» Без категорії » УгEXIT : Партія Фідес Орбана ризикує виключенням з Європейської народної партії

УгEXIT : Партія Фідес Орбана ризикує виключенням з Європейської народної партії

PHOTO: Prime Minister Viktor Orban in Budapest, February 10, 2019. REUTERS/Bernadett Szabo

Напруженість у відносинах Угорщини та Брюсселю не зникає. В середу 20 березня Прем’єр-міністр Віктор Орбан очолить делегацію Фідес на Політичній асамблеї ЄНП, де відбудеться голосування щодо членства Фідес в ЄНП.

Манфред Вебер, лідер Європейської народної партії в Європарламенті з 2014 року, і Удо ді Фабіо, колишній суддя Федерального конституційного суду Німеччини, опублікували у неділю статтю в Frankfurter Allgemeine Zeitung про провадження у справі статті 7 проти Угорщини та Польщі. Вони пропонують, щоб Європейський Союз створив незалежний орган, що складатиметься з провідних суддів для контролю за станом верховенства права в державах-членах кожні два роки.

Згідно з планами Вебера і Фабіо, незалежний орган подасть «жовту картку» у випадку серйозних підозр у порушенні верховенства права. Це призведе до того, що Європейська Комісія розпочне процедуру проти цієї держави-члена. Якщо підозри будуть підтверджені, орган подасть «червону картку». У цьому випадку справа буде передана до Європейського суду, і якщо суд винесе рішення проти держави-члена, Європейська Комісія запропонує санкції до Європейського Парламенту і Європейської Ради.

Манфред Вебер вважає, що Європейському Союзу потрібен більш жорсткий і ефективний механізм контролю над верховенством права, ніж Стаття 7, і тому він шукає інші рішення, щоб уникнути “складного і тривалого процесу”.

Натомість у понеділок Очільник парламентської фракції Фідес Гергель Гуляш повідомив угорському інформаційному агентству MTI, що Фідес хоче сильної, об’єднаної християнсько-демократичної Європейської народної партії (ЄНП), яка відкидає імміграцію. Він сказав, що Фідес хоче залишатися членом партійної сім’ї якомога довше, а також наголосив, що Фідес завжди уникав особистих нападів на інших членів партійної родини, до якої належить : «Ми хочемо мати чіткі та прямі відносини. Ми хотіли б бачити сильну, об’єднану народну партію, натхненну християнською демократією, яка відкидає нелегальну імміграцію; і ми хотіли б залишатися частиною Народної партії до тих пір, поки це є реалістичною перспективою». Він, однак, підкреслив, що його партія ні за яких обставин не піде на компроміс щодо основних питання, таких як захист християнської культури або відмова від імміграції.

Пана Гуляша запитали про статті, які критикували президента ЄНП Джозефа Даула і Манфреда Вебера, ведучого кандидата ЄНП на майбутніх виборах до Європейського парламенту. Він сказав, що дотепер Фідес уникав особистої критики президента ЄНП та його головного кандидата, і він продовжуватиме дотримуватися цього принципу. Тому, за його словами, Фідес веде діалог з паном Вебером на основі взаємної поваги.

Посилаючись на той факт, що Манфред Вебер доручив нагляд за дотриманням державами-членами верховенства права на незалежний орган, пан Гуляш зреагував так: «Це означає що в тих країнах, де присутні анти-імміграційні політичні сили, верховенство права вважається неповноцінним; в той час як в країнах, де про-імміграційні партії перебувають у уряді – верховенство права знаходиться в найкращому стані».

Він зазначив, що угорський уряд часто виступає проти застосування цього подвійного стандарту, додавши, що в Угорщині не існує проблем з основними інституціями, пов’язаними з верховенством права. У цьому відношенні немає жодних  обґрунтованих критичних зауважень, оскільки з інституційних питань Угорщина вже дійшла згоди з Європейською комісією з кожного спірного питання.

