» Без категорії » Хто стане Президентом Словаччини?

Хто стане Президентом Словаччини?

Фото: themonkeycage.org

16 березня відбудеться перший тур виборів Президента у Словаччині, які можуть привести кардинально нові обличчя у словацьку політику, а за результатами парламентських виборів, у Словаччині може бути нова коаліція. Хто ж має більше шансів отримати перемогу на виборах ?

Ще тиждень тому лідерами передвиборчих опитувань  були заступник голови Єврокомісії Марош Шефчович, вчений та бізнесмен Роберт Містрік та юристка Зузанна Чапутова. Але 26 лютого, Роберт Містрік, який мав великі шанси на перемогу, заявив, що знімає свою кандидатуру на посаду Президента на користь Чапутової. Містрік запевнив, що він дбає про Словаччину, а не про свою користь, і вважає, що його рішення сприятиме змінам у країні.  Крім того, чинний Президент Словацької Республіки Андрій Кіска також висловив свою підтримку Зузані Чапутовій. Кіска переконаний, що гідні та чесні словаки мають віддати свій голос за єдиного та сильного кандидата. 

Об’єднання Містріка та Чапутової відразу ж вплинуло на соціологічні опитування. Останнє опитування перед виборами, проведене агентством «АКО» підтверджує вірогідність її перемоги, з 52,9% підтримки у першому турі виборів. Варто нагадати, що Чапутову підтримує кілька опозиційних груп, серед яких соціал-ліберальна партія «Прогресивна Словаччина», членом якої є Зузанна та ліберальна партія «Свобода та солідарність», яка раніше підтримувала Роберта Містріка. За даними опитування «АКО», Мароша Шефчовича, кандидата від правлячої партії Smer-SD, підтримують лише 16,7% виборців. А Штефану Харабіну, судді Верховного суду, скоріше за все, не вистачить голосів, аби пройти до другого туру виборів. За нього готові проголосувати лише 11,4% виборців. Маріан Котлеба, лідер екстремістів, мав би 5,6% підтримки.

Своє незадоволення поточними рейтингами вже встиг висловити Андрій Данко, Голова Національної Ради Словаччини (Парламент країни) та за сумісництвом Голова націоналістичної партії SNS. Він прокоментував рейтинги Чапутової на своїй сторінці у соціальній мережі. Данко «здивований, що PR і засоби масової інформації сьогодні можуть зробити невідому дівчину Президентом Словацької Республіки». Данко зазначив, що поважає жінок, адже навіть у його уряді є дві жінки-міністерки. Але за його словами, Президентом Словаччини має бути людина, яка розділяє національні, християнські та соціальні цінності. Він також зазначив, що йому шкода, що національні, християнські та соціальні партії не змогли об’єднатися (мається на увазі правляча партія Smer-SD).

Крім того, членство Словаччини в Європейському Союзі та Північноатлантичному альянсі все ще є предметом дискусій у цій країні, тому кандидати на пост Президента розповіли про своє відношення до цих структур. Більшість кандидатів запевнили, що ЄС сприяє розвитку Словаччини. Але Маріан Котлеба, лідер екстремістів, висловився за референдум щодо виходу Словаччини зі «злочинної» організації НАТО та ЄС. Він вважає, що  чим швидше Словаччина вийде з НАТО, тим більше шансів, що країна не буде вплутана у  абсолютно безглуздий конфлікт ЄС з Російською Федерацією.

Парламентські вибори також мають вагому роль у Словаччині, адже це парламентська  республіка. Нещодавнє опитування, проведене агентством «Фокус», показало збільшення підтримки ультраправої партії SNS («Наша Словаччина»). 11,7 % підтримки, які отримала партія згідно з опитуванням, можуть забезпечити їй друге місце у Парламенті,  після правлячої соціал-демократичної партії SMER-SD, які отримали 21,2 % голосів. Третьою за рейтингами йде ліберальна партія «Свобода і солідарність» з 11,2 %, а потім коаліція партій «Прогресивна Словаччина» (соціал-ліберали) і партія «SPLOU»  з 9,5%. Інші партії відповідно отримали менше відсотків. Загалом, опитування «Фокусу» свідчить про те, що нинішні правлячі партії Smer-SD, SNS і партія угорського меншинства Most-Hid, не зможуть сформувати коаліцію. Вони отримали б лише 56 місць з 150 в Парламенті.

Докладніше про погляди кандидатів у Президенти Словацької Республіки та їх відношення до України читайте тут: ВИБОРИ У СЛОВАЧЧИНІ: ВНУТРІШНІ ПОЛІТИЧНІ РОЗКЛАДИ ТА АНАЛІЗ КАМПАНІЇ

Валерія Півень, стажер UIF

Залишити Коментар