» Новини » Вибори пройшли. Демократичної коаліції не буде – демократи проти компромісів. Дайджест новин з Молдови

Вибори пройшли. Демократичної коаліції не буде – демократи проти компромісів. Дайджест новин з Молдови

Центральна виборча комісія затвердила офіційні результати парламентських виборів, однак ясності у те, як буде сформовано наступний уряд, це не додало.

3 березня ЦВК підбила остаточні результати виборів. Партія соціалістів отримала 35 мандатів, Демократична партія – 30, ACUM – 26, а Партія Шора – 7. Ще 3 депутати не представляють жодну з цих партій. Але невизначеність щодо подальшого розвитку подій не зникла. 26 лютого Демократична партія направила листа лідерам передвиборчого блоку ACUM Майї Санду і Андрею Нестасє з пропозицією про створення коаліції. Демократи пропонують переговори між лідерами партій, де їх представлятимуть Влад Плахотнюк, Павло Філіп та Андріан Канду. А депутат ДПМ Володимир Чеботар заявив, що якщо лідери ACUM відмовляться від переговорів, то його партія буде пробувати домовитись з кожним депутатом окремо.

Читайте також: ДЗЕРКАЛО В МАЙБУТНЄ: ЧОМУ ВИБОРИ В МОЛДОВІ ЦЕ ВІДОБРАЖЕННЯ УКРАЇНСЬКИХ ВИБОРІВ?

Майя Санду підтвердила, що ACUM, як і обіцяли перед виборами, не вступатиме в коаліцію ні з демократами, ні з соціалістами, а прес-секретар Партії дія і справедливість (одна з партій, що утворила ACUM) повідомила, що їх блок не відповідатиме на запрошення ДПМ утворити коаліцію. У свою чергу Андрей Нестасє, голова Партії «Платформа гідність і правда» сказав, що ACUM погодиться на дострокові вибори, якщо вони пройдуть за старою, пропорційною системою. При цьому доля самого блоку ще не відома. Серед лідерів поки немає консенсусу щодо того, чи будуть вони єдиною фракцією, чи розділяться на 2-3. По-друге, демократи, ймовірно, спробують домовитися з окремими депутатами, обраними від ACUM, про що заявила Майя Санду.

На прес-конференції після дня голосування лідер Партії соціалістів Зінаїда Гречана заявила, що її партія оскаржила результати виборів у 6 мажоритарних округах та чекатиме реакції ЦВК на це. Через кілька днів партія у офіційному повідомленні підтвердила цю позицію. Соціалісти заявили, що висловлять свою позицію щодо легітимності виборів та майбутніх коаліцій в парламенті лише після завершення всіх юридичних процедур та визнання виборів законними Конституційним Судом.

Читайте також: ДЗЕРКАЛО В МАЙБУТНЄ: ЧОМУ ВИБОРИ В МОЛДОВІ ЦЕ ВІДОБРАЖЕННЯ УКРАЇНСЬКИХ ВИБОРІВ?

Тим часом Представництво ЄС в Молдові офіційно висловилось щодо виборів. Європейці відзначили, що на виборах були порушення, але фундаментальні права були дотримані. Це дуже позитивна заява для Молдови, оскільки вона відкриває дорогу для відновлення співпраці, яка була частково заморожена з листопаду минулого року. У свою чергу Держдеп США закликав молдовських політиків якомога швидше сформувати новий уряд, а МЗС РФ висловили сподівання на активний розвиток відносин після виборів.

Яр Батог, стажер УІМ