» Новини » Хто кого: Фідес призупинив своє членство у Європейській Народній Партії, чи навпаки?

Хто кого: Фідес призупинив своє членство у Європейській Народній Партії, чи навпаки?

20 березня  було призупинено членство провідної політичної партії Угорщини «Фідес» у ЄНП. Проурядові ЗМІ та й сам Віктор Орбан стверджують, що це була добровільна ініціатива «Фідес». Деякі представники уряду заявляють, що все відбулось за згодою партій. Сама ж ЄНП оголосила про самостійне рішення призупинити членство «Фідес». Проте, здається, кожна сторона намагається поширити свою версію подій.

Що насправді відбулось та які наслідки це матиме для Угорщини?

Політична Асамблея ЄНП проголосувала за негайне припинення членства партії «Фідес». Фактично це означає, що вона не має права відвідувати партійні збори, голосувати і пропонувати кандидатів на посади.

Крім того, Асамблея затвердила переважною більшістю (190 голосів «за» та лише 3 голоси «проти») пропозицію про створення так званої «Ради трьох мудреців» на чолі з колишнім прем’єр-міністром Германом ван Ромпеєм (Бельгія), Головою Європейського парламенту у відставці Гансом-Гертом Петтерінгом (Німеччина) і колишнім канцлером Вольфгангом Шюсселем (Австрія). Цей комітет із трьох осіб був створений для контролю за виконанням партією «Фідес» умов повернення до ЄНП. Вони подадуть свій оціночний звіт Президентству ЄНП в установленому порядку. Не існує кінцевого терміну для винесення рішення комітету, але ймовірно це відбудеться після виборів у травні, оскільки рішення до виборів лише викликало б подальші дебати.

Президент ЄНП Джозеф Даул заявив, що «це рішення не було прийнято легко», але ЄНП «є і повинна залишатися маяком цінностей, і всі партії-члени повинні бути цьому прикладом. Ми не можемо йти на компроміс щодо демократії, верховенства права, свободи преси, академічної свободи або прав меншин. А антиєвропейська риторика неприпустима. Розбіжності між ЄНП і Фідес повинні припинитися».

Манфред Вебер, кандидат на пост голови Єврокомісії (Німеччина) заявив, що призупинення членства «Фідес» в ЄНП – це його пропозиція. На його думку, це необхідне рішення, тому що європейські цінності не підлягають обговоренню і «Фідес» спершу має відновити довіру.

Чому постало питання про вихід «Фідес» з ЄНП?

У середині лютого 2019 року уряд Угорщини розпочав медіа-кампанію проти президента Єврокомісії Жана-Клода Юнкера та американського мільярдера угорського походження Джорджа Сороса. На плакатах у Будапешті були розміщені фотографії Юнкера та Сороса з підписом, наче саме вони поглиблюють міграційну кризу в ЄС. Непорозуміння насамперед зумовлене різними підходами до врегулювання міграційної кризи. Угорщина категорично відмовляється приймати мігрантів за квотами ЄС.

Реакція інших політичних партій Угорщини на вихід «Фідес» з ЄНП

Політичні партії Угорщини розділились у своїх поглядах щодо цієї події.

Представники партії «Фідес» оголосили дебати в Європарламенті невдалою спробою про-міграційно налаштованих делегатів виключити партію з ЄНП, натомість опозиція назвала призупинення членства поразкою для «Фідес».

Берталан Тот, лідер Угорської соціалістичної партії у Facebook заявив, що хоча «Фідес» фактично втратила свої повноваження щодо представництва в ЄС, Угорщина, однак, не повинна цього робити : «Тепер наша робота захищати інтереси Угорщини в ЄС, оскільки Віктор Орбан більше не зможе це зробити». Він також додав, що соціалісти збиратимуть підписи, щоб угорці могли висловити свою волю зберегти членство країни в ЄС після травневих виборів до Європарламенту.

Заступник голови партії «Йоббік» Мартон Дьондьосі вважає, що, незважаючи на те, що ЄНП начебто «дозволила» Фідес призупинити членство, цілком зрозуміло, що саме партія Орбана «зробила перші кроки до виходу з Європейського Союзу».

Депутат Демократичної Коаліції (ДК) Чаба Молнар заявив на прес-конференції, що «Фідес» просто був «виключений» з ЄНП: «Вони можуть спробувати довести протилежне, але саме це і відбулося». Клара Добрев, головний кандидат ДК на європейських парламентських виборах, сказала: «Незважаючи на пояснення Орбана, це, безумовно, величезна поразка».

Лідер партії LMP стверджує, що «з погляду угорського народу абсолютно неважливо, яку угоду «Фідес» та ЄНП зробили, адже Фідес сам неодноразово доводив, що він не бажає і не може представляти угорський народ в Європарламенті».

