» Новини » Навіщо Кабмін хоче забрати прибуток у держкомпаній, розповів Анатолій Амелін

Навіщо Кабмін хоче забрати прибуток у держкомпаній, розповів Анатолій Амелін

Як повідомлялось вчора, Кабмін збільшив частку прибутку до 90%, яку держкомпанії віддаватимуть у бюджет.

Про можливі наслідки такого рішення у коментарі директора економічних програм UIF Анатолій Амелін.

На скільки це піде на користь державі і як це вплине на державні компанії?

Компанії, які віддають практично весь свій прибуток – а 90 % – це майже весь – будуть знекровлені. З огляду на те, що українські компанії за останні 25 років були недофінансовані і недоінвестовані, то можливість для модернізації, для конкурентної роботи для таких компаній буде чим далі, тим менше.

Одна з ключових завдань Уряду у цьому рішенні – наповнення бюджету. Банально – дуже потрібні гроші. І збільшуються суми перерозподілу грошей через державний бюджет. А  держбюджет – це, в тому числі, база для корупційного використання коштів і, знову ж таки, для впливу на політичні процеси, які в кінці цього року відіграватимуть  значну роль в житті нашого суспільства.

Про що мова. Насправді гроші будуть потрібні на виплату соціальної допомоги, на підвищення пенсій, але економіка буде від цього страждати, і будуть слабшати державні компанії, які знекровили. І якщо потім ми плануємо приватизувати ці компанії, то їх вартість знижуватиметься, тому що вони будуть недофінансовані і поступатимуться конкурентам.

А як треба було діяти правильно?

Не чіпати компанії, необхідно їх максимально капіталізувати і продати. Мова про ті компанії, які не представляють для держави стратегічно важливого інтересу. З іншого боку, треба залучати інвестиції, створювати умови для зростання економіки та наповнення за рахунок прибутку підприємств бюджету, але уряд, як завжди, для цього не має часу.

А де брати гроші для наповнення бюджету?

Податки. Це і є наша плата за якісний державний сервіс. Держава рахує, скільки потрібно грошей для такого сервісу і формує бюджет, який наповнюється податками.

Як вже казав, бюджет треба збільшувати не за рахунок зростання податкового тиску, а за рахунок зростання економіки. Більш того, треба відмовитись від неефективних витрат бюджету, яких забагато.

Держава шукає різні можливості, щоб якомога більше наповнити бюджет і перерозподіляти через нього гроші. Перед виборами буде великий запит на підвищення соціальних стандартів. Це робиться, щоб пенсіонери, держслужбовці  голосували за тих, хто знаходиться при владі. А економіка, у такому випадку, стає жертвою, а найцікавіше – також робить біднішими тих людей, на чиї голоси розраховує влада.

Анатолій Амелін, директор економічних програм Українського інституту майбутнього