» Новини » Нова проблема для Орбана: в Румунії штрафують за угорську мову сільської газети

Нова проблема для Орбана: в Румунії штрафують за угорську мову сільської газети

Уряд Угорщини занепокоєний: Рада Румунії у боротьбі з дискримінацією(CNCD) оштрафувала трансільванське село у Румунії за публікацію свого інформаційного бюлетеня угорською мовою. При чому 99,2% населення – етнічні угорці. Водночас продовжується напруженість у відносинах з Брюсселем: на пленарному засіданні Європейського Парламенту Манфред Вебер зажадав від  Дональда Туска поновити дискусії щодо судового розгляду статті 7 проти угорського уряду за порушення верховенства права. Натомість в угорсько-американських відносинах відбувся «вражаючий прорив». Про це та інше читайте у новій підбірці новин Угорщини.

 

Рада Румунії у боротьбі з дискримінацією(CNCD) оштрафувала трансільванське село у Румунії за публікацію свого інформаційного бюлетеня на угорській мові. Село, розташоване у східній частині Трансільванії, має населення трохи більше 6000 осіб, 99,2% з яких – етнічні угорці.

Румунський блогер Дан Танаса, відома фігура в країні за його дії проти етнічної угорської меншини, подав скаргу до Ради Румунії у боротьбі з дискримінацією(CNCD) на тій підставі, що сільська газета публікується лише угорською мовою. Таким чином, вони не використовують мову держави і позбавляють румунську меншість місцевих новин. У відповідь CNCD затвердила штраф у розмірі 420 євро, який необхідно сплатити протягом 15 днів.

Міський голова повідомив угорському інформаційному агентству MTI, що в селі є 46 мешканців румунської національності, всі з яких чудово володіють угорською мовою, і раніше питання про те, що вони не розуміють щомісячний інформаційний бюлетень, ніколи не піднімалися.

Він додав, що публікація газети на румунській мові також вимагатиме «нереалістичних зусиль». Це вже третій раз село було оштрафовано за використання мови або символів етнічної угорської меншини. «Ми змушені вступати в символічні політичні бої, замість того, щоб мати справу зі значущими питаннями», – сказав міський голова.

 

Напруженість у відносинах з Брюсселем не зникає: Манфред Вебер збільшує тиск на Фідес.

На пленарному засіданні Європейського Парламенту, Манфред Вебер зажадав від  Дональда Туска поновити дискусії щодо судового розгляду статті 7 проти угорського уряду.

Згідно з інформаційною службою МТІ, Вебер, який сам голосував за цю пропозицію, нагадав Туску, що процедура статті 7, яка стосується порушення Угорщиною верховенства права, вже кілька місяців стоїть на порядку денному без жодних ознак прогресу. «Розчарований» цією стагнацією, сказав Вебер: «Ми в ЄНП провели дуже інтенсивні дискусії з Фідес перед призупиненням членства партії. Ми не хочемо йти по стопах Угорщини.»

Він повторив свій намір створити незалежний, ефективний орган для моніторингу стану верховенства права в державах-членах, адже процедура статті 7 виявилася непридатною для отримання швидких і ефективних результатів.

Нагадаємо, що минулого тижня ЄНП призупинила членство Фідес. Потім, у понеділок, Вебер оголосив свою думку, що євроскептичні партії більше не мають права отримувати кошти від ЄС. Він також погрожував обмежити доступ Угорщини до фондів ЄС у випадку будь-яких недоліків верховенства права. Експерти залишаються розділеними щодо справжніх намірів Вебера: деякі стверджують, що ці заяви є лише частиною гри напередодні майбутніх виборів до Європарламенту.

Андраш Таллаї, Державний секретар у Міністерстві фінансів, заявив, що Угорщина стала мішенню брюссельської бюрократії. Головною причиною цьому є те, що Угорщина скорочує свої податки найшвидше в Європейському Союзі. У 2017 році зменшення податків залишило в економіці додаткові 290 млрд. форинтів, а в 2018 році – 270 млрд. форинтів.

