» Без категорії » Угорська дипломатія за тиждень: ні мігрантам, так “захисту” угорців у сусідніх державах

Угорська дипломатія за тиждень: ні мігрантам, так “захисту” угорців у сусідніх державах

Цього тижня угорські політики відзначили динамічний розвиток відносин за останні 7 років із Австрією, провели дводенну зустріч з Нетаньяху, обговорили оборонну та енергетичну співпрацю з Норвегією. Угорщина не забуває дбати про національні меншини. Угорський віце-прем’єр Жолт Семен і лідери чотирьох організацій етнічних угорських громад Карпатського басейну підписали декларацію про співробітництво в рамках ЄС. Відповідно до угоди, вони спільно сприятимуть інтересам угорських громад у Карпатському басейні в Європейському Союзі. Загалом у цьому році на підтримку інвестиційних проектів національних меншин Угорщини виділено 951 млн. форинтів та існує 52 програми підтримки. Про це та інше читайте у підбірці новин Угорщини за 20-26 лютого.

20 лютого 2019 року Президент Угорщини Янош Адер провів переговори з австрійським колегою у Відні. На його думку, «економічні відносини між Угорщиною та Австрією посилилися динамічно протягом останніх семи років». Австрія як і раніше є одним з основних економічних партнерів Угорщини – третім за величиною іноземним роботодавцем та інвестором в Угорщині. Два лідери також обговорили питання розширення ЄС та ситуацію на Західних Балканах. Президент Адер заявив, що він і Ван дер Беллен домовляються про необхідність інтеграції держав Західних Балкан до ЄС, додавши, що країни-кандидати повинні виконувати вимоги організації, а вона в свою чергу повинна бути послідовною, передбачуваною і принциповою у своєму підході до вступу країн Західних Балкан. Президент Австрії високо відзначив провідну роль Угорщини в ЄС у сфері інформаційних технологій. Він також пообіцяв, що Угорщина та Австрія спільно відзначатимуть 30-ту річницю демонтажу залізної завіси.

21 лютого 2019 року Міністр закордонних справ Угорщини Пітер Сіярто зустрівся із колегою з Кабо – Верде Луїсом Філіпе Таваресом у Будапешті. Сіярто зазначив, що для Європи важливо співпрацювати «з африканськими країнами, які не прагнуть до створення так званих легальних каналів міграції, адже ті, хто заохочує їх, лише полегшують шлях для терористів повернутися до Європи». Кабо Верде, на його думку, була саме тією державою, яка усіма шляхами стримувала нелегальні потоки мігрантів до Європи.

Прем’єр-міністр Віктор Орбан також провів дводенну зустріч з прем’єр-міністром Ізраїлю Бенджаміном Нетаньяху в Єрусалимі у день скасованого саміту Вишеградської групи-Ізраїль, який буде перенесений через несхвалення Польщі коментарів Нетаньяху щодо ролі поляків у Голокості. Орбан розповів колезі із Ізраїлю про майбутні вибори до Європейського Парламенту, “важливою метою яких буде подолання антисемітизму в Європі”. Після виборів з’являться нові європейські лідери, “які не фінансують НУО, не втручаються в політичні справи і не сприяють антиізраїльській позиції”. В свою чергу, Нетаньяху подякував Орбану за підтримку Угорщини Ізраїлю у міжнародних організацях, таких як Європейський Союз та Організація Об’єднаних Націй. Крім того, угорський уряд відкриє зовнішньоторговельне представництво в Єрусалимі, і цей крок є “ще одним на шляху до налагодження тісніших угорсько-ізраїльських зв’язків”. Наразі в Угорщині діють 210 ізраїльських компаній. Орбан також висловив засмучення з приводу відсутності Польщі на переговорах, відзначивши тісну співпрацю між Угорщиною та Польщею, та висловив сподівання, що «Польща та Ізраїль обговорять та вирішать цю ситуацію».

Крім того, Міністр закордонних справ Петер Сіярто зустрівся із норвезьким колегою в Будапешті. Норвегія є ключовим партнером Угорщини в оборонній та енергетичній співпраці. На спільній прес-конференції Сіярто відзначив, що хоча Угорщина і Норвегія мають різні погляди на певні питання, це не виключає тісної співпраці в інших конкретних сферах. “Ми досі вважаємо, що наші відносини повинні базуватися на взаємній повазі”, – сказав Сіярто. До прикладу, тактична радіосистема угорської армії постачається норвезькою компанією. Угорщина придбає ще 860 радіостанцій від цієї компанії цього року, в результаті чого загальна кількість радіостанцій, що використовуватимуться угорськими військовими, становитиме 4,600. Петер Сіярто також  підтвердив підтримку Угорщиною членства Норвегії в Раді Безпеки ООН у 2021-22 роках.  З точки зору економічних зв’язків, Сіярто відзначив продовження досліджень угорської нафтогазової компанії Mol на норвезькому континентальному шельфі з 2015 року. Норвегія, як другий найбільший постачальник природного газу в ЄС, вважається можливим партнером у диверсифікації імпорту енергії в Угорщині.

