» Новини » Вчителі Польщі продовжать страйк. Влада готується. Дайджест новин

Вчителі Польщі продовжать страйк. Влада готується. Дайджест новин

Допоки у Польщі триває політична боротьба за місця у Європарламенті, вчительська профспілка вже визначилась із освітніми закладами, які страйкуватимуть під час екзаменаційних тижнів. Крім вчителів, до протестів готуються медики та інваліди.

Профспілка «Польська асоціація вчителів» повідомила попередні результати наради щодо страйку, який розпочнеться 8 квітня. За даними профспілки, майже 80% шкіл, дитсадків та інших навчальних закладів оголосили про приєднання до загальнонаціонального протесту. Напруги додає те, що страйк припадає на час проведення зовнішніх оцінювань і екзаменів, які також заплановані на квітень. Основною вимогою є підвищення заробітної плати вчителів одразу на 1000 польських злотих (близько 7 500 грн.). Крім цього, вже за два тижні у Польщі може відбутись черговий протест. На цей раз протестуватимуть медики. На їх думку, уряд обдурив працівників медицини, не виконавши попередню обіцянку виділити на охорону здоров’я суму, еквівалентну 6% ВВП. Всепольську асоціацію медиків обурила представлена чинною правлячою партією «Право і Справедливість» урядова програма, в якій політики знайшли «десятки мільярдів» польських злотих на різноманітні цілі, а про видатки на охорону здоров’я в ній не йшлось. Окрім медиків, обділеними увагою влади виявились і інваліди, які розраховують провести протест у травні. Інваліди вимагатимуть додаткової соціальної допомоги у розмірі 500 польських злотих (близько 3 750 грн.) щомісяця. Поза цим, мітингарі висунуть ще 13 вимог. А тим часом Кабмін Польщі ухвалив законопроект про 13-ту пенсію. На наступному засіданні законопроект розглядатиме уже Сейм – польський парламент. Наразі мінімальна пенсія у Польщі складає 1100 польських злотих (близько 8 250 грн).

І допоки внутрішня передвиборча боротьба у Польщі супроводжується страйками і протестами, у відносинах з ЄС очікується чергова судова тяганина. Суд Європейського Союзу оголосив дату слухання проти Польщі, Угорщини і Чехії. Засідання відбудеться 15 травня і стосуватиметься справи ЄС проти трьох країн щодо розподілу квот на прийняття біженців. Тимчасова система переселення біженців була створена Радою ЄС у вересні 2015 року. На підставі цього рішення держави-члени повинні були прийняти близько 120 тисяч втікачів, з яких Польща мала б прийняти 7 тис. осіб. Однак Польща, а також Угорщина і Чехія не брали участі у програмі, через що ЄС звернувся до суду, не зважаючи на провал системи, за якою було переселено лише 32 тис. біженців.

Іван Дуднік, стажер UIF