Податкова політика уряду підтверджується також тим, що країна є однією з 10 найпривабливіших країн для інвестицій у світі. Тільки в минулому році Угорщина залучила 98 великих іноземних інвестицій загальною вартістю 1,380 млрд. форинтів (4,31 млрд. Євро), які створили 17 000 робочих місць.

На його думку, замість того, щоб використовувати Угорщину як позитивний приклад, Брюссель більше зацікавлений у зміні сприятливого угорського середовища через підвищення податків та скасування пільгових схем.

Він додав, що Угорщина також зробила значні кроки у скороченні сірої економіки через свою централізовану базу даних всіх торговців та електронне відстеження транспортування комерційних товарів.

 

Натомість в угорсько-американських відносинах відбувся «неймовірний прорив».  

Під час офіційного візиту до Вашингтона Жолт Немет, Держсекретар Міністерства закордонних справ, повідомив, що у відносинах між Угорщиною та США відбувся «вражаючий прорив». Він додав, що “патронування ” адміністрацією Обами було замінено на «діалог, заснований на взаємній повазі».

Під час 9-ти денного візиту до США, сторони вели переговори про підготовку угоди про військове співробітництво (DCA), яка може бути підписана найближчим часом. У четвер угорська делегація відвідає Лос-Анджелес і зустрінеться з представниками угорської та єврейської громад.

 

Крім того, Державний секретар МЗС Левенте Мадьяр теж здійснив 2-денний візит до Сполучених Штатів. Він заявив, що США погоджуються з позицією Угорщини щодо захисту європейської єврейсько-християнської спадщини.

Виступаючи на щорічній конференції AIPAC, Мадяр розповів про те, що міграційна політика Європейського Союзу сприяє зростанню антисемітизму.  Він також підкреслив, що «проізраїльські члени американської єврейської громади знають і цінують те, що Угорщина відкрила зовнішню торговельну місію в Єрусалимі».

 

Прем’єр-міністр Віктор Орбан здійснив державний візит до Кабо-Верде.

На зустрічі із колегою, Орбан підкреслив важливість християнської ідентичності в Кабо-Верде, заявивши, що сьогодні країна рідко може відкрито називати себе християнською: «Це заборонено в Європі. Ми не можемо говорити про питання ідентичності там; це інший світ».

Прем’єр-міністр підкреслив, що він і Коррея Е Сілва обидва є заступниками лідерів Центристського демократичного міжнародного співтовариства (CDI) : «Християнська культура, в якій ми виросли, дозволяє нам мати подібний погляд на світ, незважаючи на відстань у тисячу кілометрів один від одного».

 

«Паризька угода в біді». Президент Адер висловив свою занепокоєння ефективності Паризької угоди. на засіданні Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку : «Хоча світове населення зросло в 3, 5 рази за останні 100 років, світове споживання енергії помножилося на 10, а шкідливі викиди в усьому світі вищі, ніж коли-небудь.»

Президент також додав, що нинішній демографічний бум неможливо відвернути, але і країни теж не можуть відмовитися від економічного зростання, тому необхідні зміни для досягнення такого ж зростання, використовуючи менше енергії та виробляючи менше вуглекислого газу.

 

Золтан Ковач, офіційний представник Угорщини, обговорив питання міграції у Швеції: «Швеція, як і Угорщина, вважає міграцію найважливішим питанням в Європейському Союзі».

Виступаючи перед МТІ, він заявив, що відвідав Стокгольм через «важку критику» шведських політиків і журналістів проти Угорщини в останні місяці. В той час, як шведський уряд не зацікавився зустріччю з ним, він мав «чудову дискусію» з членами комітетів закордонних і європейських справ, а також з журналістами і прочитав лекцію в Стокгольмському університеті.

«Хоча ми не погодилися з усім, очевидно, що Угорщина, і зокрема Фідес, як і шведські партії – має право на власну думку з ключових європейських питань», – сказав Ковач. Під час свого візиту він також висловився про підхід Угорщини до сімейної політики, соціальних інститутів та європейської політики.

Тетяна Корнійчук, стажер UIF