» Новини » Конфлікт Угорщини та Брюсселю набирає нових обертів

Конфлікт Угорщини та Брюсселю набирає нових обертів

Непорозуміння насамперед зумовлене різними підходами до врегулювання міграційної кризи. Угорщина категорично відмовляється приймати мігрантів за квотами ЄС. В середині лютого 2019 року уряд Угорщини розпочав медіа-кампанію проти президента Єврокомісії Жана-Клода Юнкера та американського мільярдера угорського походження Джорджа Сороса. На плакатах у Будапешті були розміщені фотографії Юнкера та Сороса з підписом, наче саме вони поглиблюють міграційну кризу в ЄС. Все це зумовлено майбутніми виборами до Європарламенту, які триватимуть з 23 по 26 травня. Європейський парламент є законодавчий орган Європейського союзу і єдиним з семи інститутів Євросоюзущо напряму обирається громадянами держав — членів Союзу на основі виборчого права через загальне голосування. Проаналізувавши виборчий процес до Європарламенту, одразу стають зрозумілі підстави Угорщини у видачі більше 100 тисяч паспортів угорцям на Закарпатті.

У зв’язку із поглибленням конфлікту, кандидат на посаду майбутнього голови Єврокомісії та голова фракції “Європейської народної партії” в Європарламенті Манфред Вебер 5 березня висунув Угорщину ультиматум із 3 пунктів:

  • Прем’єр-міністр Орбан повинен «негайно і назавжди завершити свою кампанію проти Брюсселя»;
  • Орбан повинен вибачитися перед членами ЄНП;
  • Oрбан зобов’язаний забезпечити постійну присутність Центральноєвропейського університету (CEU) у Будапешті.

У разі невиконання цих пунктів «Фідес» можуть виключити із ЄНП. Голосування щодо продовження членства “Фідес” в загальноєвропейській партії планують провести 20 березня. Представник «Фідес» Янош Халас заявив, що «ЄНП – це велика сім’я партій; кожна сторона має свою позицію, і «Фідес» теж має свою власну. Ми вважаємо, що важливо зберегти європейські християнські цінності і підтримувати безпеку наших громадян».

Міністр закордонних справ Петер Сіярто так відповів на ультиматум : «Ми повинні лише вибачитися, якщо зробили неправдиві заяви про іншу партію, а ми цього не зробили. Нашою метою є лише антиміграційна більшість у Європейському Парламенті.»

Щодо Центральноєвропейського університету (CEU), то декілька політиків «Фідес», заперечили, що Центральноєвропейський університет, який нещодавно оголосив про перенесення своїх акредитованих курсів з Будапешта до Відня, залишив Будапешт. Вони стверджують, що єдиною частиною університету, яка була змушена покинути країну, є та, що порушила законодавство Угорщини. Університет, за їхніми словами,  «продовжує працювати Угорщині» : «Наші правила і закони однаково застосовуються до кожного навчального закладу в Угорщині, і немає жодного виключення для університету Сороса».

Наразі 13 партій з десяти держав-членів офіційно підтримують ініціативу виключити «Фідес» з Європейської народної партії.  Варто зазначити, що ЄНП – чисельно найбільше загальноєвропейське партійне об’єднання Європи, яке має найбільше місць у Європарламенті.

11 березня стало відомо, що Манфред Вебер здійснить візит до Будапешта, щоб провести переговори з прем’єром Угорщини Віктором Орбаном і запобігти виключенню партії «Фідес» зі складу ЄНП.  І вже за два дні – 13 березня відбулась зустріч. Згідно з угорськими ЗМІ, компроміс, схоже, не вдалось досягти. До прикладу, видання «Magyar Nemzet» зазначає, що ЄНП потребує «Фідес» більше, ніж «Фідес» потребує ЄНП, і це, мабуть, найбільш точний підсумок візиту Манфреда Вебера до Будапешта. Хоч Вебер і запевнив у своїй підтримці «Фідес» залишитись у ЄНП, угорський уряд, здається, не хоче іти на поступки. Після сьогоднішньої зустрічі в Будапешті Очільник парламентської фракції «Фідес» Гергель Гуляш висловив позицію Будапешту: “Ми відкриті для всіх видів переговорів, але стосовно питання захисту зовнішнього кордону, питання про відмову від міграції і захисту християнської культури ми не можемо і не хочемо досягати компромісу”.  В свою чергу, Прем’єр-міністр Віктор Орбан підтвердив, що “Фідес» є і хоче залишитися членом Європейської народної партії, проте він допускає можливий вихід з партії.

Незважаючи на ультиматум Манфреда, Угорщина не планує завершувати медіа-кампанію проти Юнкера та Сороса раніше запланованої дати – 15 березня. На їхньому місці з’являться нові білборди, які закликають до збільшення народжуваності в Угорщині як альтернатива імміграційній політиці. Орбан також додав, що «Фідес» досі прагне змінити ЄНП, заохочуючи антиімміграційну політику. Він натякнув, що суперечка може виявити, що справжнє місце партії можливо в іншому місці.
         Існують різні думки з приводу справжніх мотивів Будапешту вести таку пропагандистську медіа-кампанію проти Брюсселю. Проте, найймовірнішою причиною є прагнення залучитись підтримкою угорців на майбутніх виборах до Європарламенту. Адже як свідчать численні опитування, переважна більшість угорських громадян підтримує політику партії «Фідес» та виступає проти прийняття мігрантів. Перший раунд переговорів щодо можливого виключення «Фідес» з ЄНП відбудеться вже 20 березня. Вся процедура, ймовірно, передбачатиме місяці переговорів, отже, це навряд чи буде вирішено до виборів до Європарламенту наприкінці травня.

Тетяна Корнійчук, стажер UIF