Поки триває суперечка з Брюсселем, Угорщина поглиблює співпрацю з іншими країнами. Знову ж таки – в пріоритеті відносини з Вишеградською четвіркою. Країни Вишеградської групи підписали угоду про співробітництво в галузі туризму. На туризм припадає 10,7% ВВП Угорщини, метою уряду є збільшення цієї частки до 16% до 2030 року. Останніми роками уряд витратив близько 800 мільярдів форинтів (2,5 мільярди євро) на цей сектор, а в цьому році планується відновити близько 1000 проектів з туризму. Протокол, підписаний у середу у Північній Словаччині, має на меті підвищити ефективність маркетингових стратегій туризму чотирьох країн як за допомогою спільних проектів, так і скориставшись їх індивідуальними можливостями та досвідом.

Золтан Ковач, речник угорського уряду, підкреслив зростаючу важливість співробітництва Вишеградської четвірки. Він сказав, що, коли мова йде про туризм, Угорщина намагається дати хороший приклад, підкресливши, що за останні вісім років кількість туристів, які відвідують Угорщину, зросла на 50%.

Сваримось з Брюсселем, але дружимо з НАТО.

Спікер палати Ласло Кьовер  на заході, присвяченому 20-річчю членства в НАТО, сказав, що завдяки членству в НАТО Угорщина є активним формувачем євроатлантичних тенденцій : “Якщо Угорщина хоче гарантувати свою національну безпеку і відстоювати свої національні інтереси в рамках Альянсу, членству в НАТО не має альтернативи”. Воно все ще має підтримку переважної більшості як угорського суспільства, так і законодавчої влади. Угорщина не тільки користується пільгами з безпеки, наданими членством, але й є активним учасником декількох місій НАТО по всьому світу. Міністр оборони Тібор Бенке сказав, що стаття 5 про взаємну оборону Вашингтонського договору – є наріжним каменем військової безпеки Угорщини, і країна прагне досягти військових видатків на 2% до 2024 року.

У вівторок 19 березня угорський Міністр закордонних справ Петер Сіярто і Прем’єр-міністр Ізраїлю Бенджамін Нетаньяху відкрили зовнішню торговельну місію Угорщини в Єрусалимі. У своєму виступі на церемонії відкриття Сіярто наголосив на «справжній дружбі» Угорщини та Ізраїлю, сказавши, що торговельна місія та організація угорського культурного року в країні є ознаками того, скільки уваги Угорщина приділяє своїм відносинам з Ізраїлем. Нетаньяху також підкреслив значення торговельної місії. Прем’єр-міністр висловив вдячність за підтримку Угорщини Ізраїлю на міжнародних форумах та її сильну позицію проти антисемітизму.

Головною подією цього тижня стало святкування національного угорського дня, який є символом суверенітету і незалежності Угорщини.

15 березня Угорщина вшановувала день 1848 року, коли угорці почали революцію і боротьбу за свободу, яка була частиною серії повстань в Європі. 15 березня громадяни Песту зібралися перед Національним музеєм і вимагали незалежності від правління Габсбургів.

Прем’єр-міністр Віктор Орбан у листі до угорців у всьому світі в національний день країни заявив: «Я з повагою вітаю угорців світу у день народження угорської свободи.15 березня є символом свободи, національної незалежності та згуртованості. До сьогоднішнього дня вона вчить нас, що ми можемо перемогти лише тоді, коли ми з гордістю визнаємо нашу мову, культуру і національні символи. Сьогодні, як і в 1848 році, залишається вірним, що сильні і впевнені в собі нації, які працюють разом на майбутнє, можуть витримати. імперські загрози».

Офіційні урочисті дії розпочалися вранці з підняттям національного прапора перед парламентом, після чого відбувся  парад від парламенту до Національного музею Будапешта, де Орбан виголосив святкову промову на тих самих сходах, де революціонери оголосили свої 12 вимог Віденському імператорському двору.

Внутрішньополітична ситуація в Угорщині теж напружена. Декілька компаній автомобільної промисловості оголосили страйки. Найімовірніше, їх підштовхнув успіх страйку робітників Audi.

The Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezete (ÉTMOSz) from the Starters E-Components Generators Automotive Hungary Kft.  оголосив страйк минулого тижня в Мішкольці. Увечері в середу завод призупинив роботу, а профспілка вимагала підвищення зарплати на 12,5% та інші привілеї.

Страйк був невдалим: не вдалося зібрати необхідний рівень підтримки. Кількість учасників не досягла рівня підтримки, необхідного керівництву для продовження переговорів із заробітної плати.

Тетяна Корнійчук, стажер UIF

Залишити Коментар