Угорська ліберальна партія висловила жаль з приводу того, що ЄНП «витіснила Фідес зі своїх лав: «Призупинення діяльності Фідес зробило Угорщину слабшою і вразливішою країною».[1]

 

Як цю подію прокоментував Віктор Орбан?

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан назвав рішення призупинити членство в ЄНП хорошим, наголосивши, що вони самі за це проголосували: «Фідес є однією з найбільш успішних партій ЄНП і не могло бути жодного голосу за її вихід без взаємної поваги. Ми виграли чотири вибори за волею угорських громадян». На останніх трьох виборах до Європейського Парламенту Фідес отримав 47, 56 і 52 відсотки голосів».[2]

Він додав, що на даний момент не існує рішення, до якої політичної партії приєднається «Фідес» у новому Європарламенті після виборів. Метою Угорщини є міцна Європа, сильний Європейський Союз та його пріоритет для захисту християнської культури Європи.[3]

До того ж,  Орбан закликає угорців взяти участь у виборах до Європарламенту 26 травня: «Брюсселю необхідно показати, що те, що відбувається в Угорщині, це те, що хоче угорський народ. Завдання, яке стоїть перед нами, полягає в тому, щоб продовжувати інформувати людей про плани Брюсселя і, сподіваюся, після виборів до Європарламенту прийдуть кращі часи, щоб ми змогли побудувати нову Європу з активною участю Угорщини».[4]

 

Як європейські політики поставились до призупинення членства Фідес в ЄНП?

Гуннар Хьокмарк, член Європейського Парламенту з Швеції, який закликав до виключення Фідес з партії, назвав призупинення важливим кроком, який показав що Фідес не сумісний з ЄНП.

Здивувала позиція союзника Орбана, Сільвіо Берлусконі, який був задоволений рішенням. На його думку, це найкращий компроміс як для ЄНП, так і для Фідес.

Натомість, італійський євроскептик Маттео Сальвіні заявив, що вважає цю подію абсурдною, оскільки прем’єр-міністр Угорщини просто «захищає права і безпеку свого народу».[5]

Президент Франції Еммануель Макрон розкритикував рішення ЄНП: «Я не розумію, що змінилось. Я не вважаю цю новину хорошою для європейського проекту, ясності його ідей. Це рішення нагадує мені інші, які приймались протягом багатьох років в ЄС».[6]

 

Чого очікувати далі?

«Ситуація подібна до шлюбу, коли стосунки доходять до того, що варто переосмислити певні моменти», – заявила Державний секретар з питань сімейної політики Угорщини Каталін Новак.

За її словами, існує можливість, що «Фідес» буде продовжувати працювати в ЄНП. Але якщо ЄНП і надалі триматиме курс «вліво», місця Фідес у цій партії немає.[7]

«Важливо мати на увазі, що остаточне рішення лише відкладено. Орбан підтвердив, що місце Фідес в рамках ЄНП все ще знаходиться під питанням. Ми прийняли адекватне, тимчасове рішення. Але воно не остаточне. Після виборів ми можемо вільно вирішувати умови наших відносин[8]

Тому саме вибори до Європарламенту 23-26 травня вирішать майбутнє «Фідес» в Європейській народної партії. Зважаючи на довготривалу напруженість у відносинах Будапешта та Брюселля, існує можливість повторення Brexit. 12 вересня 2018 року Європейський парламент запровадив санкційну процедуру проти Угорщини за систематичне порушення цінностей Євросоюзу, зокрема відмову Угорщини приймати мігрантів. Проте, Будапешт не має наміру змінювати свою позицію. Призупинення членства «Фідес» в ЄНП ще раз це довело.

Тетяна Корнійчук, стажер Українського Інституту Майбутнього

[1] https://hungarytoday.hu/opposition-on-epp-suspension-defeated-fidesz-is-on-the-way-out-of-epp-eu/

[2] http://abouthungary.hu/news-in-brief/fidesz-voluntarily-suspends-epp-membership/

[3] http://abouthungary.hu/news-in-brief/pm-orban-three-wise-men-will-decide-the-future-of-fidesz-and-epp/

[4] http://abouthungary.hu/news-in-brief/pm-orban-urges-hungarians-to-take-part-in-ep-election-on-may-26th/

[5] https://hungarytoday.hu/from-friends-to-foes-european-politicians-react-to-fideszs-epp-suspension/

[6] https://www.euractiv.com/section/justice-home-affairs/news/macron-slams-the-epp-compromise-on-orbans-fidesz-party/

[7] https://hungarytoday.hu/novak-fidesz-cannot-stay-if-epp-moves-to-the-left/

[8] https://hungarytoday.hu/the-great-debate-did-the-epp-suspend-fidesz-or-did-fidesz-suspend-itself/