Угорщина не забуває дбати про національні меншини. Угорський віце-прем’єр Жолт Семен і лідери чотирьох організацій етнічних угорських громад Карпатського басейну підписали в п’ятницю в Коложварі (Клуж-Напока), в західній Румунії, декларацію про співробітництво в рамках ЄС. Відповідно до угоди вони спільно сприятимуть інтересам угорських громад у Карпатському басейні в Європейському Союзі. Вони також забезпечать захист прав корінних меншин і наполягатимуть на прийнятті закону про захист європейських меншин. Угода також передбачає забезпечення етнічних угорців задовільними умовами життя на їх рідній землі. Вона наполягає на тому, що Європейський Союз повинен підтримувати ці зусилля за рахунок збільшення, а не зменшення коштів. Окрім Жолта Семена, документ підписали представники Румунії, Сербії, Словаччини та Закарпаття.

Загалом у цьому році на підтримку інвестиційних проектів національних меншин Угорщини виділено 951 млн. форинтів державних грантів, заявив у четвер державний секретар з питань національних меншин. Державний грант охоплює 52 інвестиційні проекти, переважно державні навчальні заклади, в 21 населеному пункті, сказав Міклош Солтеш на прес-конференції. У минулому році для проектів національних меншин було надано 850 мільйонів форинтів.

Минулого тижня Угорщина потерпала від критики нового плану сімейної політики з боку Швеції. Одразу ж на захист Угорщини виступили ряд держав. 21 лютого 2019 року Радник колишнього британського прем’єра також високо оцінив сімейну політику Угорщини. Філіп Блонд заявив, що угорський план дій є “надзвичайно прогресивною, перспективною програмою”, яка “стабілізує сім’ї, коли вони є найбільш вразливими”.  Блонд підкреслив, що жінки “платять високу ціну за народження дитини”, що, до речі, ставить майбутніх батьків у невизначеність у суспільствах, де народження дітей не винагороджується. Угорський уряд намагається запобігти міграції найбільш кваліфікованої робочої сили в Західну Європу, і це повинно “створити можливості для людей відчувати себе в безпеці і створити сім’ю”. Що стосується позиції угорського уряду щодо міграції, Блонд сказав, основною проблемою, яка призвела до Brexit, крім економіки, була сама міграція. Він також підкреслив, що відмова від міграції – це не лише угорське явище; в цьому відношенні весь регіон Центральної та Східної Європи стоїть перед “космополітичною Європою”.

Щодо сімейної політики уряд вирішив запровадити спеціальну версію своєї схеми субсидій на купівлю житла для сімей, відому як “CSOK”, орієнтовану саме  на сільську місцевість. Програма буде пристосована до потреб міст і сіл, де проживає менше 5 тис. жителів. Загалом вона охопить 2031 село. Сім’ям буде виділятись 600 000 форинтів після народження однієї дитини, 2,6 мільйона форинтів після двох дітей та 10 мільйонів форинтів після трьох дітей для купівлі, а також розширення та реконструкції старих будинків. Нову схему планують розпочати 1 липня або найпізніше 1 вересня. За оцінками уряду, програма буде коштувати 70-80 мільярдів форинтів щороку,  хоча може досягати 100 мільярдів доларів. У спробі зробити села більш привабливими для мешканців та запобігти депопуляції, уряд виділив 150 мільярдів форинтів для цієї програми “Угорські села”.

Угорщина продовжує боротись із проблемою забруднення повітря. Заходи, включені до національної схеми зменшення забруднення повітря, дозволять Угорщині виконати суворі директиви Європейського Союзу щодо зменшення забруднення повітря до 2030 року. З 2011 року близько 160 мільярдів форинтів було витрачено в таких галузях, як промислове виробництво, транспорт, сільське господарство та суспільне життя для поліпшення якості повітря. Завдяки тендерам, що підтримують модернізацію систем опалення та підвищення енергоефективності будівель, понад 412 тисяч домогосподарств скоротили забруднення з 2010 року.

Тетяна Корнійчук, стажер UIF

Залишити Коментар