» Без категорії » Угорщина: на порозі нового конфлікту з Україною та покращення відносин зі США

Угорщина: на порозі нового конфлікту з Україною та покращення відносин зі США

ФОТО: hungarytoday.hu

Між Україною та Угорщиною розгорівся новий скандал.  Правоохоронні органи України без пояснення причин не впустили Лідера Демократичного союзу угорців Румунії Хунора Келемена, коли він їхав на святкування 30-річчя закарпатської угорської культурної асоціації (КМККЗ) в Ужгороді. Угорщина назвала такі дії неприйнятними та антиугорськими. Водночас Угорщина активно почала розвивати відносини з Вашингтоном. Цього тижня, на святкуванні 70-річчя НАТО у Вашингтоні, Міністр закордонних справ Угорщини знову підняв питання угорської національної меншини в Україні: «Угорщина не може розглядати Україну з чисто геополітичного аспекту; для нас, угорців, меншини є дуже важливими». На Вашу думку, як повпливає тісна співпраця Угорщини з США у вирішенні угорсько-українських протиріч?

У відносинах України та Угорщини нова тріщина. 6 квітня правоохоронні органи України без пояснення причин не впустили Лідера Демократичного союзу угорців Румунії Хунора Келемена, коли він їхав на святкування 30-річчя закарпатської угорської культурної асоціації (КМККЗ) в Україні (Ужгород). На кордоні йому поставили штамп у паспорт, який забороняє в’їзд в країну протягом 1,5 років. Прес-секретар угорського зовнішньополітичного відомства Томаш Менцер повідомив, що заборона на в’їзд є «неприйнятною» і «антиугорською».

Водночас угорсько-американські відносини почали стрімко покращуватись. Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто та заступник держсекретаря США Джон Салліван підписали угоду про оборонне співробітництво під час святкування 70-річчя НАТО у Вашингтоні.

Поряд з 70-річчям НАТО, цього року також відзначається 20-річчя вступу  Угорщини, Польщі та Чеської Республіки до Альянсу. За словами Петера Сіярто, Угорщина пишається тим, що зробила свій внесок у успіх альянсу.

До того ж, «Угорщина завжди робила все можливе, щоб зробити свій внесок у боротьбу з тероризмом, – сказав Сіярто, відзначивши раніше прийняте рішення збільшити кількість угорських військ, які боряться з тероризмом до 200. У Косово буде розміщено 130 солдатів – це збільшить кількість угорських військ там до понад 500. Кількість угорців, які служитимуть в Афганістані перевищить 1200.

Сіярто додав, що завдяки нещодавньому візиту Державного секретаря США Майка Помпео до Угорщини, окрім оборонної та економічної співпраці, відновилися також дипломатичні відносини.

Девід Б. Корнштейн, посол США в Угорщині, теж схвально оцінив угоду про оборонну співпрацю в заяві: «Ця угода є ще одним позитивним кроком вперед у подорожі, яку угорський народ почав 30 років тому, коли вирішив припинити панування комунізму і прийняти свободу. Ми сподіваємось на ще більш міцні відносини у сфері безпеки з Угорщиною».

Загалом, членство в НАТО позитивно сприймається 71 відсотками опитаних серед країн Вишеградської четвірки, зокрема 67% в Угорщині.

Опитування провели серед 1000 дорослих, що мають право голосу, в країнах-членах НАТО, Болгарії, Хорватії, Чехії, Угорщині, Польщі, Румунії, Словаччині та Словенії, у Німеччині, а також в Австрії та Сербії з 1 по 27 лютого.

64% респондентів у всьому регіоні висловили дуже сприятливу думку про членство  їхньої країни в НАТО, тоді як лише 26% сказали протилежне. У перерахунку на цифри це означає, що 71 мільйон із 100 мільйонів жителів регіону підтримали членство в НАТО. Опитування демонструє, що найбільше підтримують (89%) членство в НАТО в Польщі, а найменше – у Словаччині (52%).

Крім оборонної співпраці, була підписана також угода про економічне співробітництво між Угорщиною та американським штатом Огайо. Вона створить в Угорщині сотні робочих місць у високотехнологічних галузях.

За словами Петера Сіярто, співпраця з американською економікою в останні роки відіграє важливу роль в Угорщині, оскільки вона допомагає залучати інвесторів і збільшувати експорт. США продовжують залишатися найважливішим експортним ринком Угорщини за межами Європейського Союзу, а США є другим за величиною інвестором в Угорщині.

Автомобільна промисловість, основний сектор економіки штату Огайо, відіграє ключову роль у співпраці. 12 компаній, що базуються в Огайо, вже інвестували в Угорщину, і надають роботу 2600 угорцям. Ці компанії включають деякі з найбільших у Сполучених Штатах, такі як Procter and Gamble, Owens-Illinois, Dana, Eaton і Goodyear.Сіярто під час свого візиту до Огайо зустрівся з керівниками всіх згаданих компаній, а також з багатьма іншими. Зараз в Огайо живуть близько 200 тисяч американців з угорськими коріннями.

Під час візиту у Вашингтон цього тижня Міністр закордонних справ Петер Сіярто представив високу державну нагороду Уесс Мітчелл, колишньому помічнику Державного департаменту США з питань європейських і євразійських справ. Мітчелл отримав орден «За заслуги» Угорської Республіки, за його видатні досягнення у розвитку угорсько-американських відносин.

Вручаючи нагороду, Петер Сіярто сказав, що під керівництвом Мітчелла «відкрився новий розділ» у відносинах між США і Центральною Європою. Угорський міністр закордонних справ похвалив колишнього американського дипломата за його роль у розвитку двосторонніх політичних відносин, які, за словами Сіярто, «фактично не існували» до його призначення: «Завдяки Мітчеллу американсько-угорські відносини керувалися двома магічними словами: «взаємна повага». Сіярто висловив задоволення тим, що нинішня американська адміністрація підтримує політику угорського уряду, спрямовану на збереження християнських цінностей і безпеки. Приймаючи нагороду, Мітчелл сказав, що це любов до свободи, яка з’єднала угорців і американців.

Угорщина продовжує залучати інвестиції. Європейська комісія прийняла інвестиційний пакет вартістю 4 мільярди євро для розвитку південної частини автомобільної кільцевої дороги в Угорщині. Автомагістраль зменшить затори на дорогах, полегшуючи життя громадян Будапешту.Комісар Європейської Комісії з питань регіональної політики Коріна Крелу заявила, що ЄС інвестуватиме 25 млрд.євро (2,6 млрд. форинтів) у фонди в Угорщині по 2020 рік. Підтримка також сприятиме відновленню двох мостів і створенню нових велосипедних доріжок.  Плани кільцевої дороги, що оточує Будапешт, були вперше розроблені в 1974 році.

­­­

Міністерство сільського господарства пообіцяло фермерам, які постраждали від сухої погоди, компенсацію. Очільник парламентської фракції «Фідес» Гергель Гуляш заявив, що Міністерство отримало 550 таких заяв з початку року, що охоплює загалом 24000 гектарів, постраждалих від посухи. Уряд також планує допомогти в будівництві іригаційних систем, щоб зробити ферми менш вразливими до погоди.

Уряд врешті оголосив дату запуску програми закупівлі житла в селах. Очікується, що «CSOK» розпочнеться з 1 липня. Програма охопить приблизно 2486 сіл. Уряд очікує, що така схема допоможе запобігти спорожненню сіл.

Корнійчук Тетяна, стажер UIF

Залишити Коментар