» Новини » Польські судді плачуть через маленьку зарплату, а вчителі живуть “у целібаті”. Дайджест новин

Польські судді плачуть через маленьку зарплату, а вчителі живуть “у целібаті”. Дайджест новин

Фото: RMF FM

Польща святкує 20-річчя приєднання до НАТО. Натомість у внутрішньо-політичному очікується випробування: вчителі готуються до масштабного протесту, який планується на час здачі шкільних іспитів і передвиборчої кампанії. Це може зірвати наступний навчальний рік.

Польща святкує 20 річницю приєднання до НАТО. Глава держави Анджей Дуда зустрівся з польськими та американськими солдатами. Він підкреслив важливість спільних польсько-американських військових навчань, та наголосив, що такий рівень партнерства був мрією Леха Качинського: коли в Польщі розміщуватимуться підрозділи ЗС США, весь світ побачить, що російська сфера впливу більше не зачіпає Польщу. Президент подякував польським солдатам за службу, американським – «за глобальну безпеку».

Проте святочний настрій політичному керівництву держави можуть псують масові протести, що невдовзі можуть зачепити кожного поляка, який має дітей шкільного віку.

На початку березня в кількох великих польських містах, зокрема у Варшаві, Вроцлаві i Кракові, відбулись протести працівників судів і прокуратури.  У Варшаві кілька тисяч демонстрантів, одягнених у плачучі маски, пройшли від Міністерства фінансів до канцелярії прем’єр-міністра. Демонстранти вимагають виділення додаткових 450 польських злотих (~3 400 грн.) до заробітної плати, закріплення нової системи оплати на законодавчому рівні.

В той же час Польща готується уже до значно масштабнішого вчительського протесту. Профспілкова вчительська організація «Союз польських вчителів» та польський “Форум профспілокпланують 8 квітня розпочати страйк в школах та інших навчальних закладах. Офіційний страйк освітян наразі запланований на 8 квітня. Вимоги схожі до вимог суддів та прокурорів – підвищення заробітної плати. Вчителі вимагають додаткових 1 тис. польських злотих (~7 500 грн) до базових окладів. Страйк має припадає на час  здачі іспитів школярами, що може спричинити зрив навчального року. На питання, чому протести проводитимуться у такий критичний часовий проміжок, голова «Союзу польських вчителів» Славомир Броняж пояснив, що багато вчителів відмовляться розпочинати наступний навчальний рік, якщо протест не проведуть зараз. Тому початок наступного навчального року у Польщі може опинитись під загрозою.

Голова Міністерства внутрішніх справ та адміністрації Польщі Йоахім Брудзинський в своєму коментарі щодо вимог освітян зауважив, що питання поліпшення долі та доходів викладачів є їхнім невід’ємним правом і кожен має право вимагати більш високу оплату праці та кращі умови, але не за рахунок дітей. Очільник Кабінету президента Польщі Кшиштоф Щерський заявив, що будь-яка форма протесту під час виборчої кампанії буде політизована. За його словами, вчителі все ж не зобов’язані «жити в целібаті», але партія «Право і Справедливість» дає гроші всім полякам, а отже і вчителям. Такі слова викликали обурення у соціальних мережах, тому прокоментував їх і сам польський президент. Анджей Дуда переконаний, що, хоча слова і були грубими, Щерський не хотів нікого образити, і «карати» його не буде.

Іван Дуднік, стажер UIF