однієї партії з перебіжчиками з іншим. Таку заяву можна розцінювати і як готовність до переговорів соціалістів з демократами. У свою чергу Майя Санду і Андрей Нестасє заявили, що вибори не були вільними та чесними і пообіцяли надати докази масштабних фальсифікацій. Важливі і заяви міжнародних спостерігачів. Зокрема, Міжнародний Республіканський Інститут та ОБСЄ загалом позитивно оцінили виборчий процес, хоч і відзначили ряд порушень.

Тепер варто очікувати коаліційних переговорів. Оскільки ACUM напередодні виборів пообіцяли не вступати ні з ким в коаліцію та не визнають результатів виборів, шанси на їх участь у формуванні уряду разом з ДПМ невеликі. Тому залишаються 3 основні варіанти:

  • Широка коаліція Демократичної партії і Партії соціалістів, куди може приєднатися і Партія Шора. Такий варіант коаліції матиме більше 70 «штиків» в парламенті, однак для його формування потрібні великі поступки всіх сторін і тому він не є найімовірнішим;
  • Уряд меншості, створений Демократичною партією разом з Партією Шора. Для затвердження уряду вони можуть заручитися підтримкою депутатів з інших партій (які можуть підтримати такий уряд під приводом необхідності уникнути дестабілізації країни або просто проголосувавши за його призначення, або змінивши партійну приналежність);
  • Перевибори, якщо партії все ж не зможуть домовитися і у новому парламенті не знайдеться голосів для призначення уряду.

Яр Батог, стажер UIF