» Новини » Молдовський ПРіБЮТ – партія олігарха та соціалісти обговорюють майбутню співпрацю

Молдовський ПРіБЮТ – партія олігарха та соціалісти обговорюють майбутню співпрацю

Президент Ігор Додон на початку минулого тижня організував чергові політичні консультації лідерів політичних партій, що пройшли до парламенту. Однак цього разу вони були особливими. По-перше, Додон на початку заявив, що ця зустріч буде останньою у такому форматі. По-друге, на неї прийшли лише демократи та соціалісти, які таким чином вперше опинились тет-а-тет за зачиненими дверима. Коаліції з цього поки не вийшло, але після зустрічі представники партій говорили переважно про те, що склалася складна політична ситуація, а між ними є точки дотику з певних питань. Лідер Партії соціаілістів Зінаїда Гречана заявила, що рішення про те, що робити далі, буде прийнято на республіканському з’їзді партії. Його дату поки не назвали.

У свою чергу сам Додон вважає, що найбільш реалістичний сценарій – це дострокові вибори, які можна провести восени. Хоча він не відкидає й інші варіанти – коаліції Партії соціалістів з ACUM або демократами та уряд меншонсті Демократичної партії.

Наприкінці тижня Додон, ймовірно, втомився від коаліційних переговорів та вирішив відвести душу під час робочого візиту в Москву, де зустрівся з патріархом Кирилом, спікером верхньої палати парламенту Валентиною Матвієнко та дав інтерв’ю ТАСС.

А блок ACUM, який уникає будь-яких зустрічей з Демократичною партією, покликав на переговори всіх, хто проти демократів. Щоправда, переговори не з приводу коаліції, а з приводу підтримки в парламенті «антиолігархічного» пакету законів, що вони пропонують. Однак замість соціалістів неочікувано прийшли представники Партії «Шор». З ними Майя Санду і Андрей Нестасє спілкуватися відмовились, оскільки вважають їх корупціонерами (лідер партії Ілан Шор звинувачується у банківських махінаціях) та маріонетками Влада Плахотнюка. Після цього ACUM направив запрошення конкретно Партії соціалістів, ті обіцяли подумати.

Тим часом залишається невирішеним питання дати проведення місцевих виборів, які за розкладом повинні відбутися влітку, однак призначити їх повинен парламент, який ще досі не обрав свого керівництва. Однак деякі партії вже активно готуються до них. Зокрема, лідери 6 організацій, що виступають за об’єднання з Румунією, оголосили про об’єднання зусиль для спільного походу на місцеві вибори. Щоправда, вони не мають впливу та великої підтримки в суспільстві і тому навряд значно вплинуть на розклад на місцях.

Яр Батог, стажер UIF