» Новини » Наш уряд думає як скасувати ФОП, поляки скасовують… податок на прибуток для молоді-ФОП

Наш уряд думає як скасувати ФОП, поляки скасовують… податок на прибуток для молоді-ФОП

Чим жила Польща минулого тижня? Правляча ПіС презентувала нову програму, у якій – скасування податків на прибуток ФОП для молоді, суттєве розширення програми допомоги батькам та «тринадцята» пенсія. Остаточно сформувалась «Європейська коаліція» – об’єднання основних опозиційних ліберальних партій на майбутніх виборах. Поляки згадували і трагедію в Гуті-Пеняцькій, у якій президент Польщі звинуватив дивізію СС «Галичина» та УПА.    

Чинна правляча партія Польщі «Право і Справедливість» (ПіС) уже офіційно розпочала передвиборчу кампанію до весняних виборів у Європарламент та осінніх – до Сейму. 23 лютого очільник ПіС Ярослав Качинський представив нову партійну програму. Вона включає розширення соціальної програми «500+»: батьки отримуватимуть щомісячну допомогу розміром у 500 польських злотих (~3 750 грн.) уже починаючи з першої дитини. Також польська влада планує скасувати податок на прибуток ФОП для молоді віком до 26 років, впровадити «тринадцяту» пенсію для пенсіонерів та забезпечити автобусне сполучення між малими населеними пунктами.  Міністр сім’ї, праці та соціальної політики Польщі Ельжбета Рафальска оцінила щорічну вартість цієї програми – 40 млрд. польських злотих (~300 млрд. грн). Вона наголосила, що поза соціальними цілями програма матиме позитивний вплив на економічне зростання, оскільки збільшить кредитоздатність польського населення. Аналітики банку «Bank Pekao» підтвердили, що нова програма ПіС коштуватиме Польщі 1,5% ВВП, однак в перспективі таке фіскальне стимулювання підсилить споживання, що створює можливості для більш високого економічного зростання у 2019 році, ніж запланований рівень на позначці 3,5%.

Однак після оголошення нової конвенції ПіС, щодо неї пролунав негативний відгук від польської профспілки «Польский учительський союз» в особі голови Славомира Броняча, оскільки, незважаючи на численні соціальні видатки, про вчителів ПіС не згадала ні слова. Тому, за словами Броняча, тільки великий страйк вчителів під час іспитів змусить владу «поговорити» з вчителями і серйозно їх сприймати.

У той самий час об’єднана Європейська коаліція остаточно сформувалась – до неї увійшли головна опозиційна партія «Громадянська платформа», а також «Польська селянська партія», «Новочесна», «Лівий демократичний союз» та «Партія зелених». Проголошена мета об’єднання – «відновлення міцної позиції Польщі в Європейському Союзі». Ліберальна опозиція критикує консервативну владу за те, що «Польща наразі знаходиться ближче до східних стандартів, ніж до західних, а міжнародна позиція Польщі послабилась». Об’єднана опозиція виступатиме за європейські стандарти в сферах рівня доходів, субсидіювання фермерів, якості життя, захисту клімату, громадянських прав, а також – за найбільший «бюджет» ЄС для Польщі.

У зовнішній політиці також відбулась низка подій. Анджей Дуда зустрівся з президентом Литви Далею Грибаускайте та президентом України Петром Порошенком. Політики відвідали штаб-квартиру литовсько-польсько-української бригади імені Костянтина Острозького в Любліні. Президент Польщі заявив, що Польща, Литва та Україна сильні, коли між ними існує дружба і згода. Також Дуда повідомив, що напередодні прийняв декларацію про посилення співпраці у сфері оборони між Польщею і Литвою, зокрема в складі міжнаціональної «Північної дивізії». Анджей Дуда позитивно сприймає і співпрацю з українськими військовими, що, на його думку, зміцнює перспективу присутності України в Північноатлантичному альянсі. На переконання польського президента, не лише польські й литовські військові навчають українців стандартів НАТО, але і українці діляться набутим досвідом у війні за «зайняті Росією» території. Однак уже декількома днями пізніше після зустрічі на офіційному сайті польського президента був опублікований «Лист до учасників 75-ї річниці злочину в Гуті-Пеняцькій». Гута-Пеняцька – польське село, що існувало на території Львівської області до 1944-го року. В опублікованому документі Президент Польщі звинуватив українську дивізію СС «Галичина» та УПА у знищенні села і його мирних мешканців, але також закликав до примирення, звертаючись до слів загиблого в авіакатастрофі під Смоленськом президента Леха Качинського.

Іван Дуднік, стажер UIF